Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Peter Antoine: "Det är klart att jag har gråtit"

Peter Antoine har tvingats amputera höger ben. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN
Peter Antoine och Expressens reporter Robert Börjesson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

KARLSHAMN. Peter Antoine, 73, amputerade höger ben förra veckan.

Redan nu planerar han vägen tillbaka till fotbollen.

– Jag greppar efter benet ibland, men det finns inte där, säger Peter Antoine när SportExpressen besöker honom på sjukhuset. 

Ingen borde bli förvånad, men bara en vecka efter att Peter Antoine, 73, amputerat höger ben sitter han i sin rullstol på Karlshamns sjukhus och lär en sjuksköterska hur man bäst lägger förbandet om det nyopererade benet. 

– Gå nu upp här och försöka komma upp nedifrån. Så ja! Sedan går du runt igen, där ser du, det går ju bra. Sedan tar du upp här, och viker här. Det är inte lätt att lägga förband på den här knölen, säger han på sin karaktäristiska tyskklingande svenska. 

Den tidigare tränaren och spelaren Peter Antoine blev ett folkkärt namn som frispråkig och temperamentsfull fotbollsexpert i TV4:s ”Tipslördag”. 

Nu lär han ut sina nya expertkunskaper till en sjuksköterska.

Peter Antoine i full fart med sjukgymnasik. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

"Jag har bara lår kvar"

Operation förra torsdagen tog 70 minuter.

– Det är en lårbensamputation. Det tog bort ovanför knäskålen så jag har bara lår kvar, knäskålen är också borta, säger Peter Antoine.

Han säger att det ”inte var en stor grej” när han såg sitt amputerade ben första gången, men säger också ”Ja, det är klart att jag gråtit”.

– Det känns annorlunda. Jag känner att något saknas. Jag greppar efter benet ibland, men det finns inte där. Och jag känner fortfarande när jag stöder benet att det är som om foten finns där, men den är ju inte där. Mentalt finns det fortfarande där, säger han. 

Fotbollsprofilen Peter Antoine rehabar för fullt på sjukhuset i Karlshamn. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

Det var sommaren 2015 som Peter Antoine föll och bröt benet. Dessvärre blev den efterföljande operation inte lika lyckad som han hade hoppats och fotbollsprofilen fick problem. Senare drabbades han av benröta. Först befarade läkarna att han skulle behöva amputera höger fot. Det krävdes ett ännu större ingrepp. Han har bestämt sig för att inte förebrå läkarna. 

– Jag bryr mig inte om det nu. Jag vill inte hetsa upp mig för det, det gör jag ibland när jag är själv, då skulle jag kunna slå dem på käften alltså, rent ut sagt, men nu har jag sagt till mig själv: "Gör inte det, skit i det, satsa på att bli frisk och kunna gå igen, säger Antoine.…

– Nu fokuserar jag på att komma tillbaka till min fru, mina barn, barnbarn. Det har varit ett stort stöd.  

Det är höger ben som Antoine tvingats amputera. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

Slöjdar för att stimulera psyket

En sjuksköterska kommer och berättar att det är dags för Trä. Antoine vet inte vad det innebär, men det visar sig vara träslöjd, en del av rehabiliteringen. Genom att bygga en foderautomat för ekorrar till trädgården i Hällevik ska Antoines psyke och kropp stimuleras. Det är lätt att bli för stillasittande på rehabiliteringsavdelningen. Instruktören Inge Johansson tipsar Antoine om att han kan sätta foderautomaten nära huset så att han kan titta på ekorrarna. 

– De ekorrarna jag har vinkar redan och säger ”Du kommer aldrig få fast oss, gubbdjävel”, säger Antoine. 

Väl vid sågen tar den tidigare spelaren och tränaren i som om det gällde en cupfinal med Bayern München. Vissa saker försvinner inte, oavsett om man jagar en viktig passning eller bygger en foderautomat för ekorrar sittande i en rullstol med ett nyamputerat ben. 

Peter Antoine ägnar sig åt träslöjd. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

 

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

Det blir en genväg från slöjdsalen till sjukgymnastiken. Men det visar sig vara ojämnt underlag för rullstolen och det straffar sig. Antoine jämrar sig av smärtan i benet varje gång rullstolen skakar till. Det övergår till långa barnförbjudna svordomar på tyska innan han glatt hälsar på sin sjukgymnast Stuart Darlison, en engelsman som numera även har svenskt medborgarskap.

– Hallå Stuart, du är blandras precis som jag, säger Antoine. 

Just i dag får Antoine för första gången pröva att göra benövningar stödd på barr. Det är viktigt att Antoine redan nu tränar låret i det amputerade benet så att musklerna inte blir för ihopdragna, en risk om man bara sitter i sin rullstol. Redan om två veckor börjar protesträningen. 

Peter Antoine gör benövningar tillsammans med sjukgymnasten Stuart Darlison. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

"De har ringt från Assyriska och Mjällby"

– Jag tänker hålla på med fotbollen ändå, ställa upp och hjälpa till med någon pojklagsträning och det är några seniorlag som ber om råd som redan hört av sig och säger: ”Peter kan du tänka dig att komma ned på en träning och komma med några övningar. Det är kul och det tänker jag göra när jag blir återställd, säger han.

– Men det viktigaste nu är att få permission på söndag så att jag kan gå på Mjällby mot Assyriska, säger Antoine. 

Peter Antoine följer fortfarande fotbollen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

 Det visar sig att även hans fotbollsfamilj stöttar honom. 

– De har ringt både från Assyriska och Mjällby och bett mig komma. De säger "Vi bär dig överallt, du behöver inte vara rädd". Det kan ju fan inte bära mig överallt, men jag tror att det kommer gå bra ändå, säger han och ler.

PETER ANTOINE

Peter Antoine är främst känd som temperamentsfull och frispråkig fotbollsexpert med tysk brytning. Han fick sitt genombrott i TV4:s ”Tipslördag”, men har även gjort populära reklamfilmer åt Media Markt.

 

Som spelare representerade han 1860 München, Bayer Leverkusen och Bayern München.

 

Senare tog hans tränarkarriär honom till en mängd olika platser runtom i Sverige - bland annat Mjällby, Assyriska, Gefle IF och IFK Mora.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!