Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patrick, 20, är homosexuell – utvisas: ”Mitt liv är i fara”

Patrick Mulyanti har bott i Sverige sen 2014 och representerade under förra säsongen Dalkurd.Foto: Privat
Foto: Privat

Fotbollsspelaren Patrick Mulyanti, som är öppet homosexuell, har bott i Sverige i fyra år – men nu ska han utvisas till hemlandet Uganda.

Till ett land där polisen jagar homosexuella, till ett land där hans pojkvän blev mördad för sin läggning.

– Mitt liv är i fara om jag återvänder. Polisen kommer leta efter mig på grund av den jag är, säger Patrick Mulyanti.

Patrick Mulyanti, 20, kom till Sverige som sextonåring 2014 efter att hans ugandiska ungdomslag spelat Gothia cup i Göteborg.

I Sverige sökte han asyl och blev kvar för att spela fotboll. I fjol representerade han allsvenska Dalkurd, numera i Borlängeklubben Bullermyrens IK i division 3 Södra Norrland.

Nu ska han utvisas. 

– Jag mår inte alls bra. Jag tänker på det här varje dag och jag känner konstant stress över vad som hände mig före jag flydde från Uganda, säger Patrick Mulyanti.

Patrick Mulyanti är öppet homosexuell, något som är kriminellt i Uganda. I hans hemland blev Patrick Mulyantis pojkvän mördad sedan deras sexuella läggning blev känd, något som QX rapporterat om. 

Efterlyst i hemlandet

I flera omgångar har Patrick Mulyanti kämpat för att få stanna i Sverige. Men Migrationsverket har avslagit hans ansökan. De anser att hans skyddsbehov är för vaga och att han inte är trovärdig i sin sexuella läggning, enligt QX. 

– De säger att det inte är några problem för mig att återvända till mitt hemland. Att jag inte förtjänar att vara här. Jag har förklarat för dem vad som hände mig i Uganda, men de lyssnar inte. De förstår mig inte. De vet om det, men de förstår mig inte, säger Patrick Mulyanti till Expressen.

Homosexualitet är kriminaliserat i Uganda och så väl kvinnor som män jagas. I december 2017 stormade beväpnad polis en HBTQ-festival och stängde ner tillställningen. Året dessförinnan ingrep myndigheten med vapen mot en nattklubb där det pågick ett Pridefirande och 15 personer greps.

Den ugandiska tidningen Red Pepper har i artiklar efterlyst Patrick Mulyanti sedan han ”lurat andra ungdomar till att begå onaturliga sexualbrott som är grovt kriminella i hans land”.

 

Tidningen ”Red Pepper” har en artikel med en efterlysning av PatrickFoto: Faksimil.

 

”De mördade min pojkvän i Uganda”

Kenneth Persson är ordförande i Bullermyrens IK. Patrick Mulyantis öde lämnar inte klubben oberört.

– Det känns frustrerande, även om vi inte kan lägga oss i Migrationsverkets process. Det är tråkigt att grabben ska i väg när det fungerar bra här. Man blir alltid berörd när det rör någon i ens närhet, säger han.

– Vi får fundera på hur vi kan stötta honom på bästa sätt. Det är väldigt tråkigt, och han är öppet homosexuell. Det är ännu värre för honom om han blir utvisad. Det är förenat med dödsstraff.

När utvisningen verkställs vet inte Patrick Mulyanti. Men vad han vet är att hans liv svävar i omedelbar fara när han återvänder till Uganda.

– Det är livsfarligt för mig att återvända till mitt hemland. Mitt liv är i fara. Polisen kommer leta efter mig på grund av den jag är. Folk mördade min pojkvän i Uganda. Jag vill leva precis som alla andra, att vara homosexuell och ha känslor för killar är inget brott. Det är så jag är född, men det gör mig ledsen och stressad att vara i den här situationen på grund av mina känslor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.