På gränsen till oseriöst att ge priset till någon annan

Luka Modric.
Foto: TONY GENTILE / REUTERS BILDBYRÅN
Leo Messi.
Foto: XAVIER BONILLA / XAVIER BONILLA / SPAIN / DPPI/IB DPPI AGENCE DE PR

Han har redan fått utmärkelsen The Best av Fifa, och nu har han även fått Ballon d’Or av France Football.  

Att Luka Modric ska hyllas för sina prestationer och inblandningen i sina lags dito råder det inga tvivel om.

Men går det egentligen att argumentera för att han faktiskt är världens bästa fotbollsspelare? 

Då var vi här igen, samma procedur som i fjol men ändå inte. Är Ballon d’Or verkligen Ballon d’Or om Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo inte får den? Frågan känns inte helt orimlig efter tio års dominans. 

Jag menar, vissa av oss kommer knappt ihåg vem som vann den senast innan Messi och Ronaldo klev in i leken på allvar. Men nu är den dominansen bruten och den oundvikliga frågan blir så klart - är det rätt?

I grund och botten kan det anses märkligt att överhuvudtaget prisa individer i en lagsport, men vi har alltid gjort det och kommer troligtvis alltid göra det. Det är årets anfallare, årets försvarare, årets mål, årets tränare och så vidare i all oändlighet.

Utmärkelser som mer ofta än sällan leder till högljudda diskussioner och ifrågasättanden. Och så ska det så klart vara, för fotboll är på många sätt i allra högsta grad subjektivt och vi ser på den och de som utövar den på olika sätt.

Men är det inte så att hur man än vrider och vänder på det så är Lionel Messi faktiskt världens bästa fotbollsspelare, och att det således är på gränsen till oseriöst att ge just det här priset till någon annan? 

***

Att Luka Modric har ett fantastiskt år bakom sig är givetvis ingenting som går att bortse ifrån eller ifrågasätta. Han är en av världens bästa mittfältare och har i allra högsta grad varit delaktig i såväl Real Madrids tredje raka Champions League-titel i våras som Kroatiens finalplats i VM i Ryssland i somras. 

Han förtjänar alla hyllningar han kan få, men är han bäst i världen för det? 

När priserna till världens, Sveriges eller Europas bästa fotbollsspelare ska delas ut blir det ibland knepigt och man måste fler än en gång försöka reda ut vad det är som gäller. Är det de bästa prestationerna som ska prisas? Den som vunnit flest titlar? Haft störst framgångar sett utifrån sina förutsättningar? Eller helt enkelt den som är bäst? 

I det här fallet är det de facto världens bästa fotbollsspelare som ska prisas, och då devalveras utmärkelsens betydelse när han inte gör det. 

När han dessutom slutar femma i omröstningen blir det direkt pinsamt.

***

Det är viktigt att ha med sig att bland annat titlar och kollektiva prestationer vägs in när jurymedlemmarna sätter sig ned och börjar sålla i fotbollsdjungeln för att plocka ut och rösta fram värdiga kandidater. Men i slutet av dagen är det ändå en individuell spelares talang, kvalitet och prestationer som ska premieras. Och då borde det i huvudsak vara just det som bedöms och ingenting annat.

Vi kan och får som sagt tycka och tänka, ha olika perspektiv och synsätt på fotboll och fotbollsspelare. Diskussionerna som omgärdar sporten är trots allt en av de viktigaste ingredienserna för att den ska vara så medryckande och intressant som den är.

Men lägg allt det där åt sidan och det går ändå inte att komma ifrån att i stort sett all mätbar statistik och fakta berättar för oss gång på gång att Lionel Messi är världens bästa fotbollsspelare. 

Överlägset så dessutom.

Följaktligen borde ingen annan ens vara i närheten av att ta emot det här priset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.