Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Övergången är ett bevis på ett stort fel”

Foto: USA TODAY NETWORK / DOUGLAS DEFELICE-USA TODAY SPORT SIPA USA
Foto: GREG BEACHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic och Cristian Pavón lär kunna sätta skräck i många MLS-försvar tillsammans. 

Men övergången har också lett till ökad kritik mot ligans strikta budgetregler.

Zlatan Ibrahimovic fick en oväntat namnkunnig lagkamrat under gårdagen. Cristian Pavón fick en plats i Argentinas VM-trupp 2018 och påstods vara på gång till Arsenal i en affär värd 400 miljoner kronor.

I stället hamnade han i MLS – och Los Angeles Galaxy. På lån. 

– Cristian är en ung och dynamisk anfallsspelare som har talangen för att bli en av de mest effektiva offensiva spelarna i hela ligan, sa Los Angeles Galaxys general manager Dennis te Kloes i ett uttalande på klubbens hemsida. 

Anledningen till att Pavón kom som lånespelare, är att Galaxy redan fyllt sin kvot för ”designated players” med Zlatan, Jonatan dos Santos och Romain Alessandrini. MLS-klubbarna får ha tre ”designated players” i vilken man får frångå ligans strikta lönetak. 

Man har i stället fått lösa Pavóns lön genom att plocka pengar ur en annan kategori: Targeted Allocation Money (TAM). 

”Stort fel med ligan”

Paul Tenorio, som bevakar nordamerikansk fotboll åt The Athletic, beklagar att Galaxy inte kunde göra som en europeisk storklubb och bara köpa Pavón rakt av – utan att ta hänsyn till komplicerade löneregler.

”Galaxys köp är fantastiskt för MLS, men visar också det stora felet med ligan”, skriver Tenorio.  

”Ligan utvecklas inte snabbt nog för att hänga med i ambitionerna hos sina bästa klubbar.”

”MLS behöver fler spelare som Pavón. Den behöver fler lag som Galaxy som anstränger sig för att bli bättre genom att lägga pengar på kvalitetsspelare. Men det borde inte finnas så många hinder för lagen som vill realisera detta.”

”Måste riva upp det”

Tenorio har en åsiktsfrände i Zlatan Ibrahimovic. Svensken har till och med framfört den här kritiken under en lunch med MLS-bossen Don Garber. 

– De har strikta regler med budgeten, och det måste de riva upp om de vill att fotbollen ska växa. Det är blockerat, på politisk nivå, har Zlatan sagt i Sports Illustrated-podcasten Planet Fútbol. 

– Fotbollen här skulle bli större om reglerna inte var så stränga. Jag sa det till honom: ”Släpp det fritt, och sporten kommer att växa tio gånger snabbare.”