Oron inför matchen mot Sverige: ”Känslig fråga”

Mikel Oyarzabal får en spruta.
Foto: Spaniens fotbollsförbund.
Här blir Adama Traoré vaccinerad.
Foto: Spaniens fotbollsförbund.
Spaniens förbundskapten Luis Enrique.
Foto: PABLO GARCIA / RFEF/ HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Viktor Claesson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

MADRID. Här vaccineras Spaniens lag inför EM-premiären mot Sverige. 

Men förbundskapten Luis Enrique är orolig för att spelarna drabbas av bieffekter som feber inför matchen.

– Det är en känslig fråga, säger Thiago Alcantara.

Under fredagen vaccinerades Spaniens EM-trupp. Men vaccineringen är ett kontroversiellt beslut i Spanien. En del menar att landslaget inte borde gå före i vaccinationskön. Andra menar att vaccineringen sker för sent och att de borde ha gjorts för länge sedan, då det inte fanns någon risk för att bieffekter som feber skulle kunna påverka EM-premiären mot Sverige. 

Beskedet kommer efter att både mittfältaren Sergio Busquets och mittbacken Diego Llorente testat positivt för covid-19 under den senaste veckan.

Det spanska fotbollsförbundet har tidigare under året frågat det spanska hälsoministeriet om möjligheten att vaccinera sina spelare för att undvika att smitta inför turneringen, men fick då nej som svar.

”Det skulle vara riktigt illa”

Spaniens förbundskapten Luis Enrique har varit tveksam till vaccineringen.

– Det spanska fotbollsförbundets president frågade om möjligheten att vaccinera spelarna för två månader sedan, mer eller mindre, och tanken var att vaccinera hela truppen så fort den var uttagen. Dessvärre var det inte möjligt, men vi accepterade det och vi klagade inte, säger han till spanska tidningar.

Den första vaccineringen innebär att de spanska spelarna kan drabbas av bieffekter inför matchen mot Sverige. Den andra sprutan kan påverka en eventuell kvartsfinal, 

– Jag hade velat att vi gjorde det när vi bad om att få göra det. Vi måste vara medvetna om att det kan bli bieffekter, säger Enrique.

– Det skulle vara riktigt illa för någon att få bieffekter efter vaccineringen. 

Landslagsstjärnan Thiago Alcantara ville inte diskutera vaccineringen under fredagens presskonferens i Madrid.

– Jag förstår att vaccination är en känslig fråga. Vi vill prata om fotbollen i stället, och då finns det frågor som vi måste ta itu med. Nu har vi haft turen att regeringen har beslutat att vi ska vaccineras, säger Liverpoolspelaren.

Claesson är vaccinerad

I det svenska laget är bara ett fåtal spelare vaccinerade. En av dem är Viktor Claesson, som till vardags spelar i ryska Krasnodar ihop med bland annat Kristoffer Olsson och Marcus Berg.

– Jag är väldigt glad för att jag är vaccinerad. Man känner mig lite tryggare, men samtidigt kan jag bli positiv och smittad ändå, säger Claesson.

– Vi hade lite diskussioner vi svenskar med våra familjer om hur vi skulle göra, läste på mycket om vaccinen och försökte bli amatörexperter. När vi la ihop allt kände vi att det var det bästa beslutet inför EM. Man ville inte åka på det inför mästerskapet, då kunde allt vara över på grund av en liten förkylning.

Han har samtidigt synpunkter på att Uefa inte agerat när det gäller vaccinering.

– Jag hade önskat att Uefa hade haft lika för alla, köpt in doser för alla. Men det blir en etisk fråga, man går före i kön. Det är tufft, jag har inget bra svar på hur man ska göra, säger Viktor Claesson.


LÄS MER: Kritiken mot Sveriges EM-kostymer: ”Man blir ledsen”

LÄS MER: Ukraina tvingas ändra sina matchtröjor efter ryska ilskan

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.