Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Öqvists sorg: ”Tänker på henne varje dag”

SportExpressen träffar Josefine Öqvist i Porto Heli.
Det har gått fem år sedan Josefine Öqvist avslutade fotbollskarriären. Just nu befinner hon sig i Grekland där den kommande upplagan av ”Mästarnas mätare” spelas in. Foto: SVEN LINDWALL
Josefine Öqvist var under flera års tid en av det svenska landslagets viktigaste anfallsspelare. Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Josefine Öqvist tillsammans med Susanna Kallur under inspelningen av ”Mästarnas mästare” Foto: SVEN LINDWALL
Josefine Öqvist med maken Stefan Lassen och dottern Stella Foto: PRIVAT

PORTO HELI. I höst är det tio år sedan. 

Men sorgen och smärtan över systerns död finns kvar. 

– Jag tänker på henne varje, varje dag, säger Josefine Öqvist, 36. 

I en stor intervju med SportExpressen berättar den förra landslagsstjärnan också om de felaktiga uppgifterna om hennes karriär, distansförhållandet med hockeystjärnan och varför hon vek ut sig. 

Att prata med barnen över videosamtal fick hon lägga ned.  

– Jag börjar gråta direkt då, det spelar ingen roll att jag inte är i från dem så länge. Jag saknar dem oerhört mycket och när jag ser barnen via Facetime blir det ännu värre. Så nu får det bli mobilsamtal i stället. 

Josefine Öqvist pratar i vanlig ordning mycket och bubblande, ena stundande skrattande, i nästa med tårfyllda ögon. 

– Det är väl därför de vill ha mig i programmet, för att jag är så här. En känslomänniska som är mig själv även i offentliga sammanhang. 

Den före detta landslagsstjärnan i fotboll befinner sig just nu i Grekland och Porto Heli där inspelningen av kommande säsongen av ”Mästarnas mästare” pågår. 

Det har gått fem år sedan hon avslutade fotbollskarriären, den som inte bara tog fart utan exploderade under VM i Kina 2003. 

Sverige hade överraskande tagit sig till semifinal men låg under med 0–1 mot Kanada när förbundskapten Marika Domanski Lyfors valde att byta in den då 19-åriga anfallaren Josefine Öqvist i den 70:e minuten. Öqvist hade dittills bara spelat 16 minuter i mästerskapet. 

Nio minuter senare kvitterade Malin Moström.

Ytterligare sju minuter senare satte Josefine Öqvist segermålet som tog Sverige till VM-final. 

– Jag blev känd över en natt, eller hur man säger. Helt plötsligt visste massa svenskar vem den blonda ”Jossan” var. 

Josefine Öqvist skrattar åt minnet som blev det stora genombrottet för henne. 

Josefine Öqvist har just gjort 2–1 mot Kanada i VM-semifinalen mot Kanada 2003. Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN

Efter det följde många framgångsrika år i landslaget för Öqvist, men också på klubbnivå i både Sverige och utomlands. 

Hennes sista klubb blev Montpellier i den franska högstaligan. En succéfylld sejour men också en bitvis tuff tid. 

– Jag fick allt mer ont i mina knän. Samtidigt som jag och Stefan hade fått vårt första barn under tiden i Frankrike. Det var inte en helt enkel situation. 

Josefine Öqvist har tre barn tillsammans med hockeyproffset Stefan Lassen.

– Det var dåligt med sömn och två träningar om dagen på det. Jag hann aldrig återhämta mig och blev sjuk, jag fick bihåleinflammationer och urinvägsinflammationer som jag aldrig hade haft tidigare. Det var det ena med det andra. 

– Kroppen sa i från. 

”De som tror det har fel”

Öqvist valde till sist att sluta, hon var 31 år och stod på toppen av sin karriär.

– Det var många som hade åsikter om det. Och jag kan förstå det, jag hade gjort en av mina bästa säsonger någonsin, och valde att lägg av. 

– Men de som tror att jag gjorde det för Stefan och familjens skull har fel. Det var inte för att han skulle kunna fortsätta sin karriär som jag la ner min. Jag hade helt enkelt för ont för att fortsätta. 

Stefan Lassen spelade då i österrikiska Graz 99:ers. 

– Montpellier ville jättegärna ha mig kvar, de erbjöd till och med Stefan ett kontrakt och spela i en klubb där och med samma lön som han hade i Graz. 

– Och visst, vi hade fått det väldigt bra ekonomiskt med den lösningen men jag orkade inte längre. 

– Jag har aldrig ångrat att jag slutade då, jag kan sakna fotbollen ibland, som nu under VM i somras. Men jag saknar absolut inte de långa och tuffa försäsongsträningarna.

Josefine Öqvist avslutade sin fotbollskarriär när hon stod på topp, men ångrar inte sitt val. Foto: SVEN LINDWALL

Hon återkommer ofta till barnen och familjen. 

– Och så har vi två hundar, en stor villa och sjusitsig bil. Jag lever verkligen familjeliv nu och jag älskar det. 

Josefine Öqvist skrattar bubblande igen. 

Familjen Öqvist-Lassen har en stor villa i Hallstavik och Stefan Lassen spelar numera hockey i Almtuna. 

– Vi har det fantastiskt bra men ibland skojar vi om att om jag hade varit manlig fotbollsspelare på samma nivå så hade vi kunnat köpa ett hus i Spanien eller Thailand, men jag är ändå nöjd med hur vi har det nu. 

– Jag har varit föräldraledig fram till nu, men sedan måste jag definitivt börja jobba igen. Annars klarar vi oss inte ekonomiskt. I Frankrike hade jag bra betalt så jag kunde lägga undan en del. Men i Sverige var det precis att det gick runt. 

”Hon hade inte velat det”

Skador som ledde till ofrivilliga uppehåll under karriären var en sak, men den största och tuffaste smällen för Josefine Öqvist kom 2009. 

Efter tids skadefrånvaro var Öqvist tillbaka när hennes tre år äldre syster Caroline plötsligt dog i epilepsi bara 29 år gammal. 

– Hon hade haft epilepsi sedan hon var sju år. Den värsta epilepsi man kan ha utan en hjärnskada. Men det var aldrig någon som hade trott att ”Carro” skulle dö. 

Josefine Öqvist tystnar en stund innan hon fortsätter. 

– En del säger att tiden läker sår men så är det inte för mig. Jag tänker på Caroline varje, varje dag och jag saknar henne fruktansvärt mycket. 

I höst är det tio år sedan Josefine Öqvists syster dog. 

– Det är fortfarande jobbigt för mig att prata om det. 

– Men på något vis har jag lärt mig att leva med det. Som hennes födelsedagar varje år, de är jobbiga. Men då försöker jag tänka att jag ska äta en bra middag och försöka göra något fint av det. 

– Hon hade inte velat att jag satt och grinade hela livet. 

– Och hennes dotter Isabell finns ju kvar i våra liv. Hon var bara ett år när Caroline dog, men har blivit som en del av vår familj. Vår äldsta dotter och hon är som syskon och leker väldigt bra tillsammans. 

Josefine Öqvist ler igen och tittar ut mot havet. 

– När man har varit med om en sådan sak inser man att annat i livet inte är så svårt eller farligt. Som det här med ”Mästarnas mästare”, så klart att jag vill göra mitt bästa och vinna tävlingar. Men det är samtidigt bara en lek och jag tar inte så allvarligt på det.

– Sedan får man väl vara beredd på att det blir mer uppmärksamhet när programmet sänds i vinter. Då kanske det kommer lite kommentarer när man går på Ica. 

”Ångrar inte att jag vek ut mig”

I dagsläget tror Josefine Öqvist att de flesta fortfarande förknippar henne med landslaget och i synnerhet det där avgörande VM-målet 2003.

Och så året efter då hon var på omslaget på tidningen Slitz iklädd bikini. 

– Jag ångrar inte att jag vek ut mig. Eller vad man nu kallar det. Jag tyckte att det var en kul grej då. Trots att det blev mycket skriverier. 

– Jag ville göra det, sedan får alla tycka och tänka vad de vill. 

– Förresten så borde det väl vara preskriberat nu? Det är 15 år sedan de där bilderna publicerades. 

SportExpressens Anna Friberg har träffat den före detta fotbollsstjärnan Josefine Öqvist under inspelningen av ”Mästarnas mästare” i Grekland. Foto: SVEN LINDWALL

Mer om ”Mästarnas mästare”:

Före detta häckstjärnan Susanna Kallur berättar om nya livet.