Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nobbades i Sverige – jagas nu av storklubb

Enis Bardhi (mitten) har gjort succé i Levante. Foto: JUAN CARLOS CARDENAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Här firar han ett av sina två mål mot Barcelona. Foto: HEINO KALIS / REUTERS BILDBYRÅN
Agim Sopi (till vänster) med Enis Bardhi (till höger) när han skrev på för Prespa Birlik. Foto: Privat.

Han nobbades av Malmö FF, Helsingborgs IF och Landskrona Bois. 

Nu gör Enis Bardhi succé i Spanien. 

Den unge makedonska mittfältaren gjorde två mål när Levante knäckte Barcelona och jagas nu av storklubbar som Inter och PSG. 

– I dag är jag glad att de svenska klubbarna nonchalerade honom, säger Agim Sopi, tränaren som tog Bardhi till Sverige.  

Ligatiteln var redan säkrad för Barcelona. Men de spanska jättarna hade ett tydligt mål när de kom till Estadio Ciudad de Valencia. Undvik förlust och gå genom La Liga obesegrat. 

På andra sidan planen stod en 22-åring som hade helt andra planer. Enis Bardhi. 

Tillsammans med hattrickhjälten Emmanuel Boateng hade Bardhi lekstuga med Barças försvar. Efter 56 minuters spel ledde Levante med hela 5-1 efter två mål av Bardhi. Barcelona spelade upp sig, men förlorade med 4-5 och fick drömmen om en perfekt säsong krossad. 

Efter succén - aktuell för PSG och Inter

För Bardhi blev segern ett perfekt slut på en imponerande säsong. Totalt blev det 25 matcher och nio mål i La Liga för Bardhi, som även gjort 13 landskamper och ett mål för Makedonien. 

Kort efter succématchen kom ESPN med uppgifter om att storklubbar som Inter och PSG följer Bardhi och funderar över att försöka värva honom i sommar. 

En väldig omställning för Bardhi, som för fyra år sedan fick nobben av flera svenska klubbar, däribland Malmö FF och Helsingborgs IF.  

Malmö FF nobbade chansen att få talangen

Bardhi och hans koppling till Sverige tar sin början för drygt tio år sedan. Agim Sopi, Landskronas Skopjefödda tränare, hade koll på den talangfulla mittfältaren då Bardhi bara var i början av tonåren. 

Efter att ha etablerat kontakt med Bardhi och hans familj tog Sopi på sig att betala för att den unga talangen skulle få vara med på ett träningläger med spanska Espanyol, då tränat av den nuvarande Tottenhamtränaren Mauricio Pochettino. Espanyol gillade vad de såg och lät honom träna med deras P15-lag, men på grund av att Makedonien inte är ett EU-land skulle det kosta för mycket att ta in honom - och affären rann ut i sanden. 

I stället tog Sopi Bardhi till Sverige och FC Rosengård som han då tränade. Bardhi fick träna med Rosengård samtidigt som Sopi tog på sig rollen som personlig tränare till sin adept. 

Han kände dock att han ville ge Bardhi en större arena och testa sig på och erbjöd honom till Malmö FF, som tackade nej. 

– De ville inte testa honom och jag känner att jag aldrig fick ett svar på varför. När det hände kände jag lite: "vad är det här?" Vad kostar det er att ta in och testa en talang som redan finns i stan? Men det var kanske ödet, säger Sopi. 

Oönskad i Sverige - flyttade till Ungern

I stället fick den då 18-åriga Bardhi träna med danska Bröndbys U19-lag, de kunde dock inte bestämma sig för om de ville ha honom eller inte och då valde Sopi att ge honom ett kontrakt med division 2-klubben Prespa Birlik som han tränade. 

Bardhi imponerade stort under sin tid i Malmöklubben. På tio matcher gjorde han fem mål och hjälpte klubben att undvika nedflyttning. Samtidigt erbjöds Bardhi till Landskrona Bois, Helsingborgs IF och Mjällby under tiden, men alla gav för eller senare Sopi kalla handen. 

I stället kom ungerska Ujpest och erbjöd Bardhi chansen. De blev extremt imponerade, erbjöd honom ett proffskontrakt och såg honom med ens som en nyckelspelare i sitt lag. Så 2014 lämnade Bardhi Sverige för Ungern. 

I Ujpest blev det 19 mål på 79 matcher innan spanska Levante inför den här säsongen värvade honom för blygsamma 15 miljoner kronor. 

Sopi: "I dag är vi glada att de nonchalerade honom"

Direkt efter att Bardhi avslutat sin drömsäsong med Levante plockade han upp telefonen och ringde Sopi. 

– Han trodde att det var en dröm. Jag sa att han skulle nypa sig i armen och verkligen känna: "det är jag som gjort det här", säger Sopi och fortsätter: 

– Det är så fantastiskt roligt att ha fått uppleva den här resan med honom. Att allt det hårda jobb han har lagt ner nu betalar av sig. 

Att han ratades av så många svenska klubbar ser Sopi i dag som en välsignelse. 

– Det här var kanske ödet och i dag är vi glada att de nonchalerade honom. För den vägen han tagit kanske var rätt. Man vet aldrig vad som hänt annars. Och dessutom är det här ett bevis på att de här unga killarna aldrig ska ge upp. För bara för att det inte går i en klubb, så kan det gå i nästa. Det finns ju hur många klubbar som helst. Det gäller bara att tro på sig själv och jobba stenhårt. 

 

MISSA INGET: Få de senaste nyheterna om ditt favoritlag – direkt i Messenger. 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!