Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Olof Mellberg är fansens drömscenario som tränare

Olof Mellberg tränade tidigare BP. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Foto: ED SYKES / BACK PAGE IMAGES / © BILDBYRÅN

Olof Mellberg tillbaka i Aston Villa – som tränare? 

Det är ett drömscenario för många fans i Birmingham. 

– Det finns många supportrar som skulle välkomna den typen av karaktär och hängivenhet, säger Aston Villa-experten och journalisten Mat Kendrick. 

Olof Mellberg har närmast ikonstatus i Aston Villa. Han tillbringade sju säsonger i klubben och spelade över 200 matcher för Claret & Blue. När Mellberg huserade i laget, som då tränades av ambitiöse Martin O'Neill, var klubben ansedd som en allvarlig utmanare till topp fyra-positionerna i Premier League. 

Och i dagsläget är det många supportrar som tittar tillbaka på Mellbergs storhetstid i Villa med en bitterljuv känsla i bröstet. Klubben har precis sparkat tränaren Steve Bruce efter att den forna storklubben bara vunnit en av sina tio senaste matcher och i processen halkat ner till trettonde plats i The Championship.

Mellberg kan få nytt jobb

Men kanske kan Mellberg återvända till Birmingham – och den här gången som tränare. 41-åringen står just nu utan tränarjobb sedan han lämnade BP efter att ha lett klubben upp i allsvenskan. 

Enligt Mat Kendrick, fotbollschef på lokaltidningen Birmingham Mail, är Mellberg en realistisk – om än inte självklar – kandidat till att ta över efter Bruce. Svensken skulle dessutom vara många supportrars önskeval.

– Olof är fortfarande väldigt populär bland fansen. Supportrarna har fina minnen av attityden och energin som han visade under sina många år i laget. Det finns många supportrar som skulle välkomna den typen av karaktär och hängivenhet på tränarposten, säger Kendrick.

”Han är en outsider”

De engelska spelbolagen ser också en Mellberg-återkomst på Villa Park som ett tänkbart scenario. Sky Bet erbjuder spel på tolv gånger pengarna för spelare som tror på Gullspång-sonen.

– Just nu tror jag att han får betraktas som en "outsider" när det kommer till hans chanser att få Villa-jobbet. Jag tror att Villas styrelse överväger många alternativ, men det finns helt klart namn som ligger närmre till hands, säger Kendrick. 

Vilka är favoriterna?

– Namnen som nämns är en salig skara. Det finns nybörjare som Thierry Henry och John Terry och andra som Brendan Rodgers och Carlos Carvalhal. Jag tror att de kommer att undvika mer traditionella lösningar som Mick McCarthy eller Sam Allardyce, eftersom de vill ha något nytt jämfört med Steve Bruce.