Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oklarheter kring agenter – trots de nya reglerna

Gabriel Dikmen. Foto: Vendela Ögren.
Gabriel Dikmen på Skytteholms IP. Foto: Vendela Ögren.
Tobias Tibell, förbundsjurist. Foto: Vendela Ögren.
Jennifer Falk. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fotbollförbundets nya regelverk skulle få bukt med oregistrerade agenter. 

Men snart ett år efter införandet har inte mycket hänt.  

Den enda agenten som förbundet har avslöjat är fortsatt verksam. 

SportExpressens granskning visar en värld där oregistrerade agenter stoltserar med sitt arbete på Instagram – och ett förbund som inte kommer åt dem.

Gabriel Dikmen sitter i en hotellobby i Solna. Det är fredag kväll och han ska snart vidare till Skytteholm för att se en U19-match.

Dikmen, som jobbar som fotbollsagent, pratar om sin karriärs största framgångssaga – Mohamed Buya Turay. När Dikmen fick höra om killen i Juventus IF i Västerås åkte han dit dagen efter, övertygad om att han skulle gå hela vägen.

– Han var på väg att sluta, ville hem till Afrika. Då sa jag till honom, jag kommer kämpa, jag kommer ta dig till toppen. Jag har sett flera hundra division 3-matcher och aldrig sett de egenskaperna han besatt, säger Dikmen och rättar till silverkedjan som är virad flera varv runt handleden.

Gabriel Dikmen berättar om den första tiden, då han lärde känna Buya Turay.

– Han hade ingen mat, hade ingenting där i Juventus, så jag var den som hela tiden fick köra från Stockholm på kvällarna. Med Ica-kassar och du vet, ge honom pengar så han klarade sig. För mig var det att lyckas med någonting ingen trott på.

I dag har Mohamed Buya Turay hunnit med att både ösa in mål i allsvenskan och vara i väg på ett kortare Europaäventyr. Gabriel Dikmen jobbar fortfarande med anfallaren.

Där är bara ett problem. När vi träffar Gabriel Dikmen är han inte alls Mohamed Buya Turays agent. 

Åtminstone inte i Svenska fotbollförbundets mening, där han inte fanns i registret för förmedlare. 

Och han är inte ensam.

I vår granskning framkommer fler fall av oregistrerade agenter. Några av fallen utreds just nu av förbundet.

Och den 21 maj greps en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsagenter på senare år, vilket Aftonbladet var först med att rapportera. Han misstänks för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott och ska enligt Skatteverkets utredning ha tagit emot över fem miljoner kronor från en svensk landslagsspelare.

Agenten är inte registrerad i Sverige och får därmed inte anlitas vid spelaraffärer.

Nya regler för förmedlare och agenter

För ett år sedan, den 15 juni 2018 trädde det nya regelverket för förmedlare i kraft. En förmedlare eller fotbollsagent är enligt förbundets tolkning en person som biträder en förening eller spelare i förhandlingar, introducerar en spelare till en förening eller på annat sätt skapar förutsättningar för en spelarövergång. Samma sak gäller om man introducerar en förening för en spelare.

Tiden innan införandet kunde vem som helst arbeta som agent. Efter Kalla faktas reportage om fotbollsagenter där ett hemligt agentnätverk avslöjades började SvFF jobba på ett nytt regelverk.

Och nu behöver alla som vill jobba som fotbollsagenter vara registrerade hos Svenska fotbollförbundet. 

Tobias Tibell, förbundsjurist, som arbetat med att ta fram regelverket beskrev det som ”en kvalitetsstämpel” i en intervju i Metro när det klubbades igenom.

Men för att förbundet ska kunna anmäla ett fall till disciplinnämnden krävs en hel del bevis.

– Det handlar om att samla tillräckligt mycket för att styrka en överträdelse av regelverket och då blir det disciplinära konsekvenser, säger Tobias Tibell.

Blir det inte svårt för er att säkerställa att regelverket följs?

– Det är en utmaning absolut. Det handlar om att det sannolikt finns aktörer som vill kringgå och inte följa det, men vi tycker att för att verka som förmedlare på den svenska fotbollsmarknaden har man ett krav på sig att vara seriös i den bemärkelsen att förhålla sig till de regler som gäller.

Det verkar svårt att komma åt de oregistrerade agenterna?

– Så kan det vara.

”My father, my brother, my agent”

Inte alla följer regelverket.

I alla fall inte om man får tro deras sociala medier. Många fotbollsagenter använder sig av Instagram som marknadsföring. Och här är det inte bara registrerade agenter som visar upp sina övergångar på det sociala nätverket. I vår undersökning hittar vi 14 fall där personerna som figurerar på bilder vid kontraktsskrivningar och spelarpresentationer, inte finns i förmedlarregistret.

Det finns en ventil i regelverket för när en utländsk spelare ska till Sverige och skriva avtal. Då behöver förmedlaren endast påbörja en registrering – men det är något som ingen förutom förbundet kan få insyn i.

Av de 14 fall vi har tittat närmare på är det ett specifikt som sticker ut. Det rör Hammarbys rekordförsäljning av Kossonou Odilon. Ivorianen såldes till Club Brügge och enligt uppgifter till SportExpressen hamnade övergångssumman på en bra bit över 30 miljoner kronor.

När Odilon anlände till Hammarby lade han själv ut en bild på Instagram tillsammans med en person vid namn Marc Benson. I ett annat inlägg benämner Odilon Benson som: ”my father, my brother, my agent”.

Kossonou Odilons Instagram. Foto: Privat.

– Jag är hans närmaste agent. Jag har tagit hand om den personliga biten, haft nära kontakt med Hammarby och ASEC (Mimosas, Odilons tidigare klubb), säger Benson själv.

Är du med i förhandlingar?

– Ja, vi förhandlar ihop jag och Patrick (Mörk, en av Sveriges största fotbollsagenter, reds anm.), säger han.

Vi skriver om agentbranschen i stort och det nya regelverket, är du registrerad?

– Nej, det är jag inte utan det är ju Patrick som har den licensen. Det är han som har skrivit under alla papper. Jag har mer skött den personliga biten med Odilon som hans rådgivare.

Vad är din roll i det. Är du med i förhandlingar också?

– Nej, jag är hans rådgivare, Patrick kollar med mig vad jag tycker och tänker, men det är han som förhandlar med klubbarna. Vi lägger upp en plan, han skriver på och förhandlar med klubben och han dubbelkollar med mig och spelaren och vi ser till så att det blir bra och alla blir nöjda.

Patrick Mörk benämner inte Marc Benson som någon agent.

– Det är väldigt odramatiskt eftersom jag är licensierad agent och Marc jobbar tillsammans med mig, och han har inte skrivit på ett enda papper någonstans. Han är ingen agent.

När vi når Hammarby IF:s sportchef Jesper Jansson och frågar vem som företrätt Odilon vid övergången till Hammarby uppger han att klubben har en relation till båda.

– Vi har diskuterat det med Patrick (Mörk) och ASEC i det här fallet, och Hammarby. Sen vet vi om att Marc är Odilons agent.

Marc har inte varit med i någon förhandling?

– Jo men, Marc har ju varit med och introducerat, han har kontakt med spelaren liksom. Sen skulle jag väl kunna tänka mig att Odilon själv hävdar att Marc är hans agent.

Svenska fotbollsförbundets förbundsjurist Tobias Tibell säger att mycket handlar om att kunna bevisa huruvida någon varit involverad vid en övergång eller inte.

– Om han utför vad vi definierar som förmedlararbete, då ska han vara registrerad hos oss. Det är inget snack om den saken. Sedan kan man säga att man rådgiver i någon mening i samband med avtalsförhandling och då får man ju ställa frågan ”Vad är det din rådgivning har bestått i?” och sedan göra en bedömning i om han är att definiera som förmedlare i det han gör och då ska han ju registreras, säger han.

Men uppgifter på sociala medier är inte till någon större hjälp.

– Uppgifter på Instagramkonton där det kan finnas massa olika skäl för att en aktör vill synas med någon spelare och så vidare. Utredningsmässigt, behöver vi komma fram till att vi kan styrka att det faktiskt är så att X har varit förmedlare åt Y.

Ett annat exempel är Admir Catovic som jobbar för Michael Kallbäcks Neverland management. I sin biografi på Instagram uppger han att han är ”registered intermediary by the Swedish FA”, men han går inte att hitta i det befintliga registret för förmedlare.

Catovic har två bilder på sitt Instagramkonto. På den ena står han tillsammans med Hammarbys målvakt Gianluca Curci och chefsscouten Mikael Hjelmberg vid övergången till Hammarby IF och skriver: ”Första övergången som förmedlare tillsammans med Michael Kallbäck”.

Admir Catovic, Gianluca Curci och Mikael Hjelmberg. Foto: Privat.

Den andra bilden är han tillsammans med Jesper Florén och den sportsligt ansvarige Ado Sadzak vid övergången till Västerås SK och har bildtexten: ”Deal nummer 2”.

Bilderna har även postats på agenturens Instagram.

Sadzak uppger att det är Michael Kallbäck som är Jesper Floréns agent och att Admir Catovic inte varit med vid några förhandlingar.

– Nej, vi har inte haft någon kontakt med honom. Han dök upp där och jag trodde att han var någon kompis till Jeppe, säger han.

Även Hammarby IF:s sportchef Jesper Jansson säger att de inte har haft någon kontakt eller förhandlat med Catovic.

Admir Catovic har själv avböjt från att kommentera bilderna, men hänvisat vidare till Michael Kallbäck.

– Jag kollade med förbundet om jag kunde skicka Admir på Curci, då sa de att det var okej för att registreringen var påbörjad. Förbundet vet att det var jag som gjorde allting, säger Kallbäck.

Förbundet bekräftar Kallbäcks berättelse:

– Det vi reglerar är de som utför förmedlararbete, de ska vara registrerade hos oss. Sen om det är personer som utger sig felaktigt för att ha varit inblandade i affärer som de faktiskt inte har varit involverade i, ja, det är ju så klart inte bra. Men det är ingenting som föranleder några disciplinära konsekvenser härifrån, säger Tobias Tibell.

VM-spelare använde sig av oregistrerad agent

I vår granskning har vi sett hur oregistrerade agenter rör sig på fotbollens olika nivåer. Men endast ett ärende har sedan införandet av regelverket gått hela vägen upp till disciplinnämnden.

VM-aktuella Julia Zigiotti Olme och Jennifer Falk hade precis som IFK Kalmar-spelaren Fanny Lund använt sig av den oregistrerade agenten, Aleksandar Ilijoski. Då yrkade Tobias Tibell och förbundet på avstängning för spelarna eftersom oregistrerade agenter står utanför SvFF:s regelverk och därmed inte kan bestraffas. 

Jennifer Falk berättar om en jobbig process och att hon inte kände till reglerna.

– Jag blev väldigt förvånad och rädd när jag fick hem det här brevet om att jag hade blivit anmäld. Och sedan var det en jättejobbig process. Jag förstod ju att jag hade brutit mot reglerna men jag visste inte om att regeln fanns, säger Göteborgs målvakt Jennifer Falk.

Ett VM-år, det måste ha funnits oro för avstängning?

– Ja, gud ja. Jag har ju aldrig varit med om något liknande, så när det snackades om avstängning så visste jag inte om det var en match eller en säsong de pratade om, jag visste ingenting. Det är klart att det var ett stort orosmoment för mig.

Julia Zigiotti Olme, som var ny i landslaget när anmälan gjordes, vittnar om en liknande upplevelse.

– Det är klart att det var jobbigt att det gick till disciplinnämnden när man vet att det händer bland herrar också.

Tobias Tibell, som anmälde ärendet, kunde snabbt leda i bevisning att Aleksandar Ilijoski jobbat som förmedlare utan att vara registrerad.

– Då är det en överträdelse av regelverket och då måste vi agera på det. Både för att vi vill skydda spelare från att den här aktören ska samarbeta med flera, men också mot det registrerade kollektivet. Här ska vi inte ha ett registreringskrav om vi inte agerar på de som jobbar utan att vara registrerade.

Julia Zigiotti Olme, Fanny Lund och Jennifer Falk friades, de två senare med en varning.

Men enligt uppgifter till SportExpressen jobbar Aleksandar Ilijoski fortfarande som förmedlare. Tobias Tibell bekräftar att han själv blivit informerad om detta och börjat tittat närmare på det.

– Det stämmer och det var en del i att jag skickade informationen till honom att han inte är behörig att göra den här typen av uppdrag. Så jag har påtalat det för honom, ja.

Pågår det en utredning i nuläget?

– Vi tittar närmare på det så klart men vi står inte inför en anmälan till någon disciplinnämnd eller så, men vi tittar närmare på ärendet.

Aleksandar Ilijoski hävdar själv att han endast arbetat som scout.

– Det stämmer inte. Jag jobbar inte som agent, jag har varit scout.

Så du har inte haft kontakt med några spelare?

– Nej ingenting alls. Jag har bara varit ute och scoutat spelare, det har inte varit några pengar i det. Det har bara varit rent allmänt. Det har varit stora skriverier i onödan. Jag har bara varit ute och tittat och inget annat. Det är fel uppgifter du fått, säger han.

”Här krockade jag med Bangura”

Gabriel Dikmen rattar sin Porsche genom Solna i fredagsrusningen.

Han berättar att han inte ens visste vad Facebook var förut, men att det är viktigt för den nya generationen med sociala medier som Instagram.

När han svänger in på Skytteholm IP:s parkering pekar Gabriel Dikmen och säger: ”Här krockade jag med Mohamed Bangura för någon vecka sedan.”

På läktaren under mötet mellan Vasalund och BP:s U19 får han sällskap av flera bekanta. Det är ingen ovanlig fredagskvällssyssla.

0–0 i halvtid och Gabriel Dikmen reser sig från den kylslagna läktaren. Han har inga planer på att se andra halvlek och rör sig i stället mot en annan match på en intilliggande plan. Vi ställer en sista fråga.

Hur kommer det sig att du valt att inte registrera dig?

– Jag har anmält mig för registrering, egentligen är det inte så jätteaktuellt för mig i dagsläget, men jag kommer göra det. Men vi får se, kanske de slopar den helt plötsligt och så har jag betalat 25 000, jag vet inte. 

Sedan vårt möte med Gabriel Dikmen har han valt att registrera sig och finns nu i registret för förmedlare.

Expressen i samarbete med Mittuniversitetet

Publiceringen är ett samarbete med tre studenter på Mittuniversitetets journalistprogram. Studenterna har under sin kurs i grävande journalistik skrivit artiklar om svenska fotbollsagenter. Hela deras arbete har publicerats på Mittuniversitets journaliststudenters sida Dcase.