Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

ÖFK till slutspel – gör en miljonvinst

Östersund vann mot Zorya Luhansk - nu väntar slutspel i Europa League. Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alhaji Gero satte 1-0 för hemmalaget. Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Bragden är ett faktum. Östersunds FK är vidare till sextondelsfinal i Europa League efter en 2-0-seger hemma mot ukrainska Zorya Luhansk.

Det är det första svenska avancemanget från ett gruppspel i Europaspel i herrfotboll sedan säsongen 2007. Nu gör klubben ett jätteklipp ekonomiskt.

– Jag har väldigt svårt att se att det någonsin gjorts något större i svensk fotboll, säger klubbens ordförande Daniel Kindberg.

Inför matchen var förutsättningarna klara. Vid seger så skulle sagan om Östersunds FK Europaspel få ett nytt kapitel i form av en slutspelsplats i Europa League.

Trots att precis allt stod på spel för Östersund såg det dock inte ut att påverka spelarna i hemmalaget mot ukrainska Zorya Luhansk. ÖFK tog kontroll om tillställningen omgående.

 

https://twitter.com/EurosportSE/status/933767814644510720

 

ÖFK började bäst

Zorya fick se sig tillbakapressade och Ken Sema vaskade fram den första målchansen med ett hårt skott över ribban. Men Zorya var inte ofarliga framåt. Efter en dryg halvtimme hade matchen blivit betydligt jämnare, även om Östersund hade mer spets i sina anfall.

Östersund skulle belönas precis innan halvtidspausen. Saman Ghoddos skickade över en crossboll från den ena sidan av straffområdet till den andra. 

 

LÄS OCKSÅ: Frälser ÖFK med klassmål

 

Gero med konstmål

Där stod Curtis Edwards som förvaltade läget på bästa sätt. Edwards riktade ett inlägg mot Alhaji Gero som skarvade in 1-0 bakom Andriy Lunin. ÖFK fortsatte att visa prov på styrka i det offensiva spelet i den andra halvleken.

Saman Ghoddos avlossade en riktig kanon mot Lunins vänsterkryss, i den 63:e minuten, men Zoryas målvakt räddade dramatiskt till hörna. Men Zorya ville inte vara sämre.

I den 66:e minuten stod Aly Keita för en drömräddning på brassen, Iurys, skott i straffområdet och tippade bollen till hörna.

Ghoddos punkterade matchen

Närmare än så kom inte gästerna. I stället kunde Saman Ghoddos punktera matchen i den 78:e minuten med ett drömskott. Zorya lyckades aldrig växla upp efter det, och ukrainarna fick se sig besegrade. 

ÖFK:s seger över Zorya innebär att bragdlaget från Jämtland är klara för sextondelsfinal i Europa League. Det är det första svenska avancemanget från ett gruppspel i Europaspel i herrfotboll sedan säsongen 2007/2008, då Helsingborgs IF slutade tvåa i sin grupp i Uefacupen, bakom franska Bordeaux.

I och med avancemanget till slutspel i Europa League gör Östersund ett jätteklipp ekonomiskt. ÖFK avancemang ger klubben över elva miljoner kronor till klubbkassan. Klubben har redan spelat ihop cirka 50 miljoner kronor.

Kindberg: "Aldrig gjorts något större"

Saman Ghoddos efter segern:

– Obeskrivligt. Det är helt fantastiskt och man måste verkligen njuta, säger han.

Och om målet säger han så här:

– Det har varit som de andra skotten i turneringen. När bollen lämnar foten så känner man att den kan gå in, det var samma känsla den här gången.

Daniel Kindberg säger att ni är bra nog att vinna hela Europa League. Hur ser du på det?

– Vi är fortfarande underdogs i varje match. Men tydligen har det gått bra i varje match, nu har vi Hertha Berlin borta. Det ser vi fram emot.

Kindberg har tydligt deklarerat att han inte kommer att sälja någon spelare fram tills nästa sommar. ÖFK-anfallaren menar att det är Kindberg som bestämmer.

– Det är han som bestämmer. Från min sida är jag nöjd över att vara här och att vi är i sextondelsfinal. Det är en bonus för mig. Men det är upp till Daniel, och så får han värdera vad som är ett bra bud. 

Östersund har spelat in cirka 50 miljoner kronor under Europa League-äventyret. Enligt Daniel Kindberg kommer pengarna användas för att försöka vinna allsvenskan. Ghoddos ser det som ett rimligt mål för klubben.

– Absolut. Det är målet inom snar framtid, att vinna allsvenskan. Vi kan göra det, säger han.

Östersunds ordförande Daniel Kindberg till SportExpressen:

– Man måste ta i beaktande. Vi kommer från division 2 i Sverige, upp genom, andra året i allsvenskan, med det som utgångspunkt har jag väldigt svårt att se att det någonsin gjorts något större i svensk fotboll. Det har jag väldigt svårt att se, kan inte se någon jämförelse.

"Helt sinnessjukt"

Tom Pettersson:

– Det är en monsterstämning där inne i omklädningsrummet, svarar mittbacken.

Hur känns det att vara klar för sextondelsfinal?

– Helt sinnessjukt. Jag hade inte räknat med det här när jag bytte klubb i vintras. Det är så jävla starkt av oss, men samtidigt har vi trott på det, nu är det gött när vi klarat av det.

På frågan hur klubben ska lyckas behålla alla stjärnor svarar Pettersson:

– Att vi gick vidare är skäl nog. Sedan förstår jag att många av våra spelare är sugna på att gå utomlands. Jag hoppas att alla stannar, men på ett personligt plan så fattar jag. Frågan är väl om Daniel Kindberg släpper dem? Men jag unnar alla att spela utomlands.

Och om lottningen? Mittbacken hoppas i alla fall på ett mindre namnkunnigt lag.

– Vi vill ha ett lag vi kan slå. En bra dag kan vi slå alla lag, men det är bättre att få ett mindre namnkunnigt. Det hade varit fint att få Arsenal senare i turneringen. 

 

https://twitter.com/EurosportSE/status/933781190410084352

 

Pengarna i Europa League

Första kvalomgången: 215 000 euro, motsvarande 2 miljoner kronor.

Andra kvalomgången: 225 000 euro, 2,1 miljoner kronor.

Tredje kvalomgången: 235 000 euro, 2,2 miljoner kronor.

Playoff (bara pengar vid förlust): 245 000 euro, 2,3 miljoner kronor.

Vid avancemang till gruppspel: 2,6 miljoner euro, 25 miljoner kronor.

Seger i gruppspel: 360 000 euro, 3,5 miljoner kronor.

Oavgjort i gruppspel:120 000 euro, 1,1 miljoner kronor.

Gruppetta: 600 000 euro, 5,7 miljoner kronor.

Grupptvåa: 300 000 euro, 2,8 miljoner kronor.

Avancemang till sextondelsfinal: 500 000 euro, 4,8 miljoner kronor.