Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Obegripliga utspelet – om norske sensationen

Norska talangen Erling Braut Haaland svarar på frågor från fans och berättar bland annat vem som är hans idol.
Foto: POOLFOTO VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/POOLFOTO WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: POOL / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: POOL / REUTERS BILDBYRÅN

Att Erling Braut Haaland tagit fotbollsvärlden med storm den här säsongen är ingen underdrift. 

Efter helgens uppvisning tog flyttryktena återigen fart. 

– Om han är så bra, varför är han kvar i Dortmund, frågar sig Tysk fotbolls vd, Christian Siefert.

I stort sett ingen kan förklara hans senaste utspel.

Är det en diss gentemot Haaland? Är det riktat mot Dortmund? Eller är det ens en diss?

Frågorna är många, svaren få. 

Sieferts uttalanden kom ett par dagar efter att Dortmund kört över Schalke 04 i Ruhr-derbyt och vunnit med hela 4–0. Förstamålsskytten var givetvis ingen mindre än Erling Braut Haaland, som därmed noterades för hans tionde mål i Bundesliga den här säsongen. 

Ett målfacit som fått flera stora klubbar att ge sig in i kampen om norrmannens signatur i sommar. 

– Alla stora spelare som lämnar är en förlust. Men jag frågar dig: om han är så bra, varför är han i Dortmund?, säger Siefert om Haalands potentiella sommarflytt enligt tidningen Goal

Hyllningen: ”De gjorde ett utmärkt jobb”

Siefert utvecklar därefter hans syn, inte på Haaland, utan på hur Dortmund jobbade och hur rätt de agerade före många andra klubbar, och här ligger nog den närmsta förklaringen till vd:ns märkliga utspel - ett retoriskt grepp i form av en inverterad sågning riktad mot Haaland för att framhålla Dortmund. 

– Det är lätt att beundra en spelare som redan är i blickfånget för världen. Det svåra är att värva honom före det händer. Dortmund gjorde det, och de gjorde ett utmärkt jobb, säger han. 

Tyska ligans vd avslutar sedan intervjun med att ge sin syn på återstarten av Bundesliga, något som han menar kan hjälpa tyskarna att tänka på annat än coronaviruset. 

– Vi har inte riskerat hälsan hos allmänheten eller stulit tester från någon. Vi kunde starta ligan med våra egna resurser och utan att fråga staten om pengar, så varför ska vi inte göra det? Ovanpå det, Tyskland älskar fotboll. 80 miljoner människor har viruset i deras huvuden, så vi hjälper dem att glömma det lite. Vi vill bara bli behandlade som vilken annan näring som helst, säger han. 

Den 16 maj startade Bundesliga igen efter uppehållet på grund av coronaviruset. Men matcherna spelas utan publik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.