När Janne Andersson tog ut landslagstruppen till oktobersamlingen fanns Marcus Berg, Victor Claesson, Kristoffer Olsson, Carl Starfelt och Jordan Larsson med i den. Gemensamt för samtliga fem är att de spelar i ryska Premier League, ligan som hade flest spelare representerade i det svenska landslaget den månaden.
Den 4 november ser det likadant ut när truppen tas ut.
– Jag är bättre tränad här, det är nog de största grejerna. Sedan finns detaljer i spelet men det är nog den största skillnaden, säger Carl Starfelt när han under hösten 2020 får frågan om vad han har utvecklat mest under sitt första år i ryska Rubin Kazan.
Armin Gigović, som nyligen flyttade till Rostov förklarade då att han valde ryska ligan på grund av att han har identifierat den som ett bra steg för sin utveckling.
– När jag pratade med dem fick jag veta att de har kollat på mig sedan förra året eller något sådant men inte hört av sig förrän nu, sade han.
Men vilka är de största anledningarna till att ryska klubbar scoutar i Sverige?
Svenska spelare i Ryssland
Carl Starfelt, Rubin Kazan
Dennis Hadžikadunić, Rostov
Armin Gigović, Rostov
Pontus Almqvist, Rostov
Kristoffer Olsson, Krasnodar
Victor Claesson, Krasnodar
Marcus Berg, Krasnodar
Jordan Larsson, Spartak Moskva
Svenska spelare rankas högt
Att svenska spelare är billigare än spelare från många andra nationer är ett skäl, men det finns fler.
– Svenska fotbollsspelare är högt aktade i Ryssland, förklarar Hanu Trivedi, journalist på russianfootballnews.com.
Han förklarar att Pontus Wernblooms lyckade tid i CSKA Moskva och Andreas Granqvists dito i Krasnodar har banat väg för de svenska spelare som nu får chansen i ryska klubbar.
– Wernbloom gjorde under för att höja svenska spelares rykte här. Han var inte bara en av de första svenskarna i ligan, han var också en av landets bästa mittfältare under stora delar av tiden han spenderade här, säger Trivedi.
– De senaste åren har vi också sett spelare som Victor Claesson, Marcus Berg, Jordan Larsson och Kristoffer Olsson ta plats som några av de bästa spelarna i hela ligan.
Att det svenska landslaget presterade så pass bra som de gjorde under VM i just Ryssland 2018, då man tog sig till en kvartsfinal har också gjort sitt för att ryska klubbar har börjat vända blicken allt mer mot Sverige.
– I takt med att fler svenska spelare har kommit hit har klubbarna dessutom insett att de passar bra i ligan, både vad gäller spelstil och fysiken de har. Under vintern kan klimatet bli väldigt jobbigt för spelare som inte kommer från kalla länder, men det är inget problem med skandinaviska spelare, säger Trivedi.
– Dessutom är det enkelt att sälja svenska spelare vidare med vinst eftersom Sverige har gott rykte i europeisk fotboll generellt.
Men hur står sig egentligen den ryska ligan? Är den jämförbar med 00-talets Nederländerna i form av ett så kallat ”bra steg på vägen” för svenska spelare?
Olika åsikter om kvaliteten
Här går meningarna isär. Michael Yokhin, journalist som skriver för bland andra BBC och ESPN, menar att ryska ligan är sämre nu än för bara några år sedan, att pengarna är mindre och kvaliteten lägre. Hanu Trivedi säger att det är en av de bättre ligorna precis under de fem största europeiska.
– Under rätt förutsättningar kan det vara ett bra steg, säger Yokhin som menar att man måste hamna i rätt klubb, under rätt tränare och i rätt tid för att det ska bli riktigt bra.
Trivedi menar snarare att ligan är en underskattad destination för unga spelare som vill utvecklas och ta nästa steg i sin karriär.
– Faciliteterna är för det mesta väldigt bra, det spelas fotboll på hög nivå och vi har sett många unga spelare få kontrakt med större klubbar efter att de har spelat i Ryssland, säger han, samtidigt som han håller med Yokhin om en sak:
– Det gäller precis som överallt att hamna i rätt klubb så klart, de bättre klubbarna kan ge unga spelare precis vad de behöver, men flera av klubbarna på den undre halvan av tabellen har problem med ekonomin och kan inte erbjuda samma trygghet.
Experten: ”Speltid är garanterat”
Carl Starfelt säger att folk har haft olika åsikter om att han gick till Ryssland, men precis som Armin Gigović tycker han att det har varit ett bra steg för hans utveckling.
Jordan Larsson håller med.
– Jag har lärt mig att använda kroppen lite mer eftersom det är en fysisk liga. Det finns många tuffa mittbackar så jag har blivit bättre på att hålla undan i närkamperna. Och målskyttet har blivit mer kontinuerligt, säger han under oktobersamlingen i Stockholm.
Hanu Trivedi lyfter fram bland andra CSKA Moskva, Spartak Moskva, Krasnodar, Rostov och Rubin Kazan som bra klubbar att hamna i. Och det finns en sista viktig detalj att nämna när det kommer till svenska spelare i den ryska ligan.
– Ryska klubbar får bara ha åtta utländska spelare i truppen, vilket betyder att de måste värva utländska spelare baserat på talang och kvalitet, alltså vem som är bäst och de tror kommer bli viktigast för dem. Med andra ord är speltid i stort sett garanterat för spelare som Gigovic och Almqvist i en klubb som Rostov.