Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya snus-larmet: ”Har exploderat”

Foto: AAS, ERLEND / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNIKA AF KLERCKER

Här är den senaste larmrapporten i engelsk fotboll.

Vad det gäller?
Den svenska tobaksprodukten snus.

– Det är äckligt och oroande, säger en fotbollstränare till Daily Mail.

Snus är i ropet på flera sätt.

I vintras överklagade tobaksbolaget Swedish Match förbudet mot försäljning av snus i hela EU. Ett beslut från EU-domstolen väntas komma i höst.

Men nu har även engelsk press tagit ett rejält grepp om tobaksprodukten – och dess utbreddhet inom fotbollsvärlden. Daily Mail slår larm om användandet av snus, som de menar kan kopplas till cancer och påverkan på hjärta och blodkärl. Av vissa experter kan det anses förbättra din kapacitet, och antidopingbyrån Wada har det på sin lista över potentiellt dopingklassade ämnen.

Enligt tidningen har snusandet "exploderat" bland engelska fotbollsstjärnor, särskilt hos yngre spelare. I en klubb bötfälls spelare med över 100 000 kronor om de upptäcks med snusning, i en annan ligger beloppet på två veckolöner.

Jamie Vardy, med en snusdosa i ena handen.
Foto: VANTAGENEWS.COM 1 / STELLA PICTURES

Leicester-stjärnan Jamie Vardy är en spelare som öppet erkänt användande av snus. Vardy skrev i sin självbiografi att vissa spelare har snus under läppen samtidigt som de spelar matcher.

Larm om snus: ”Äckligt och oroande”

Snus är förbjudet i England sedan 1992, och enligt Daily Mail är det skandinaviska spelare som ligger bakom det ökande beteendet.

Läkaren Toby Mundel, som forskat på nikotinanvändande inom idrott, säger att snus kan stimulera din koncentration och även förbättra din styrka.

En tränare i Championship säger att vissa spelare använder snus för att minska sin aptit.

En annan tränare är mycket oroad över utvecklingen.

– Det är chockerande hur många unga spelare som använder det. Du kan se hur avbytare tar det på bänken. Det är äckligt och oroande.

Det engelska fotbollförbundet varnar generellt sina spelare att använda droger. I snusfrågan inväntar man Wadas ståndpunkt.


LÄS MER: Major League Soccer – så ser du matcherna i tv. 

Läkaren: ”Koppling mellan snus och cancer”

Enligt en rapport från Snuskommissionen, som finansieras av bland andra snustillverkarna Swedish Match, kan snus minska risken för sjukdomar som ms och alzheimers.

Läkaren Gunilla Bolinder sa 2016 följande till Aftonbladet om snusets effekter.

– Från tobaksindustrins håll jämför man hela tiden snusning med rökning, som är bland det värsta som uppfunnits. Det är självklart bättre än rökning.

Hon lade dock till:

– Vi vet samtidigt att snus exempelvis medför en ökad risk för gravida kvinnor att drabbas av havandeskapsförgiftning. Det har även en kärlsammandragande effekt, vilket ökar risken för plötslig spädbarnsdöd.

– Det finns en koppling ­mellan snusning och risken att drabbas av cancer i magsäck och matstrupe.


LÄS MER: VM 2018 – alla grupper, datum och spelschema.

LÄS MER: Sveriges grupp och spelschema i fotbolls-VM.

LÄS MER: Stor ranking – betyg och kommentar på alla 32 VM-lag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.