Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya skandalen i ryska ligan: "Vi blev kränkta"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ekaterina Stepanova har agerat språkrör för de kvinnliga Spartak Moskva-supportrar som uppger sig ha blivit trakasserad av rysk polis inför Spartaks match mot Rubin Kazan.
Ekaterina Stepanova har skrivit ett öppet brev för att göra omvärlden uppmärksam på händelserna inför Spartak-Kazan.
En lagbild av Spartak Moskva från 2012, med svenske Kim Källström på översta raden, näst längst till höger.
Foto: Jasper Juinen

En skandal skakar rysk fotboll.

Enligt uppgifter tvingades flera kvinnliga fotbollsupportrar att klä av sig helt nakna inför ligapremiären mellan Rubin Kazan och Spartak Moskva.

"På min högra sida stod flickor som redan visiterats och de var helt avklädda, till och med underkläderna var borta", skriver ryskan Ekaterina Stepanova.

Rysk fotboll skakas av en uppseendeväckande skandal. 

Enligt fotbollsupportern Ekaterina Stepanova tvingades hon och flera andra kvinnliga fotbollsfans klä av sig nakna för att få komma in på arenan vid fredagens ryska ligapremiär mellan Rubin Kazan och Spartak Moskva.

Nu uppmanar Stepanova alla utsatta kvinnor att polisanmäla de poliser som ansvarade för visitationerna, rapporterar ryska mediesajten Sport-express.ru

"Jag uppmuntrar alla tjejer som tvingades klä av sig och vars konstitutionella rättigheter blev kränkta att höra av sig till Spartak Moskvas officiella supporterklubb för rättshjälp. Ju fler uttalanden från oss, desto mer sannolikt kommer polisen att behandla oss med respekt. Stå inte på sidlinjen. Detta gäller oss alla", skriver hon i ett uttalande.

"Underkläderna var borta"

Kvinnorna ska ha blivit utsatta för kränkningen i entrén på Kazan Arena i delstaten Tatarstan i Ryssland. Om de inte följde polismännens direktiv så fick de inte komma in på arenan för att se matchen.

"Jag kände mig illa till mods och lämnade kön till kroppsvisitationerna. På min högra sida stod flickor som redan visiterats och de var helt avklädda, till och med underkläderna var borta"

"Jag var chockad och berättade för vakterna om förnedringen, om den ryska konstitutionen, om brott mot de mänskliga rättigheterna, om lagen". skriver Stepanova.

Letade efter bomber

När Stepanova frågade en kvinnlig polisman som var på plats varför de var tvungna att klä av sig nakna var svaret att hon kanske bär på en dold bomb.

"Jag tittade på hennes galna ögon och förklarade att jag varit här så länge att om jag haft en bomb så hade den redan sprängts. Jag berättade för henne att jag har gått på flera offentliga evenemang och aldrig blivit bemött på detta sätt. 

Har anmält händelsen

Stepanova skriver avslutningsvis att hon anmält de ansvariga polismännen i Tatarstan till både åklagaren på det ryska inrikesministeriet och det ryska fotbollsförbundet.

"I detta fall är lagen på vår sida. Tillåt aldrig dig att bli förnedrad", skriver hon.

Matchen mellan Rubin Kazan och Spartak Moskva slutade 0-4. 

Svenske landslagsmittfältaren Kim Källström spelade hela matchen för sitt Moskva.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.