Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya siffror avslöjar Zlatans miljonsmäll

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Zlatan Ibrahimovics affärsimperium halverade sin vinst förra året.

Men 38-åringen deppar nog inte ihop.

Han sitter nämligen på en förmögenhet på minst 1,4 miljarder kronor, skriver Dagens industri.

2018 blev ett succéår för Zlatan Ibrahimovics företag Unknown AB, som äger rättigheterna till fotbollssspelarens varumärke ”Zlatan”.

Superstjärnan är nog inte lika nöjd med 2019. Enligt Dagens industri minskade nämligen omsättningen med nästan 15 procent under föregående år och landade på 88 miljoner kronor. Vinsten minskade kraftigt, halverades nästan, och skrevs till 46 miljoner kronor. Tidningen skriver vidare att merparten av intäkterna kommer från reklam och marknadsföring, där Ibrahimovic de senaste åren har samarbetat med giganter som Volvo, Visa och Samsung.

Dessutom har han sen ett par år tillbaka sitt eget parfymmärke.

Enligt Di uppgick Ibrahimovics tillgångar i Unknown AB, när 2019 summerades, till hela 368 miljoner kronor och han sitter på en förmögenhet på åtminstone 1,4 miljarder. För att kontextualisera det hela kan man blicka tillbaka till 2017 då anfallaren spelade i Manchester United och hade en förmögenhet på drygt 1,1 miljarder.

Något som gjorde honom till Storbritanniens näst rikaste idrottare efter formel 1-giganten Lewis Hamilton (1,5 miljarder).

Så ser Zlatans affärsimperium ut

I början av 2018 skrev Veckans affärer att det i Sverige finns 18 personer under 40 år som är goda för minst en miljard, bland annat Spotify-grundaren Daniel Ek och flertalet HM-arvingar.

Och så Zlatan Ibrahimovic då.

Men Unknown AB är inte det enda företaget som han är involverad i. Ibrahimovic är delägare i Hammarby Fotboll AB och äger 25 procent av aktierna där.

Utöver det köpte han i fjol in sig på 20 procent av aktierna i det italienska företaget Dante Medical Solutions, som producerar tuggummit kallat ”Mind The Gum”. Det största innehavet är 70 procent av aktierna i racketsportföretaget Padel Zenter, som startade upp med en anläggning i Årsta söder om Stockholm för ett par år sen, och som expanderat till fyra anläggningar i Sverige.

Ibrahimovic är även mindre delägare i e-sportplattformen Challengermode, bettingföretaget Bethard och lagerföretaget Storage365.

Zlatan startade nytt bolag i maj

Enligt Dagens industri har Zlatan Ibrahimovic haft en strategi som inneburit att han inte köpt in sig i företagen med pengar, utan kvittat fordringar mot aktier. I flera fall genom att ställa upp i olika marknadsföringssyften.

Parallellt med den framgångsrika fotbollskarriären har Zlatan Ibrahimovic byggt upp sitt miljardimperium och så sent som i maj i år startade han ett nytt bolag, Unknown Entertainment AB, som ska ”bedriva produktion av rörliga och stilla medier”.  

Men allt kring varumärket ”Zlatan” har inte flugit.

Ibrahimovic har tidigare varit engagerad i spelutvecklingsföretaget Isbit Games, klädmärket A-Z och appen Mikz – tre företag som fick läggas ner efter att ha gjort stora förluster.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.