Nya detaljerna: Han förgiftades i planet

Emiliano Sala förd till sista vilan.
Foto: REX/IBL / Rex Features
Foto: REX B. CORDELL / REX/IBL REX FEATURES
Foto: AAIB / HANDOUT / EPA / TT / AP TT NYHETSBYRÅN

I januari kraschade fotbollsspelaren Emiliano Salas flygplan och orsakade hans död.

Efter det har frågorna varit många.

Nu skriver The Independent att Sala och piloten förgiftades – innan planet kraschade.

– Framtida flygsäkerhetsfrågor vilar till stor del på det här fallet, säger familjens advokat Daniel Machover till BBC.

Det var i januari i år som fotbollsspelaren Emiliano Salas flygplan försvann och söktes efter i flera veckor. 

När de fann vraket i vattnet hittades Emiliano Salas kropp. Man har fortfarande inte hittat piloten David Ibbotsons kropp.

”Kroppen har identifierats som den professionella fotbollsspelaren Emiliano Sala. Våra tankar går till familjen i denna svåra tid”, skrev polisen då på sin hemsida.

28-åriga Sala ska ha känt att någonting var påväg att hända, enligt en Whatsapp konversation.

”Jag är här uppe i planet och det verkar som att det är på väg att gå i bitar”, sa Sala enligt Olé. 

”Om ni inte hör nåt nytt från mig på 1,5 timme så behöver ni inte skicka någon att leta efter mig, för ni kommer inte hitta mig... Shit vad rädd jag är!”.

Nya uppgifter om dödskraschen

Olyckan har därefter utretts under de senaste månaderna, för att få fram anledningen till kraschen.

Nu skriver the Independent att det har kommit en uppdatering i fallet, där de toxikologiska testerna på Salas kropp har visat skadliga nivåer av kolmonoxidförgiftning.

”Toxikologitester fann att passageraren (Sala) hade en hög mättnadsnivå av COHb (kombinationsprodukten av kolmonoxid och hemoglobin). Det anses troligt att piloten också skulle ha utsatts för kolmonoxid.”, skriver The Air Accidents Investigation i ett uttalande.

Kräver en mer detaljerad utredning

Ett flygplan av modellen Piper Malibu avger vanligtvis höga mängder kolmonoxid, rapporterar BBC. Ett fungerande flygplan släpper ut gasen från planet, men dåliga tätningar eller problem med ventilationssystemen kan ha gjort att gasen har trängt in i planet och förgiftat Sala och piloten till döds.

– Familjen anser att detaljerad, teknisk undersökning av planet är nödvändig, säger familjens advokat Daniel Machover till BBC.

– Familjen och allmänheten behöver få veta hur det var möjligt för kolmonoxiden att nå in i kabinen. Framtida flygsäkerhetsfrågor vilar till stor del på det här fallet, fortsätter han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.