Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny studie visar: Så många unga fotbollsspelare brottas med spelproblem

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Två av tre manliga elitfotbollsspelare i åldern 18 till 19 år har spelat om pengar det senaste året.

Hos mer än tio procent av dem finns en förhöjd risk eller förekomst av spelproblem, visar en ny forskningsrapport.

– Det är klart att det är höga siffror, säger Tobias Elgán, forskare på STAD vid Karolinska institutet.

På uppdrag av Svensk Elitfotboll (Sef) har enheten STAD vid Karolinska institutet genomfört en kartläggning kring spel om pengar bland manliga elitfotbollsspelare i allsvenskan och superettan. Kartläggningen pågick mellan våren 2021 och våren 2022 och innehöll bland annat en utskickad webbenkät till samtliga spelare i klubbarnas senior- och akademilag (P16, P17 och P19).

Under onsdagen presenterades resultatet. Noterbart därifrån? Till en början att 62 procent av de juniorer i åldern 18-19 år som svarade på enkäten uppgav att de hade spelat om pengar det senaste året. 

– Det är klart att det är höga siffror, så är det. Sedan kanske de här sex av tio inte säger något om hur problematiskt det är, men visst är det många, säger Tobias Elgán, forskare på STAD vid Karolinska institutet.

Höga siffror, dock kanske inte speciellt förvånande sådana. Tidigare undersökningar har visat att omkring 60 procent av den totala svenska befolkningen spelar om pengar varje år.

– Så, andelen som spelar är väl inget där vi sticker ut. Det som sticker ut är att våra spelare primärt spelar på sportspel. 60, 70, 80 procent. Det är höga siffror på det medan övriga befolkningen inte riktigt spelar på samma sak, säger Anders Wikström, ansvarig för integritetsfrågor på Svensk Elitfotboll.

Så många har kontaktats angående matchfixning

Vad gäller siffrorna kring spelproblem så är även de höga. I ålderskategorin juniorer 18-19 år uppgav 13 procent av de som svarade på enkäten att de har en förhöjd risk eller en förekomst av spelproblem. Bland seniorspelarna och juniorerna 16-17 år var procentsatsen sju.

– Normalpopulationen, om man tar män 18-24 år, ligger på omkring tre procent. Så, det ligger klart över här, säger Tobias Elgán.

Varför tror du att det är så?

– Vi har inte grottat in oss så mycket i det, men vi har även gjort en intervjustudie. Där får man lite insikt. Det som nämns är bland annat att det blir ett socialt inlärningsmönster att äldre spelare som man ser upp till spelar och så börjar man själv. Man tjänar trotsat ganska bra, så man har pengar. Man har även gott om fritid. Spänningssökande var också något som nämndes.

Är det oroande siffror?

– Det är klart att hamnar man i spelproblem så är det allvarligt. Så, det är klart att det finns saker att göra här. Det är väl det viktigaste med den här studien, att belysa att det finns problem, men också visa vad vi kan göra framåt.

Vi återkommer till det. Först: Siffror kring matchfixning. Även det ämnet togs nämligen upp i kartläggningen, då genom att alla seniorspelare tillfrågades om de hade blivit kontaktad angående matchfixning.

0,5 procent av de som svarade på enkäten uppgav att de hade blivit kontaktade det senaste året. 3,6 procent att de har blivit kontaktad någon gång under årens lopp. Och 12 procent att de känner någon som har blivit kontaktad.

– Att drygt fyra procent har blivit kontaktade om matchfixning är rätt oroväckande. Det är ett jätteallvarligt problem med matchfixning, säger Tobias Elgán.

Sef ska utarbeta en tydligare policy

Anders Wikström om att tolv procent svarade att de känner någon som har blivit kontaktad om matchfixning:

– Det kan vara många som känner samma person. På så sätt är väl den siffran lite mer ointressant än att enskilda individer har fått frågan, tycker jag. Det kan vara 20, 30, 40 spelare som känner en och samma person, så det studsar jag inte på. Sedan var det ett fåtal personer som hade meddelat under förra året att de hade blivit kontaktade. Och det var också ett fåtal spelare som rapporterade det till SvFF (Svenska fotbollförbundet). Där känns det som att det har gått rätt till, att de har fått frågan och anmält. Precis som vi utbildar dem att göra.

Hur ser du överlag på resultaten från den här kartläggningen?

– Några av de här svaren är inga hemligheter. Att matchfixning existerar vet vi. Att frågor ställs vet vi. Att det finns spelproblematik involverat, det vet vi också. Men nu får vi svart på vitt hur pass stort det är. Också forskare som ger oss förslag på hur vi ska gå vidare. Det känns jättebra att vi har gjort det här.

När Anders Wikström får frågan om hur Sef jobbar för att minska alla de här höga siffrorna berättar han om den obligatoriska utbildning kring de här frågorna som under hösten har införts inom ramen för akademicertifieringen. 

Han säger också:

– Om man tittar på de förslag som Karolinska ger oss så handlar det egentligen om två primära saker: Det ena är att utveckla utbildningsinsatserna vilket vi så klart avser göra. Det andra att man, inom forskningsvärlden, har sett att tydliga policyers är en framgångsfaktor. Vi kommer utarbeta en tydligare policy som klubbarna kan använda i sin vardag och ge kännedom till sina spelare. 

Fakta: Resultaten från STAD:s webbenkät

1. Förekomst av spel om pengar senaste året

Seniorer: 61%

Juniorer (18-19 år): 62%

Juniorer (16-17 år): 23%


2. Sportvadhållning vanligaste spelformen senaste året

Seniorer: 72%

Juniorer (18-19 år): 82%

Juniorer (16-17 år): 51%


3. Förhöjd risk eller förekomst av spelproblem

Seniorer: 7%

Juniorer (18-19 år): 13%

Juniorer (16-17 år): 7%


4. Kännedom om skriftlig policy kring spel om pengar

Seniorer: 32%

Juniorer (16-19 år): 15%


5. Kontaktad angående matchfixning senaste året eller för flera år sedan (seniorer)

Senaste året: 0,5%

Någonsin: 3,6%

Känner någon som blivit: 12%


Antal svarande

Seniorer: 416 av 717

Juniorer: 741 av 1 728


Källa: Karolinska institutet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.