Alexander Isak var en axellängd från att bli tvåmålsskytt på Anfield i sin Premier Leaguedebut. Den svenske 22-åringen stod för en strålande soloaktion när han såg ut att bomba in 2-0 bakom Alisson Becker i Liverpools mål.
Men på reprisbilderna efteråt kunde man konstatera att Isak med minsta möjliga marginal var framför sin försvarare och målet dömdes bort.
https://twitter.com/btsportfootball/status/1565071649329876994?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1565071649329876994%7Ctwgr%5E84e4801b7b9471aa86c14ad718409afaf0485485%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ftheathletic.com%2F3553604%2F2022%2F09%2F01%2Fisak-newcastle-debut-goal-chant%2F– Jag insåg inte hur tajt det var innan jag såg reprisbilderna, säger Newcastletränaren Eddie Howe om situationen.
– Det är enormt frustrerande för oss eftersom det är ett potentiellt matchavgörande beslut.
Hade det här läget uppstått i de svenska elitungdomsserierna (U21 herrar och F19 damer) under hösten så hade det inte varit offside.
För tillsammans med Italien och Holland kommer Sverige att experimentera med en ny offsideregel i de två serierna under resten av säsongen.
Därför är Sverige med på nya offsideexperimentet
Den nuvarande offsideregeln gör gällande att det räcker med att du har en del av kroppen som du kan göra mål med offside för att du ska vara offside.
Den nya regeln som nu ska testas vänder på det. Det räcker med att du har en del av kroppen som du kan göra mål med onside för att du ska vara onside.
Det är det internationella fotbollsförbundet Fifa och fotbollens regelstyrande organ, IFAB, som tillsammans tagit fram förslaget i hopp om att få till en mer attraktiv och målglad fotboll.
– Det är faktiskt Arsène Wenger som föreslog det här, säger Per Widén, utvecklingschef på Svenska fotbollförbundet SvFF.
Han berättar att Sverige tidigt fick frågan om de ville delta.
– Vi var lite tveksamma först men sen så kände vi att okej, vi är med på det här. Framför allt efter att vi fick med SEF (Svensk elitfotboll) och EFD (Elitfotboll dam), eftersom det är deras serier som utsätts för experimentet.
Varför ändrade ni er?
– Det kändes kul att få vara med om något från början. Fifa sålde in det på ett bra sätt. De har ett stort förtroende för svensk fotboll och de vet att vi har en bra organisation.
Jonas Eriksson hyllar experimentet
Fifa kommer att analysera samtliga matcher där den nya regeln testas och jämföra med hur det såg ut under våren. Därefter kommer de genomföra långa intervjuer med spelare, ledare, funktionärer och domare som deltagit i testet.
Finns det någon vinning i det för svensk fotboll?
– Vi känner stolthet över att Fifa visar förtroende för svensk fotboll och att vi får vara med och driva ett sånt här projekt. Skulle det sen leda till att det blir mer attraktiv fotboll som Fifa har som vision... att det ska gynna anfallsspelarna, det tror jag alla vill.
Widén säger att det kommer att bli en utmaning för de domare som ska döma i de här serierna och andra serier som behåller den befintliga regeln.
– Det finns en svårighet i det så klart, men vi har pratat med dem och de är också positiva, säger han.
Jonas Eriksson, tidigare toppdomare och numera expert i SVT, tycker att de borde utse ett antal domare som enbart dömer enligt den nya regeln.
– För om du på olika dagar ska döma enligt olika regler är det är ganska stor skillnad på hur du ska tänka, så det kommer att påverka, säger han.
Men det är hans enda invändning. I övrigt är han positiv till experimentet.
– Skillnaden blir ju att man kommer att släppa fler offsider än tidigare – och det tycker jag är bra. Det kommer att bli fler mål och det är kul att titta på och det vill alla ha.
– Det ska bli kul att se vad de assisterande domarna säger, för det är inte så att domsluten blir lättare, det är lika svårt som tidigare.
– Det är bra att försöka vara med och testa och utveckla.