Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny mutskandal inom Fifa – pampen avgår

Foto: Kevork Djansezian

Forne Fifa-presidenten Joao Havelange, 97, har avgått från sin post som Fifas hederspresident på grund av en korruptionsskandal.

En ny rapport visar nämligen att Havelange har tagit mutor, rapporterar ITV.

"Den här incidenten har orsakat stor skada för vår organisations rykte", skriver Fifa-presidenten Sepp Blatter i ett uttalande.

Den omtalade rapporten har publicerats av Fifa:s egna etiska kommitté.

I rapporten anklagas tre Fifa-toppar ha mottagit mutor i samband med organisations partnerskap med marknadsföringsföretaget ISL: Ricardo Teixeira, Nicolas Leoz – och Joao Havelange.

Havelange var ordförande för Fifa under 24 år. Han avgick 1998 och efterträddes av nuvarande ordföranden Sepp Blatter.

Mutskandal

Sedan dess har han agerat som hederspresident för Fifa – en position som han nu avgår ifrån i samband med mutskandalen, rapporterar ITV.

Även Blatter får hård kritik i rapporten. Hans-Joachim Eckert, författaren bakom skriften, anklagar Blatter för att ha agerat "klumpigt" under affären.

Blatter har dock försvarat sig med att rapporten inte påstår att han har brutit mot några etiska regler.

"Orsakat skada"

"Jag tvekar inte på att Fifa, tack vare reformerna som jag har föreslagit, kommer att ha de nödvändiga mekanismerna och medlen tillgängliga för att se till att en sådan här incident – som har orsakat stor skada på vår organisations rykte – aldrig upprepas", skriver Blatter i ett uttalande på Fifas hemsida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!