Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Nu är det fler killar som ser upp till oss”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. OS-finalen slutade blytungt för svensk del. 

Men det finns en positiv effekt. 

– Det är fler och fler som gillar oss, inte minst killar. Och det är vi inte riktigt vana vid, säger landslagsstjärnan Olivia Schough. 

Den gångna veckan har det svenska damlandslaget i fotboll varit samlat för första gången sedan OS i Tokyo och i går spelade man den första matchen i kvalet till VM 2023. 

Det blev en 1–0-seger borta mot Slovakien och på tisdag väntar Georgien hemma i Göteborg. 

– Det har varit fantastiskt att träffa alla igen, sedan gjorde vi kanske inte vår bästa prestation men Slovakien gjorde det inte lätt för oss. Men vi är väldigt nöjda med tre poäng, säger landslagsstjärnan Olivia Schough som dock inte helt har kommit över den bittra förlusten mot Kanada i OS-finalen. 

– Det är fortfarande lite jobbigt. Vi saknar den där guldmedaljen och ett OS-silver hade vi redan. Och med tanke på hur vi presterade, det gör fortfarande ont. 

”Killar som vill träffa oss”

Schough kan dock se en väldigt positiv sak med landslagets framgångar de senaste åren då Sverige tagit VM-brons, 2019 i Frankrike, och nu senast silver i OS i Tokyo. 

– Det är väldigt många som stöttar oss och våra fans har blivit fler och fler, säger Schough som ser ytterligare en förändring. 

– Efter VM kände vi att det var fler pojkar bland våra fans. Killar som vill träffa oss och ser upp till oss. Och nu efter OS har det blivit ännu mer. Jag skulle nästan säga att det är vanligare att föräldrar kommer fram och säger att ”min son vill ha en autograf”. 

– Det är verkligen superkul, det har vi kanske inte varit så vana vid innan, då har vi mest varit flickidoler men det är kul att vi har nått ut till ännu fler nu. 

Ett plåster på såren

Att det svenska damlandslaget fått en bredare fansskara kopplar Olivia Schough till sättet Sverige spelat på de senaste åren.

– När vi är bra och det går bra i mästerskap så når vi ut till fler, så är det så klart. 

Stöttningen från fansen efter den tunga finalförlusten har varit betydelsefull och lite som ett plåster på såret. 

– Det har betytt jättemycket när folk har kommit fram även om man blir påmind om hur finalen slutade, men alla är så snälla och lägger orden rätt. Så det har verkligen bara varit fint. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.