Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norska tv-kanalen portas: "På Putins svarta lista"

Här ska lottningen äga rum på fredagen.
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Norska kanalen TV2 har rättigheter för att sända VM i Ryssland 2018. 

Men när den norska reportern hade åkt ner till Moskva för att följa VM-lottningen fick han reda på att kanalen är portad.

"Det kan även dåliga nyheter för andra tv-kanaler om även de upptäcker att de står på Putins svarta lista", skriver Öystein Bogen på sin blogg. 

Öystein Bogen är utrikeskorrespondent för norska tv-kanalen TV2 som tillsammans med NRK har de norska sändningsrättigheterna för VM i Ryssland. Men när kom fram till Moskva för att följa fredagens lottning – med stora fotbollspersonligheter som Diego Maradona och Gary Lineker – fick han beskedet att TV2 inte var välkomna. Det skriver han på sin blogg på TV2:s hemsida. 

Och han är hård i sin kritik.

"Att stänga ute en rättighetsinnehavare kommer inte bidra till att dämpa kritiken som har riktats mot arrangemanget. Det kan också vara dåliga nyheter för andra tv-kanaler, som också de kan upptäcka att de står på Putins svarta lista", skriver Bogen på sin blogg.

Bogen beskylld för att driva propaganda

Bergens Tidende har tagit kontakt med TV2:s nyhetsredaktör.

– Det är beklagligt att vår tidning nekats tillträde, säger Karianne Solbräkke till Bergens Tidende.

– Vi hoppas att detta är ett missförstånd. Vi måste kunna förvänta oss att våra medarbetare ska kunna bedriva journalistik för ett VM som vi har rättigheter till. Vi förväntar oss också att Fifa är införstådda i att pressfriheten gäller för alla.

Men Öystein Bogen tror att det ligger mer än ett missförstånd bakom. Han skriver att det ryska utrikesdepartementet tog kontakt med TV2 förra månaden.

"Kanalen blev beskylld för att driva propaganda och för att sprida fruktan och misstro när efter ett reportage jag gjort om ryska spioner på norsk mark", skriver han i sin blogg.

"Kanske är det bara de tv-stationer som uppfört sig som får vara med".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.