Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norska kvalfiaskot: "Gubben har gjort sitt"

Foto: St¿Len, Sjur

Norge behöver ett smärre mirakel för att nå VM i Brasilien nästa år.

Därför har norrmännen tröttnat på förbundskaptenen Egil "Drillo" Olsen, menar fotbollsexperterna i vårt grannland.

– Gubben har gjort sitt, säger TV2-profilen Morten Langli till SportExpressen.se.

– Vi har fått en "reality check" på var det här landslaget ligger, säger Dagbladets Mads Gudim Burheim.

Vilket tycker du är Nordens sämsta landslag i fotboll?

0–2 hemma mot Schweiz kan ha varit den definitiva spiken i kistan för Norges VM-drömmar.

Förlusten innebär att man inte längre kan vinna grupp E – och att både Island och Slovenien ligger före i jakten på playoff-platsen.

Samtidigt har förbundskaptenen Egil "Drillo" Olsen börjat visa sin frustration öppet. Efter tisdagens debacle stormade han ut från en intervju med norska TV2 när reportern ställde kritiska frågor.

Men om "Drillo" är trött på journalisterna, så är norska folket minst lika trötta på 71-åringen själv, menar TV2-profilen och kommentatorn Morten Langli.

"Alla väntar på hans avgång"

– Det hela Norge väntar på nu är att Drillo ska avgå. Han gick en massa kritik efter sista matchen för sin taktik. Gubben är 71, han har gjort sitt. Nu måste norsk fotboll välja nya vägar, säger Langli till SportExpressen.se.

– Vi är helt chanslösa. Vi kommer inte att bli tvåa i gruppen. Och om vi skulle komma till ett playoff skulle vi vara chanslösa i det. Det här laget har inget i ett VM att göra.

Dagbladets Mads Gudim Burheim menar landslagets svaga kvalinsats – som utöver smällen mot Schweiz även har innehållit förluster mot Albanien och Island – har kommit som en chock för norrmännen.

– Vi fick en "reality check" på var landslaget ligger. När vi såg vår grupplottning så sa fotbollsförbundet saker i stil med att om vi inte kommer till VM med den här gruppen så kommer vi aldrig att göra det. Men sedan har det visat sig att Norge kanske inte är bättre än att andraplatsen i den här gruppen, säger han.

"Högmo är favorit"

"Drillo" hänger löst – och enligt Langli pratas det främst om Moldes Ole-Gunnar Solskjaer och Djurgårdens Per-Mathias Högmo som tänkbara ersättare.

– De är favoriter. Solskjaer får jobbet om han vill. Men hur intressant är det för honom nu, i början av sin karriär, att ta över ett landslag? Så det handlar ju om hans ambition, om han vill ta sig till Premier League till exempel. Då är Högmo det mest troliga valet, säger han.

– Högmo är en solid tränare. En bra taktiker och det vore ett passande steg för honom i karriären att styra landslaget. Han skulle nog garanterat säga ja om han fick erbjudandet.