Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kan ha räddat Sverige – förkrossad efteråt

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Norge var illa ute i andra halvlek efter Alexandru Mitritas ledningsmål.
Men på tilläggstid såg Alexander Sörloth till att EM-kvalmatchen mot Rumänien slutade 1-1.
Kvitteringsmålet ger Sverige en rejäl skjuts på vägen mot EM – men för norsk del var oavgjort inte ett önskvärt resultat.
– Det känns otroligt tufft, speciellt att vi släpper in mål, säger norska målskytten i norska TV2.

På Arena Nationala i Bukarest väntade ödesmatchen mellan Rumänien och Norge. Lars Lagerbäck ställde upp i stort sett samma startelva som man gjorde i senaste matchen mot Spanien som slutade 1-1. 

Som bekant bestod Rumäniens hemmapublik av 30 000 barn. Det då de rumänska supportarna portats efter de rasistiska tillrop som hörts i tidigare EM-kvalmöten. Men tillslut gav Uefa det rumänska fotbollsförbundet tillstånd för supportar under 14 år. 

I inledningen av matchen var det Norge som tog hand om taktpinnen. Norska succéspelaren Martin Ödegaard presenterade sig tidigt med fina framspelningar och fick själv till ett fint skott med vänsterfoten. Den bollen plockades dock ned av Ciprian Tatarusanu i rumänska målet. 

Rumänien stod för några farliga kontringar och chanser. I slutskedet av första halvlek såg rumänen Alexandru Mitrita till att norska målvakten Rune Jarstein fick sträcka på sig. I halvtid stod det alltjämt 0-0. 

Mitrita straffade Norge 

Andra halvlek blev desto mer händelserikt likväl som en norsk mardröm. I den 51:a matchminuten fick Rumänien en straffspark till sin fördel. George Puscas skott kunde dock räddas av Rune Jarstein. 

Alexandru Mitrita som tidigare varit farlig i första delen av matchen fortsatte att ställa till det för norska laget även efter halvid. Efter dryga kvarten in i andra halvlek vann Mitrita bollen på norsk planhalva och satte 1-0 till hemmalaget. 

Det norska landslaget satte press på Rumänien som dock samtidigt blev sårbara för kontringar. Martin Ödegaard fick ett fint frisparksläge i slutminuterna men sköt strax över ribban. I det dramatiska slutskedet av matchen lyckades Alexander Sörloth kvittera för Norge på tilläggstid – och matchen slutade 1-1. 

Utan Sörloths mål hade Rumänien haft en poängs försprång till Sverige, så tacksamheten i Sverige är stor. Men Sörloth själv har svårt att dra på smilbanden efter sitt mål. Detta eftersom det för Norge blir tufft att gå vidare direkt från gruppspelet även om hoppet i teorin lever. Men den största tilltron till vägen till EM går för norsk del via Nations League. 

– Det känns otroligt tufft, speciellt att vi släpper in mål. Det är jävligt tungt just nu. Det finns väl matematiska möjligheter att klara det. Vi måste bara vinna de kommande matcherna. Men jag är ganska tom nu, säger Sörloth till TV2