Foto: Carlos Barria
 Foto: Carlos Barria

Nordkorea direktsände storförlust

Publicerad
Uppdaterad
Censuren bröts.
För första gången någonsin direktsändes en VM-match i Nordkorea, rapporterar AP.
Då fick det nordkoreanska folket se sitt landslag krossas med 0-7 av Portugal.
Diktaturen Nordkorea brukar en stenhård censur.
Fram tills nu har landets medborgare inte ens kunnat följa sitt landslags framfart i VM.
Matcherna har istället sänts i efterhand – censurerade.
Men nu i, samband med mötet med Portugal i andra gruppspelsmatchen, släppte Nordkoreas ledare Kim Jong Il plötsligt på censuren.

Gratis rättigheter

Stolta nordkoreaner kunde före matcher se sina stjärnor brösta upp sig till nationalsången, stärkta av insatsen i 1–2-förlusten mot Brasilien senast.
Men den historiska sändningen blev knappast njutfull för det nordkoreanska folket.
Nordkorea blev totalt utspelat av Portugal – som i den andra halvleken gick ifrån till hela 7–0, efter mål av Tiago, 2, Raul Meireles, Simão, Hugo Almeida, Liedson, Cristiano Ronaldo.
Nordkorea fick sändningsrättigheterna gratis enligt ett avtal med asiatiska sändningsföreningen, skriver AP.
Tidigare så var det nära att Nordkorea skulle gå miste om VM-fotbollen helt.
Anledningen uppges vara den spända relationen till Sydkorea, som äger sändningsrättigheterna till hela den koreanska halvön.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag