Nobbar Sverige-mötet: ”Det är av etiska skäl”

Riku Riski. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Svenska spelare tränar i Doha inför turneringen. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Den före detta IFK Göteborg-spelare Riku Riski tackade nej till en inbjudan att spela mot Sverige i Qatar.

Riski refererar till etiska skäl. 

– Det bygger på värderingar som är viktiga för mig, säger Riski till finska HS.  

Qatar och landets roll i den internationella fotbollen har varit föremål för het debatt i flera år nu. Qatar ska agera värdnation för VM 2022 och har anklagats för att bortse från de mänskliga rättigheterna under sina förberedelser inför mästerskapet. 

Enligt rapporter har över 1200 arbetare dött på grund av de undermåliga förhållandena vid stadiumbyggen och dylikt. 

HJK-forwarden Riku Riski, i svenska ögon bekant från sin sejour i IFK Göteborg, blev inbjuden till det finska landslagslägret i Qatar. Han tackade dock nej - och är därför inte med när Finland ska möta Sverige i dag. 

Tackade nej till landslaget

– Jag fick en inbjudan och jag pratade med lagledaren och förbundskaptenen. Mitt beslut fattades av etiska skäl och bygger på värderingar som är viktiga för mig, säger Riski till finska HS.  

– De förstod mig, men höll inte med. Jag känner att jag har fattat mitt beslut och vill hålla fast vid det hela vägen. Jag har inget mer att tillägga. Saken är utagerad. Jag ville inte vara i vägen. 

Finske landslagschefen Markku Kanerva har full respekt för Riskis beslut, men vill inte själv ta ställning i sakfrågan.

– Jag kan inte säga att jag inte höll med honom. Jag berättade varför vi åker hit på läger. Framför allt handlar det om att vi får två bra matcher. Jag ville veta hur han resonerade och han förklarade det på ett bra sätt. Jag säger inte att han fattade ett dåligt beslut, säger Kanerva. 

Matchen spelas 17.45 svensk tid och sänds i C More.