Foto: Carl SandinFoto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin
Foto: Philipp SchmidliFoto: Philipp Schmidli
 Foto: Philipp Schmidli

Nilsson: Ingen svensk röst på Blatter i valet

Publicerad

Fifa och dess president Sepp Blatter skakas av razzian på onsdagsmorgonen i Zürich där flera höga pampar inom Fifa greps.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är bedrövad över den senaste skandalen, och säger inför fredagens omval:

– En sak är säker: Vi kommer inte att rösta på Blatter.

Det var på onsdagsmorgonen som polis genomförde en razzia på det femstjärniga lyxhotellet Baur au Lac i Zürich, Schweiz, och grep sex personer med höga poster inom Fifa.

Bakom gripandet står en begäran från USA:s justitiedepartement.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson landade i Zürich vid lunchtid på onsdagen.

"Otroligt bedrövad"

– Man blir upprörd och matt över att sånt här ska behöva förekomma i den här typen av sammanhang. Intresset för fotboll är kanske större än någonsin, men fotbollens styrande organisation gör självmål efter självmål och ett skamfilat rykte. Det är otroligt ledsamt att läsa den här typen av nyheter, säger Nilsson, och fortsätter:

– Man slutar snart att förvånas. Man undrar vilken moralisk kompass som finns när polismyndigheter ska behöva utreda tvivelaktigheter i den här typen av organisationer. Det är så långtifrån svenskt ledarskap.

– Man blir otroligt bedrövad varje gång det händer.

På fredag håller Fifa sin årliga kongress på organisationens högkvarter i Zürich, och där väntas Sepp Blatter - trots all kritik - få nytt förtroende som ordförande.

Frågan är nu hur den här senaste skandalen påverkar Blatters framtid inom Fifa.

"Kommer inte att rösta på Blatter"

Karl-Erik Nilsson är tydlig med var Sverige står gällande Blatter.

– Oavsett den här frågan så har vi varit tydliga med att vi vill se ett nytt ledarskap i Fifa. Det här är ju ytterligare en besvärande omständighet och försvagar Blatters aktier ytterligare.

- Men om det får en konsekvens i valet och om övriga nationer har samma uppfattning, det vet vi inte. Men det här borde absolut försvaga ett redan försvagat ledarskap.

Prins Ali Bin Al Hussein är Blatters ende reelle motståndare i valet på fredag.

– Han gav ett mycket gott intryck. Han har anammat en hel del av de punkterna som fanns i Luis Figos och Michael van Praags program. Vi avvaktar morgondagens möte, men en sak är säker: Vi kommer inte att rösta på Blatter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag