Nilsson: Ingen svensk röst på Blatter i valet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Carl Sandin
Foto: Philipp Schmidli

Fifa och dess president Sepp Blatter skakas av razzian på onsdagsmorgonen i Zürich där flera höga pampar inom Fifa greps.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är bedrövad över den senaste skandalen, och säger inför fredagens omval:

– En sak är säker: Vi kommer inte att rösta på Blatter.

Det var på onsdagsmorgonen som polis genomförde en razzia på det femstjärniga lyxhotellet Baur au Lac i Zürich, Schweiz, och grep sex personer med höga poster inom Fifa.

Bakom gripandet står en begäran från USA:s justitiedepartement.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson landade i Zürich vid lunchtid på onsdagen.

"Otroligt bedrövad"

– Man blir upprörd och matt över att sånt här ska behöva förekomma i den här typen av sammanhang. Intresset för fotboll är kanske större än någonsin, men fotbollens styrande organisation gör självmål efter självmål och ett skamfilat rykte. Det är otroligt ledsamt att läsa den här typen av nyheter, säger Nilsson, och fortsätter:

– Man slutar snart att förvånas. Man undrar vilken moralisk kompass som finns när polismyndigheter ska behöva utreda tvivelaktigheter i den här typen av organisationer. Det är så långtifrån svenskt ledarskap.

– Man blir otroligt bedrövad varje gång det händer.

På fredag håller Fifa sin årliga kongress på organisationens högkvarter i Zürich, och där väntas Sepp Blatter - trots all kritik - få nytt förtroende som ordförande.

Frågan är nu hur den här senaste skandalen påverkar Blatters framtid inom Fifa.

"Kommer inte att rösta på Blatter"

Karl-Erik Nilsson är tydlig med var Sverige står gällande Blatter.

– Oavsett den här frågan så har vi varit tydliga med att vi vill se ett nytt ledarskap i Fifa. Det här är ju ytterligare en besvärande omständighet och försvagar Blatters aktier ytterligare.

- Men om det får en konsekvens i valet och om övriga nationer har samma uppfattning, det vet vi inte. Men det här borde absolut försvaga ett redan försvagat ledarskap.

Prins Ali Bin Al Hussein är Blatters ende reelle motståndare i valet på fredag.

– Han gav ett mycket gott intryck. Han har anammat en hel del av de punkterna som fanns i Luis Figos och Michael van Praags program. Vi avvaktar morgondagens möte, men en sak är säker: Vi kommer inte att rösta på Blatter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.