Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nilla Fischers ilska: ”Jag blir så j*vla trött på dem”

Nilla Fischer. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: PHILIPPE PERUSSEAU/REX / PHILIPPE PERUSSEAU/REX/IBL REX FEATURES

Fifas hantering av damfotbollen har återigen fått kritik.

Den här gången handlar ilskan om schemaläggningen för finalen i sommarens VM-slutspel. 

– Jag blir så jävla trött på dem, säger svenska landslagsstjärnan Nilla Fischer. 

Fifa har vid flera tillfället fått kritik från profiler som upplever att organisationen gör skillnad på herr- respektive damfotboll. I Sverige har bland andra landslagsspelare som Kosovare Asllani och Caroline Seger krävt bättring från det internationella fotbollsförbundet.

"En katastrof av Fifa" 

Nu är Fifa återigen i blåsväder. Sports Illustrated-skribenten Grant Wahl har uppmärksammat att finalen i damernas VM kommer att äga rum på samma datum, 7 juli, som två stora matcher för herrarnas räkning: finalen i Copa America (Sydamerikas inhemska turnering) och finalen i Concacaf Gold Cup (Nord- och Centralamerikas inhemska turnering).  

 – Det är en katastrof av Fifa. De gillar att säga att de lyfter fram damfotboll, sen gör de sånt här som demonstrerar att de inte bryr sig lika mycket som de påstår. Schemaläggningen är en fars och det handlar inte bara det heller. Mediebevakning är en stor del av att lyfta fram damfotbollen men nu kommer en viktig del av uppmärksamheten att hamna på de andra matcherna i stället. Det är ett kolossalt misstag som Fifa kunde ha undvikit, men det gjorde de inte. Och det är oförlåtligt, säger Wahl.  

 

Fischer: ”Blir så jävla trött”

Svenska landslagsbacken Nilla Fischer har också uppmärksammat schemamissen. När SportExpressen hör av sig till Wolfsburg-stjärnan är hon både uppgiven och irriterad. 

– Återigen känns det som att Fifa visar sina "sanna färger". Det känns som om att organisationen tar ett steg fram men alltid följt av två steg bakåt i jämställdhetskontexten. Jag blir så jävla trött på dem, säger Nilla Fischer. 

För en månad sedan skedde ytterligare en krock när Uefa hade den årliga galan då Europas bästa dam- och herrspelare, det skedde mitt under damernas VM-kval vilket bland annat innebar att danska storstjärnan Pernille Harder, som fick pris, inte kunde vara på plats och ta emot sin utmärkelse. 

LÄS MER: Asllani: "Är öppen för en bojkott"

Möter Norge i kväll

I kväll spelar Sverige träningslandskamp mot Norge på Olympia i Helsingborg, en match som är ett första avstamp inför VM-slutspelet i Frankrike nästa sommar. Därefter väntar Italien i Cremona på tisdag innan landslagsåret avslutas med en träningsmatch mot England i Roterham den 11 november. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.