Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”När jag packade min väska grät jag”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Buya Turay var med när Djurgården tog guld 2019.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: Privat

Mohamed Buya Turay, 25, var på väg från Danmark till Stockholm när polisen bad honom gå av tåget för att söka igenom hans väskor.

Nu berättar den förre Djurgårdsspelaren om hur han blev behandlad:

– De rev i min väska samtidigt som de stod och skrattade åt mig.

De senaste dagarna har videon på när Benjamin Antwi släpas av ett tåg fått stor spridning på sociala medier. 40-årige Antwi var på väg hem från jobbet i Köpenhamn när en dispyt uppstod mellan honom och gränspolisen.

Med andledning av händelsen delade tidigare Djurgårdsspelaren Mohamed Buya Turay ett inlägg på Instagram där han beskriver hur han blivit behandlad av gränspolisen.

”Jag blev utskickad i Malmö på väg till Stockholm med tåget”, skriver Buya Turay som reste från Danmark.

För SportExpressen berättar han om situationen.

– De kom in och frågade om ID, jag visade mitt svenska ID-kort, jag visade kortet som visar att jag spelar i Djurgården. De bad mig att gå ut så de kunde söka igenom mina väskor. Jag vill inte skapa problem så jag följde med ut från tåget.

”Skrattade åt mig”

Gränspolisen tog därefter med honom till ett rum, berättar den tidigare allsvenska anfallaren.

– De höll mig där inne i runt 20 minuter, tog min mobil, min plånbok. Föreställ dig att vara där i ett okänt rum, det är mörkt och utomhus river de i min väska. Samtidigt stod de och skrattade åt mig.

När Mohamed Buya Turay fick tillbaka sin väska var packningen utriven och tåget åkt vidare.

– När jag packade min väska grät jag och skrek, vad är det här? Vad behöver jag gå igenom på grund av de här människorna?

 Polisen: ”Handlar om personens integritet ”

Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd, kan inte uttala sig om den specifika situationen.

– Vi har tydliga regler, värdegrunder och lagar och förordningar att följa. Det generella är att man går ombord på tåget och gör en kontroll. Sedan kan det vara så att man behöver kontrollera djupare och i så fall gör man i regel inte det på tåget. Det handlar om personens integritet och att vi inte kan hålla tåget på perrongen hur länge som helst, säger Westford och fortsätter:

– Är det så att man känner sig orättvist eller felaktigt bedömd, då ska man göra en anmälan så att vi kan titta på den särskilda händelsen.

För att ta av en person tåget och söka igenom den personens väskor krävs det inga specifika brottmisstankar.

– Du behöver inte vara misstänkt för det ena eller det andra. Det ska finnas saklig grund för att man vill göra en fördjupad kontroll och den kontrollen dokumenteras.

https://twitter.com/advokatkassim/status/1305474344794062848

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.