Mysteriet kring Kylian Mbappé: ”Är en gåta”

Ur ”Målklubben” i februari 2019.
Foto: PHILIPPE LECOEUR VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/PANORAMIC WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: DDP SOCIALMEDIASERVICE / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP SOCIALMEDIASERVICE
Foto: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON, VIA WWW.IM / IMAGO IMAGES/SVEN SIMON WWW.IMAGO-IMAGES.DE

90 mål och fem titlar på mindre än tre år. 

Fotbollsmässigt har PSG-fansen all anledning att älska Kylian Mbappé – men det gör de inte. 

I stället kopplas 21-åringen ständigt ihop med en flytt till Real Madrid. 

”Det är en gåta”, skriver den franske experten Matt Spiro. 


Ladda ner appen gratis här – få sportnyheter på bästa sätt! 

Paris Saint-Germain stormar mot ytterligare en titel i Ligue 1. Den franske jättetalangen Kylian Mbappé, med sina 18 mål och fem assist på 20 matcher, är en stor anledning till att PSG redan nu har en betryggande ledning i ligan. 

Men allt är inte frid och fröjd mellan den franska huvudstadsklubben och deras fans.

Att PSG vinner ligan har blivit en självklarhet. Klubben har prenumererat på ligatiteln sedan 2013, med ett undantag – säsongen 2016/2017, då Zlatan Ibrahimovic lämnade för Manchester United.

Nej, det är Champions League-skon som klämmer för PSG-fansen. Det snöpliga uttåget mot Manchester United förra året och förlusten mot Borussia Dortmund i den här säsongens första åttondelsfinal fick supportrarna att ifrågasätta stjärnorna Kylian Mbappés och Edinson Cavanis vinnarmentalitet under en match mot Bordeaux i februari. 

Mbappé svarade på kritiken i sociala medier, och adderade ytterligare ett lager frost till den redan kyliga relationen till klubbens supportrar. Och när resten av laget tackade fansen efter en seger i ligan några dagar senare valde Mbappé i stället att gå direkt till omklädningsrummet. 

L'Equipe slog fast att den negativa utvecklingen i relationen mellan Mbappé och PSG:s fans hade nått en ”krispunkt”. Enligt Daily Mail ställde den franska tidningen sig frågan vad som gått fel. Mbappé är en fransk VM-guldhjälte, uppvuxen i Paris-förorten Bondy och öser in mål för PSG. 

”Det är en gåta varför en spelare som kommer från Paris och har varit inblandad i 136 mål på 118 matcher inte har en egen sång och inte är speciellt hyllad”, skriver Matt Spiro, reporter för bland annat brittiska BBC och franska Canal Plus, på Twitter. 

Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Rök ihop med Tuchel

Förutom missnöjet över de sportsliga missödena i Champions League har fansen under en period ansett sig ha anledning att tvivla på 21-åringens lojalitet. 

I maj tog Mbappé emot priset som Frankrikes bästa fotbollsspelare och öppnade i sitt tacktal för att det snart kunde vara aktuellt med ”ett nytt projekt någon annanstans”. Ingen har heller undgått stjärnans dispyter med tränaren Thomas Tuchel, när han varit missnöjd över att ha blivit utbytt. 

Mbappé kritiserade öppet Tuchel efter att ha blivit utbytt i den 67:e minuten mot Montpellier i februari, och den tyske tränaren höll inte igen när han ombads kommentera sin spelares ord. 

– Vi spelar inte tennis, vi spelar fotboll. Så vi måste ha respekt för alla. Det här är inte bra, det öppnar en diskussion som stjäl vårt fokus. 

Robbie Thomson, kommentator för bland annat Bein Sports, skriver på Twitter:

”Folk i Frankrike börjar säga att Mbappé blivit för kaxig. Det finns de som tycker att han inte är en bra förebild för yngre fans. Det är inte någon bra känsla för PSG”. 

Mbappé kan gå till Real för rekordsumma

Så vad kommer hända med Kylian Mbappé? Kommer Paris-sonen lyckas reparera relationen till de missnöjda fansen eller lämnar superstjärnan för ett annat topplag? 

Det mesta lutar åt det sistnämnda. 

Rykten som placerar Mbappé i Real Madrid har florerat i flera år, och tränaren Zinedine Zidane har inte varit sen att elda på uppgifterna. 

– Han har alltid sagt att hans dröm är att en dag få spela för Real Madrid, sa Zidane i november. 

Flera återkommande uppgifter i Spanien menar att Real är berett att lägga ut hisnande 3,25 miljarder kronor för att knyta till sig fransmannen – en summa som skulle göra Mbappé till världens dyraste spelare med god marginal. 

Samtidigt har spanska AS uppgett att Real Madrids president Florentino Perez vill hålla huvudet kallt och inte agera på något sätt som kan uppröra PSG-ledningen. PSG ska å sin sida vara väldigt måna om att behålla Mbappé, och ska föredra att sälja Neymar. 

Det står i vilket fall som helst klart att den franske 21-åringen hyser starka känslor för Real Madrid. Mbappé bjöds in till ett träningsläger i Spanien som 14-åring, och har för The Players' Tribune berättat att han fick skjuts av Zinedine Zidane till träningsanläggningen. 

”Jag tänkte för mig själv: Jag är i Zizous bil! Jag är Kylian från Bondy, det här kan inte vara sant. Jag måste fortfarande sova på flygplanet”, skrev fransmannen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.