Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Möt VM 2022 i Qatar – ett makalöst spektakel

QATAR. Matcher i december i stället för på sommaren.

Luftkonditionerade inomhus- arenor för att göra fotboll drägligt i den extrema hettan.

Och dessutom ska världens största idrottsevenemang genomföras på en yta något större än Skåne.

Ändå är dessa fakta de minst kontroversiella med att Qatar kommer att arrangera fotbolls-VM 2022.

SPORT-Expressen har besökt en blivande värdnation som hittills är förknippad med mutor, omkomna byggnadsarbetare och storhetsvansinne i stället för med en global fotbollsfest.

Här är alla VM-arenorna i Qatar

Al-Khor Stadium, i Al Khor

Förväntad kapacitet:............................45 330

Status:......................................................Nybygge

-

Lusail Iconic Stadium, i Lusail

Förväntad kapacitet:...........................86 250

Status:......................................................Nybygge

-

Doha Port Stadium, i Doha

Förväntad kapacitet:............................44 950

Status:......................................................Nybygge

-

Qatar University Stadium, i Doha

Förväntad kapacitet:............................43 520

Status:......................................................Nybygge

-

Khalifa International Stadium, i Doha

Förväntad kapacitet:............................68 030

Status:.................................................Ombyggnad

-

Sports City Stadium, i Doha

Förväntad kapacitet:............................47 560

Status:......................................................Nybygge

-

Al-Wakrah Stadium, i Al Wakrah

Förväntad kapacitet:............................45 120

Status:......................................................Nybygge

-

Umm Salal Stadium, i Umm Salal

Förväntad kapacitet:............................45 120

Status:......................................................Nybygge

-

Al Rayyan Stadium, i Al Rayyan

Förväntad kapacitet:............................44 740

Status:..................................................Ombyggnad

-

Al-Gharafa Stadium, i Al Rayyan

Förväntad kapacitet:............................44 740

Status:..................................................Ombyggnad

-

Education City Stadium, i Al Rayyan

Förväntad kapacitet:............................45 350

Status:......................................................Nybygge

-

Al-Shamal Stadium, i Ash Shamal

Förväntad kapacitet:............................45 120

Status:......................................................Nybygge

-

Foto: STELLA PICTURES Grafik: ALEXANDER JARTSEV

Så mycket kostade världsmästerskapen

1994, USA:....................200 mkr

1998, Frankrike:.............2,3 mkr

2002, Japan/Sydkorea:..34 mkr

2006, Tyskland:...............41 mkr

2010, Sydafrika:..............30 mkr

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2014, Brasilien:...............95 mkr

2018, Ryssland:............131 mkr

2022, Qatar:..........1 140 mkr

(I miljarder svenska kronor med dagens valutakurs)

Hettan slår emot en direkt vid ankomsten till Qatars huvudstad Doha. Det är den sjunde november och långt efter de värsta sommarmånaderna är tempera- turen fortfarande 30 grader. Qatar är ännu långt ifrån ett VM-värdland. Bortsett från de nyligen uppblåsta skyskraporna är Doha - som ska vara ansiktet utåt och även rymma sex av arenorna - en stor bygg- arbetsplats.

– Allting börjar nu. De planerar och börjar sedan bygga nästa år. De kommer att hinna. Vid VM i Ryssland 2018 kommer det mesta att vara klart här och det kommer att se helt annorlunda ut, förklarar taxichauffören Fais som lämnade sitt hemland Sri Lanka för Qatar 1999.

Han om någon vet hur snabbt det här landet förändras och vad det är kapabelt till.

– Qatar kommer att fixa VM. Allt de säger är "Vi har pengar, vi löser det", när Fifa frågar. De kan göra vad som helst här.

Tar in 90 000 åskådare

Allra tydligast blir det på motorvägen till Lusail Iconic Stadium, skrytarenan som väntas ta upp emot 90 000 åskådare och bjuda på både öppningsmatch och final. Strax utanför Doha ska arenan bli den centrala punkten i staden Lusail.

Enda problemet just nu: Staden Lusail är ännu inte byggd.

Allt ögat ser är grunderna till hus omringat av tonvis med sand där hundratals byggnadsarbetare kuskar runt i hettan.

– De flesta är från Afrika, Nepal och även Sri Lanka. Jag hoppas att de har det okej. Men man vet inte, säger Fais när bilen rullar förbi några av hans landsmän.

Demonstrerat sitt missnöje

I somras hamnade byggnadsarbetarna i Qatar och deras levnadsvillkor i stort fokus efter ett avslöjande av The Guardian. Då hade 44 nepaleser dött inom loppet av en månad och den sammanlagda dödssiffran uppskattades till 800 sedan starten av VM-byggandet. Tidningen tror att det kommer att vara uppe i över 4 000 dödsfall innan allt är klart - vilket fått hela världen att vända blickarna och demonstrera sitt missnöje mot Qatar och Fifa.

– Vi skulle vilja lämna, men företaget tillåter inte det, sa en nepalesisk bygg- arbetare till den engelska tidningen då.

– Jag är arg på hur företaget behandlar oss, men vi är hjälplösa. Jag ångrar att jag kom hit, men vad ska vi göra? Vi var tvingade att komma hit för att försörja oss, men vi hade ingen tur alls.

Dold sanning

Skandalen är heller inte den första som Qatar skakats av sedan de vann omröstningen för drygt tre år sedan. Redan då höjdes rösterna om fusk och mutor. Afrikanska delegater ska ha tagit emot miljontals kronor för att rösta "rätt" och i en mejlkonversation mellan två Fifa-pampar användes meningen "Qatar har köpt VM".

Mitt i stormen har Fifa och presidenten Sepp Blatter fått ta de största käftsmällarna. Utredningar har genomförts och tjänstemän har blivit avstängda eller uppsagda. Men sanningen känns ändå fortfarande dold.

– Ja, det var definitivt direkta politiska influenser, säger Blatter om omröstningen. Europeiska ledare rekommenderade sina röstande representanter att välja Qatar, därför att det finns stort ekonomiskt intresse i landet.

Minsta värdland någonsin

Världens rikaste nation, per invånare, gör sig redo att som minsta värdland någonsin anordna det i särklass dyraste mästerskapet. Budgeten är satt på hisnande 1 440 miljarder kronor, att jämföra med Brasilien som investerar 95 miljarder 2014. Nio helt nya superarenor för-väntas stå klara om åtta år men i Doha kan man redan nu hitta två. Den ena är nationalarenan Khalifa International Stadium. En redan mäktig arena med 50 000 platser men som behöver piffas upp.

– De börjar nog ändra här från och med nästa månad kanske. Det ska bli större läktare och mer platser samt luftkonditionering för att få bort värmen, säger Abdulla Aman Al-Khater, sport- och evenemangsansvarig, på sitt kontor inne i katakomb-erna.

Stora frågetecken

För den andra existerande arenan, Al Gharafa Stadium, råder det större frågetecken och hemmaklubben Al- Gharafa Sports Club längtar efter svar.

– Vi vet inte så mycket om vad som kommer att hända. Det sista vi hörde var att det förmodligen bara ska tränas inne på arenan, säger sportchefen Zouheir Hamama och tränaren Mohammed Nefay håller med.

– Det går fram och tillbaka med besluten hela tiden. Vi vet att de ska bygga om arenan men de har inte börjat än. Det kan även bli så att de bygger en helt ny arena i stället.

Nere vid hamnen i Doha är ändå överraskningen som störst. Ute på en halvö ligger ett kafé helt ovetandes om att världens mest unika arenabygge snart kommer att ta över hela området där de just nu bedriver affärsverksamhet.

– Wow, är det sant? Det är ju helt sjukt. Titta på det här! Otroligt, vilken arena, utbrister egyptiske servitören Tarek när han får se bilder på Doha Port Stadium.

Superarenan som ska omslutas av vatten för att bli nedkyld och dit besökarna ska ta sig med båtar.

– Det här landet är helt galet. Och om åtta år kommer det att vara ett helt annat land. Jag hoppas verkligen att jag är kvar då. Det VM:et kommer att bli otroligt. Man vill inte missa det.

Förväntningarna på VM råder det ingen tvekan om men det samlade budskapet är ändå givet: Qatar kan inte ha VM på sommaren när hettan stiger över 40 grader.

– Det går inte att spela då. Vi har säsong från augusti till maj. Sedan är det för varmt för att spela. På sommaren spelar vi till och med inomhus. Jag tror att VM kan bli av i december, säger Al-Gharafa SC:s tränare Mohammed Nefay.

– Om det här världsmästerskapet ska bli en folkfest så kan man inte spela fotboll på sommaren. Man kan kyla ned arenorna men man kan inte kyla ned ett helt land, är Sepp Blatters senaste replik i frågan.

Beslutet om vinter-VM är uppskjutet till efter Brasilien-VM i sommar. Men det troligaste är ändå att vi 2022 kan få se en eventuell VM-final mellan Argentina och Tyskland - mitt i vintern.