Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Molins är klass – han lär inte spela för oss”

IFK Malmö har bland annat spelat träningsmatch mot allsvenska Malmö FF under årets försäsong.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Jan Strandberg är en av tre tränare i IFK Malmö.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Guillermo Molins har tränat med IFK Malmö under årets försäsong.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

En gulvit cocktail med både rutin och ungdomlig entusiasm. Det är receptet som ska säkra nytt division 1-kontrakt för nykomlingen IFK Malmö. 

Under vintern har klubben fått välbehövlig förstärkning på träningsplanen, av den tidigare MFF-stjärnan Guillermo Molins.

– Fast han lär nog inte spela i IFK Malmö. Men man kan väl hoppas? säger Jan Strandberg, en av tre tränare. 


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!IFK Malmö mot Åtvidaberg är första upplagan av ”omgångens match” och kan ses gratis på SportExpressen Play! 

Lite drygt fem månader har passerat sedan IFK Malmö firade sitt avancemang till söderettan med fest, konfetti och blå rök. Segerarkitekterna Jan Strandberg, Per Harrysson och Roger Nilsson är fortfarande kvar i klubben, som står inför sin första säsong i söderettan sedan 2008.

– Naturligtvis är vi inte överens om allting, säger Jan Strandberg, som alltså delar tränaruppdraget med Per och Roger.

– Men vi är demokratiska och om vi är två mot en så får den som är själv ge sig.

En gulvit styrka den kommande säsongen, tror Jan Strandberg, är den mix av rutin och ungdomlig ambition som finns i IFK Malmös spelartrupp. Samtidigt tappade klubben fjolårets skyttekung Ilir Tahiri, som valde att stanna kvar i division 2 och skriva på för FC Rosengård.

– Vi har många utmaningar, konstaterar Strandberg, och fortsätter: 

– Men vår målsättning är att ta 35 poäng och det innebär att vi klarar vårt kontrakt. Vår trupp är oerfaren och det har vi sett under våra träningsmatcher mot Lund och Torn. Allting är ett snäpp bättre i division 1, om vi jämför med vad vi stod inför förra året.

Jan Strandberg om några av seriekonkurrenterna ...

Utsikten:

– Det är många som nämner Utsikten. De var trea redan i fjol och kan nog vara bra i år igen.


Lindome:

– Jag tycker de spelar fantastiskt roligt och trevligt, det är en passningsorienterad fotboll i alla lägen.


Ljungskile SK:

– De kommer uppifrån, men vad jag förstår har de tappat rätt mycket spelare.


Lunds BK:

– Lund började jättebra ifjol och ledde väl nästan serien efter sex - sju omgångar? Sedan torska de många matcher på rad och fick mängder med skador i en rätt tunn tupp. De har i princip ett helt nytt lag, och nya tränare.


Åtvidabergs FF:

– De har i alla fall tradition. 


Torns IF:

– De har inte ett helt nytt lag, men de har nya tränare och en hel del nya spelare.


Österlens FF:

– Vi mötte de i en träningsmatch och förlorade med 3-2. Jag vet inte vad jag ska tro, de slog Torn och utifrån träningsmatcherna borde de väl vara ett mittenlag. 

Säsongen 2020 blev en minst sagt udda historia för IFK Malmö. 

Den lilla Malmöklubben inledde seriespelet med att bara plocka en enda seger under de fyra första omgångarna. Eftersom ligan fick sin matchkalender kapad till hälften såg läget där och då prekärt ut. 

Men IFK hittade en väg att vinna, prickade formen och vann till sist division 2. Framför lag som Västra Frölunda, Ängelholms FF och FC Rosengård.

– Jag tror att det kanske kan gå lite tufft för oss i början och att vi kan behöva lära oss division 1-knepen. Men vi har 30 omgångar på oss att lära oss knepen, säger Jan Strandberg.

Molins har tränat med klubben

Finns det något division 1-knep du kan dela med dig av? 

– Vi har inga direkta som klubb. Men allting går mycket fortare i division 1 om du jämför med division 2. Spelarna är lite smartare och det är lite mer ”interference”, om vi ska prata hockeyspråk. Men det är ”interference” på ett snyggt sätt som gör att domarna inte blåser frispark, fortsätter Jan Strandberg.

Under årets försäsongsvinter har IFK Malmö haft finbesök på träningsplanen. Den tidigare MFF-stjärnan Guillermo Molins har gjort en lång rad träningspass med IFK och enligt Jan Strandberg har han höjt nivån. 

– Han är klass! Han är jätteduktig, plus att han också är en fantastiskt trevlig kille, han uppför sig som att han är en i gänget som har spelat i IFK Malmö under hela sitt liv. Han är ett riktigt gott föredöme. Vi försöker titta mycket på honom, han spelar mycket på ett tillslag och det är något vi också vill göra, säger Strandberg.

– Men han lär nog inte spela i IFK Malmö. Men man kan väl hoppas? Hade han velat så hade han definitivt tagit en plats i elvan, det vågar jag säga!

”Lindome var bra ifjol”

Kanske har Guillermo Molins närvaro varit extra viktig den här vintern. IFK Malmö har nämligen haft långt ifrån optimala förutsättningar, eftersom klubben bara fått träna på en halv konstgräsplan.

– Vi har haft det tufft hela vintern. Det är rätt svårt att utveckla ett spel på en halv konstgräsplan. Så det finns mycket som vi knappt har hunnit träna på, säger Jan Strandberg.

Vilka tror du blir de riktiga topplagen i ettan?

– Det som är problemet nu i början är att det är en jävlig ruljans mellan de olika klubbarna i division 1. Lund har i princip ett nytt lag, Torn har nya tränare och många nya spelare. Det är jättesvårt att säga var de olika lagen står, säger Jan Strandberg.

Men ett varningens finger lyfter IFK-tränaren: 

– Jag såg mycket Lindome ifjol och de var så bra att jag kunde slå på deras matcher bara för att titta på deras fotboll. Jag tycker de spelar fantastiskt roligt och trevligt, det är en passningsorienterad fotboll i alla lägen. De gjorde det otroligt bra första delen förra säsongen, sedan hände något med maskineriet under den sista fjärdedelen. Men de hamnade ändå i toppen och jag kan tänka mig att Lindome är ett topplag nu igen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.