Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mitt mål var hela tiden att ta mig tillbaka hit”

Foto: IAN SMITH/HUW EVANS/SHUTTERSTOCK / IAN SMITH/HUW EVANS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: KIERAN MCMANUS/BPI/SHUTTERSTOCK / KIERAN MCMANUS/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Kristoffer Peterson köptes loss av Swansea för tio miljoner kronor.

Nu berättar mittfältaren bland annat om varför det blev Swansea, vad som väntar i The Championship, vad han lärde sig i Holland, hur det är att förväntas ersätta Daniel James, tankarna kring landslaget och att vara tillbaka i den engelska fotbollen.

- Mitt mål har hela tiden varit att komma tillbaka till den engelska fotbollen, säger han.

Som 16-åring blev Kristoffer Peterson ungdomsproffs i Liverpool. Han var på väg att slå sig in i Liverpools A-lag som 19-åring då holländska Utrecht lade ett bud på svensken. I samma veva hade Liverpool spenderat över en miljard på spelarköp där bland annat Mario Balotelli fanns med bland nyförvärven. 

Men redan då, för fem år sedan, var Sävedalssonen, inställd på att komma tillbaka till den engelska fotbollen en dag. 

Skrev på för Swansea 

Och den 2 augusti i år skrev han på ett treårskontrakt med Swansea i The Championship och det blev en flytt till Wales. 

- Det var det här jag hade som mål då jag lämnade Liverpool, att komma tillbaka till den engelska fotbollen. Det känns väldigt spännande att jag fick den här chansen med Swansea. Jag vet om att det kommer att bli tufft. The Championship är en väldigt tuff liga och att gå från Heracles Almelo i Holland till Swansea var inget steg jag hade förväntat mig efter fem år i Holland, säger han. 

Fem år som enligt Peterson själv innehållit mycket glädje, men han har också satts på hårda prov. 

Öste in mål 

I Holland har han fått uppleva hur det är att vara utfryst till att ösa in mål och få göra A-landslagsdebut. 

- Det har varit en otroligt lärorik tid under de här fem åren, mycket upp och ner. Jag har varit i helvetet och vänt. Det fanns perioder där jag var nära att vända hem till Sverige och börja om. 

Vad var det som fick dig att ta det beslutet att inte vända hem till Sverige? 

- Kärleken till fotbollen och lite också har det att göra med var jag kommer ifrån. Jag flyttade hemifrån tidigt för att lyckas med fotbollen, jag ville ge det en chans, annars hade jag lika gärna flyttat inom Sverige eller hem till Sverige igen när det var lite tuffare. Men man kommer också till en punkt där man slutar bry sig om vad folk tycker. När jag gick till en mindre klubb som Heracles spelade det ingen roll. Jag ville spela och var fast besluten om att ta mig tillbaka till toppen. 

- Det har jag gjort nu. 

I Heracles blev Peterson A-landslagsman och kom med i Janne Anderssons landslagstrupp. Debuten kom mot Slovakien hösten 2018. 

Hoppas på Blågult

Han hoppas kunna ta sig tillbaka till A-landslaget en dag. 

- Jag känner att min karriärsplanering har varit bra hittills och självklart vill jag spela i A-landslaget igen. Jag spelar för Swansea nu och vet att om jag gör det bra här kommer jag ha stora chanser att komma med. 

- Det är här mitt fokus ligger. 

Du känner ingen press på dig, då många säger att du ska ersätta Daniel James, som köptes av Manchester United inför den här säsongen?

- Ja, haha, det säger ju det här. Men det är inget jag tänker på så direkt. Jag är här för att leverera och göra det bra, jag har inga planer på att trappa ner direkt, säger Peterson med ett skratt. 

Svenskarna i The Championship

Kristoffer Peterson, mittfältare/anfallare, Swansea 

Joel Asoro, anfallare, Swansea (utlånad till Groningen) 

Kristoffer Nordfeldt, målvakt, Swansea 

Niclas Eliasson, mittfältare, Bristol City 

Pontus Jansson, mittback, Brentford 

Fredrik Hammar, mittfältare, Brentford 

Alexander Milosevic, mittback, Nottingham

Kerm Mrabti, mittfältare, Birmingham 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.