Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MIRAKLET I LISSABON

Här firar glad HBK-hjältar segern i Lissabon.
Foto: FRANCA ARMANDO

I natt skedde bragden i Lissabon.

Halmstad knockade ut fjolårets Uefacup-finalist - Sporting - efter en dramatisk förlängning.

Matchhjälte: Patrik Ingelsten.

- Helt jävla underbart, skriker han till Expressen.se.

HBK var länge helt uträknat. När matchklockan stod på 92 minuter var Sporting i Uefacupen och den svenska Europadrömmen slut för den här säsongen. Men så nickade Tomas Zvirgzdauskas in 2-1-målet i den tredje tilläggstidminuten och ordnade därmed förlängning. Förlängningen blev till en riktig nagelbitare. Samme Zvirgzdauskas råkade styra bollen i eget mål och Sporting hade därmed kvitterat och var på väg mot säkert avancemang - men så nickade Patrik Ingelsten överraskande in segermålet, 3-2, i den 114:e minuten. - Det var en hörna som Delani touchade vid första och jag kom vid bakre helt omarkerad och nickar den via målvakten i mål. Känslan direkt var att jag bara skrek, säger han till HBK:s hemsida. - Jag tror alla vi är förvånade vad som hänt, men ändå inte. Direkt efter var det ett jäklas glädjerus.

Farligt nära

 Efter 1-2-förlusten hemma krävdes det minst två HBK-mål i returen för avancemang, och det började också lovande. Redan efter en kvarts spel kontrade den allsvenske skytteligaledaren Gunnar Heidar Thorvaldsson in 1-0 efter en fin djupledsboll av Yaw Preko. Islänningen slog bollen mellan benen på målvakten och plötsligt var HBK bara ett mål från Uefacupens grundomgång. HBK var sedan nära 2-0 vid flera tillfällen, bland annat med Thorvaldssons lobb och Björn Anklevs nick i ribban. Men istället för en sensationsseger kunde Sporting kvittera på sin första riktiga målchans efter en dryg halvtimmes spel. Anfallaren Arruda Said Wender sköt från höger i straffområdet i målvakten Conny Johanssons högra hörn.

Nicken som avgjorde

 Men så fick Halmstad en frispark som Dusan Djuric lyfte in i straffområdet, Zvirgzdauskas hann före målvakten och nickade in 2-1-målet. - Det var jätteskönt. När jag nickat trodde jag målvakten skulle vara där men han var borta. Alla trodde matchen var slut. I slutet av första förlängningshalvleken tippade målvakten Conny Johansson oturligt bollen in i eget mål via Tomas Zvirgzdauskas, men det gjorde inget. - Två mål av mig, säger han. - Vid 2-2 målet trodde jag Conny skulle ta den. Fy fan jag blev jättearg efter jag petat in den, men jag får bjuda Ingelsten på något nu. I och med Ingelstens nickmål är Halmstad, som enda svenska lag, klart för Europaspel. - Fy fan var underbart, helt fantastiskt. Vi vinner matchen mot ett lag som var i final i våras, säger Andreas Johansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.