Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljonsmäll för Tomas Brolin

Tomas Brolin med sin fru Marielle.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Stenhård skattesmäll för Tomas Brolin.

Enligt domstolen har 53-åringen ägnat sig åt skatteflykt – och ska därmed betala runt sex miljoner kronor.

– Jag är väldigt överraskad, säger han till Aftonbladet.

Efter fotbollskarriären har Tomas Brolin, 53, inte sällan synts till med ett dammsugarmunstycke.

I diverse kampanjer, både i tv och i sociala medier, har han genom åren marknadsfört produkter från det bolag som han varit styrelseledamot i. Nu har Förvaltningsrätten i Uppsala gett Skatteverket rätt – och dömt Brolin för skatteflykt.

Skatteverket ansåg att Brolin betalat för lite i skatt mellan åren 2014 och 2018. Enligt Aftonbladet ska det bero på att Brolin, som inte är delägare i företaget, genom en kapitalförsäkring på Bermuda kunnat omvandla tjänsteinkomster till skattefria uttag.

– Vi tyckte att det stred mot lagstiftningens syfte och gick in med en framställan om tillämpning av skatteflyktslagen. Förvaltningsrätten delar vår uppfattning och fastställer att Brolins inkomst av tjänst ska höjas med 11 933 683 kronor och inkomst av kapital med 373 542 kronor för åren 2014 till 2018, säger Skatteverkets processförare Markus Pettersson till tidningen.

Därmed bedömer Förvaltningsrätten att Brolin ska betala närmare sex miljoner kronor.

– Jag kan inte säga så mycket, men vi kommer att överklaga det här. Jag trodde inte riktigt på det här utfallet, säger Brolin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.