Philippe Huber tillsammans med Malin Baryard på Idrottsgalan. Foto: Roger Tillberg
Philippe Huber tillsammans med Malin Baryard på Idrottsgalan. Foto: Roger Tillberg

Miljardpampens ilska - lämnade fotbollsgalan

Publicerad

Fotbollsgalan hade inte ens börjat när en av de tyngsta gästerna, Kentaros vd Philippe Huber, lämnade Globen.

Orsaken till hans ilska var att han inte fick sitta vid första honnörsbordet.

- Jag är inte Musse Pigg, säger Huber till SPORT-Expressen.

- Han sitter med de som är på beslutsnivå i styrelsen. Vi skulle ju inte sätta vår egen styrelse vid ett dåligt bord, säger SvFF:s generalsekretare Mikael Santoft.

I dagens SPORT-Expressen uttrycker Philippe Huber, vd:n för Kentaro, ett stort missnöje med hur han blev behandlad under Fotbollsgalan i Globen.

Huber blev placerad vid bord 40, men tyckte själv att han borde ha haft en plats vid honnörsbordet.

- Jag kom för att träffa de som jag gör affärer med. Jag är inte Musse Pigg. Jag är vd för ett företag som har gjort affärer med dem för 2,5 miljarder kronor. Jag tror inte att de vid bord 40 har gjort affärer för 2,5 miljarder kronor, säger Huber.

Kommer du tillbaka nästa år?

- Jag? Nej! Varför skulle jag göra det? De ville uppenbarligen inte ha mig där.

"Är jättetråkigt"

Men Svenska fotbollförbundet håller inte med Philippe Huber. När SportExpressen.se dagen efter galan når förbundets generalsekreterare Mikael Santoft förklarar han:

- För det första är det jättetråkigt att han är missnöjd. Men så här är det: Vi har fyra honnörsbord som jag har att placera våra vip-gäster vid och Philippe satt vid bord nummer 2.

Och där satt, enligt Santoft, inte vilka personer som helst.

- Halva vår styrelse, bland annat vice ordföranden Jörgen Eriksson och ledamöterna Bert Andersson, Annelie Larsson och Per Darnell. Där satt också Riksidrottsförbundets generalsekreterare (Erik Strand) samt vd:n för C More, Johan Kleberg. Totalt 18 personer. Det var bara en från förbundet som satt vid honnörsbord 1 och det var ordföranden Karl-Erik Nilsson.

Ska kontakta Huber

Att honnörsbord 2 – under galan kallat bord 40 - låg relativt långt från scenen är inget som Mikael Santoft säger sig ha kunnat påverka. Precis som på Idrottsgalan är förbundets numrering inte simultan med den i Globen.

- Jag är ansvarig för att bestämma över våra honnörsbord men hur borden har placerats ut i Globen och numreringarna där, det styr inte vi över. Och det är inte så konstigt att man hamnar en bit bak. Alla är ju mer eller mindre vip-bord men de som ska vara pristagare sitter i regel väldigt långt fram, till exempel dam- och herrlandslagen och de inblandade klubbarna.

Hur ska ni hantera att Philippe Huber trots allt blev missnöjd?

- Jag ska kontakta Philippe och förklara hur vi har resonerat. För oss är det jätteviktigt att han är nöjd och tycker att det är roligt att vara på galan, och vill samarbeta med svensk fotboll, säger Mikael Santoft.

Philippe Huber:

- Jag ska se till att mina killar i Sverige pratar med förbundet nu och reder ut det här. Det ska bli extremt spännande att höra deras förklaring.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag