Messi och Platini insyltade i skandalen

Leo Messi.
Foto: Lavandeira Jr / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Michel Platini.
Foto: Lionel Cironneau

De så kallade "Panamadokumenten" visar hur regeringschefer, knarkkungar och maffian ska gömma undan pengar från allmänheten.

Men dokumenten visar även hur stora sportprofiler - så som Lionel Messi och Michel Platini - skatteplanerar, enligt SVT.

Totalt 11,5 miljoner dokument har läckt från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca som visar hur allt från världsledare till brottslingar har anlitat dem för att skapa offshoreföretag i skatteparadis, det rapporterar SVT som har tagit del av dokumenten.

I dokumenten som har läckt ut så figurerar även en hel del stora sportprofiler. Bland annat så finns namnen på närmare 20 stora, såväl aktiva och före detta aktiva, fotbollspelare från klubbar som Barcelona, Real Madrid och Manchester United.

En av de spelare som nämns är Lionel Messi, så även den tidigare storspelaren Michel Platini. De flesta spelarna har enligt SVT använt offshoreföretagen för sina sponsorinkomster.

Så är Messi indragen i skandalen

Messi och hans far, Jorge Horacia Messi, står redan åtalade i Spanien misstänkta för att ha använt offshoreföretag för att undvika att betala skatt.

De läckta dokumenten visar att de ägde ytterligare ett offshoreföretag i Panama, men det ingår inte i åtalet. Rättegången mot far och son Messi ska starta den 31 maj.

Bland de andra fotbollsprofilerna som figurerar i dokumenten återfinns Leicesters anfallare Leonardo Ulloa, Ivan Zamorano och Gabriel Heinze.

Dessutom figurerar flera personer med kopplingar till Fifa i dokumenten, däribland Jerome Valcke och Juan Pedro Damiani.

NHL-spelare är insyltade

Dokumenten visar även att elva före detta NHL-spelare har använt advokatfirman för sina offshoreaktiviteter, något som golflegendaren Nick Faldo även gjort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.