Stor protest: ”Släng upp alla siffrorna”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Frida Östberg, före detta landslagsstjärna och numera på SVT.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Hanna Marklund, före detta storback och numera på TV4.
Foto: BILDBYRÅN

Ett stort antal före detta elitspelare har gjort gemensam sak i en protest mot Svenska fotbollförbundet. 

Profiler som Frida Östberg och Hanna Marklund har skrivit under ett öppet brev där man kräver jämställda ersättningar för dam- och herrlandslag. 

– Förbundet borde slänga upp siffrorna på bordet, säger landslagslegendaren Anette Börjesson, en av initiativtagarna till brevet.

Via en debattartikel i Expressen meddelade Nina och Peter Rung att de har anmält Svenska fotbollförbundet till diskrimineringsombudsmannen. Makarna Rung menar att förbundet betalar ut ojämställda ersättningar till dam- respektive herrlandslaget. 

”Vi vet inte hur det ser ut från svenskt håll eftersom de hemlighetsstämplat ersättningarna. Men vi kan ju gissa att de är långt ifrån jämställda”, skrev de i debattartikeln.  

Nu har anmälningen följts upp av ett öppet brev på samma tema. Brevet är undertecknat en stor mängd före detta spelare, varav flera har tunga meriter från landslagsspel. Med bland undertecknarna finns expertkommentatorerna Hanna Marklund och Frida Östberg.

”Det är upprörande”

Initiativtagarna är Camilla Neptune och Anette Börjesson, som båda spelade i laget som vann EM-guld 1984. 

”Det är upprörande att det snart år 2020 är så stora skillnader i ersättning för våra representationslag i fotboll. Att det fanns skillnader på 70 och 80-talet kanske även på 90-talet hade möjligtvis sitt berättigande, men nu är det dags att SvFF lyfter sig rejält och i framtida förhandlingar ser till att svensk fotboll blir ett föredöme och inte halkar efter till jumboplats vad gäller jämställdhet”, skriver Neptune i ett uttalande skickat till SportExpressen. 

– Jag har kämpat med det här sedan 70-talet, säger Börjesson till SportExpressen. 

– Det här handlar om vad man får för utfört landslagsuppdrag. De skillnaderna är väldigt stora. Där kan Svenska fotbollförbundet göra som i Norge, där det är mycket mer jämställt. 

– Vissa vet hur ersättningarna ser ut, men många gissar bara. Det är klart, är det så att förbundet tycker att det är en bra fördelning, då kan de väl stå för det. Slänga upp siffrorna på bordet. 


Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har tidigare svarat på kritiken angående ersättningarna som delas ut till landslagen. 

– Spelare i både herr- och damlandslag ska ha en rimlig och rättvis ekonomisk ersättning vilket vår uppfattning är att de har. Vår syn är dock att de starkaste motiven till att spela i landslaget inte bör vara ekonomiska utan det är stoltheten att få representera sitt land. Inför varje mästerskap når vi sedan en överenskommelse med spelarna och innehållet har vi kommit överens om ska stanna mellan dem som ingått avtalet, har Sjöstrand sagt. 


LÄS MER: Megan Rapinoe sågas för det hon gjorde på galan: ”Stackars pojke” 


PROFILERNAS BREV: 

Det är beklämmande att läsa och höra om hur olika fotbollslandslagens ersättningar är. Vi som skriver är fd elitspelare som antingen representerat Sverige eller varit ytterst nära att få göra det. Från 70-talet och framåt har vi med stolthet burit det gulblåa matchstället och inte varit rädda för att kämpa. Nu vill vi fortsätta kampen utanför plan och stötta dagens landslag till jämställd ersättning.

Varje generation har tagit sin kamp för att uppnå mer och mer jämställdhet och rättvisa inom fotbollens domäner. Alltifrån rätt till träningstider, material, förlorad arbetsförtjänst, tv-tider, m.m och nu löner och ersättningar. Tidigare generationer har uppnått fantastiska resultat på fotbollsplanen men aldrig fått någon ekonomisk ersättning värt namnet. Nu är det dags att ta det sista steget in i förbundet och tala jämställdhet på riktigt! De ekonomiska villkoren och framgångarna på fotbollsplanen har aldrig varit så ”bra” som nu, men ändå är det ofattbart att våra representationslag i fotboll har olika ersättningar för sina uppdrag. Lika lön för lika arbete gäller tydligen inte för Svenska fotbollförbundet!  Hur svårt kan det vara? Varje landslagsuppdrag i våra representationslag borde räknas lika oavsett vilket kön det gäller. Tid, insats m.m är ju detsamma så varför värdera avancemang till och i VM, EM osv olika?

Herrarna drar in mycket mer pengar är ett förekommande svar genom åren! Om nu herrarna drar in så mycket mer på sina matcher så är det ju bra för svensk fotboll som helhet i så fall, eller? 

Dessutom heter det Svenska Fotbollsförbundet och inte Svenska Damfotbollsförbundet eller Svenska Herrfotbollsförbundet! Vi har läst och hört att ni låter herrarnas ersättning stå emot damernas på så sätt att herrarna skulle tvingas att avstå eller sänka sin ersättning för att damerna ska få högre. Varför skulle det behöva vara så? Ställ inte herrspelare mot damspelare! Ställ alla med varandra och för svensk fotboll.

Att börja med en jämställd och lika ersättning för våra representationslag är ett minimikrav. Då kan vi också visa detta utåt från Sverige och fortsätta ta kampen gentemot FIFA, UEFA och kan prata om jämställdhet på riktigt! 

Vi har varit föregångare på så många sätt så låt oss nu inte bli sist i kampen om jämställdhet inom fotbollen. Kan Island och Norge ta kampen för jämställdhet så kan Sverige! Kom igen nu förbundet! Sätt ner fotbollsskon och kom till skott!

Fd landslags- och elitspelare:

Camilla Neptune, Hanna Marklund, Inger Arnesson, Anette Börjesson, Jenny Engwall, Lena Videkull, Malin Jönsson Lundgren, Elisabeth Leidinge, Helene Björk, Anette Niklasson, Karolina Westberg, Frida Östberg, Eva Zäta, Karin Åhman, Malin Moström, Susanne Lundmark, Anette Palm, Annelie Andélen, Josefine Ovesson Lennartsson, Annika Karlsson, Helena Lundmark, Annika Nessvold, Eva Andersson, Anna Svenjeby, Anette Hansson, Kicki Viklund, Katarina Lindwall Kock, Nina Videkull, Anna Sjöström Amcoff, Lisa Stenman, Maria Rosén, Kristin Jonsson, Anna Lundberg, Ann-Helen Rönnlund, Charlotta Dahlqvist, Natalia Folbrycht, Happy Sunrise Lovesan, Malin Gustafsson, Helena Malmström, Cecilia Öhman, Lina Nilsson, Thea Lundgren, Susanne Fahlström, Åsa Forsfjäll, Camilla Brandstedt, Camilla Ackerfors, Maggan Eldebo Zetterlund, Bodilh Westermark, Annelie Andersson, Tessan Bergkvist, Lina Johansson, Doris Hjelm, Angelica Burevik, Doris Uusitalo m.fl

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.