Foto: Petter Nilsson Nils
 Foto: Petter Nilsson Nils

MATS OLSSON: Nu kan det bli guld – men det krävs att ofantligt mycket stämmer

Publicerad
En kväll som i går, när spelarna intog de stockholmska krogarna, barerna och inneställena, hade jag velat ruska om Lars Lagerbäck och kanske till och med slå honom i huvudet med en våt handduk och säga:
- MEN VISA LITE GLÄDJE DÅ, FÖR HELVETE.
Men det kändes mest som en slentrianmässig markering.
Jag behövde bara gå till mig själv: EM-platsen blev klar, men det var inte så att vi kastade oss mot varandra i ren glädjeyra eller ohämmad uppsluppenhet.
Det har funnits stora stunder i svensk landslagsfotboll – straffarna mot Rumänien
i VM 1994; VM-klara mot Turkiet i Istanbul 2001 – när det inte fanns vare sig begränsningar eller behärskningar, när himlen var ett fyrverkeri och fotbollslivet var en tolvfilig motorväg rakt in i paradiset.
Det var inte en sån kväll i går.
 Glädjen var ersatt av lättnad och uppsluppenheten var behärskad.
Spelarna sprang sitt ärevarv, men det kändes mest pliktskyldigt, och förbundskaptenen Lars Lagerbäck – från och med nu en av tidernas mest framgångsrika – gick ut på gräset och tog sin stab och sina medarbetare i hand.
Vi ska inte prata så mycket om matchen mot Lettland i går.
Skitmatch.
Men Sverige gjorde jobbet, Sverige vann med 2–1, det räcker.
 Sverige spelar EM nästa sommar. Hurra, liksom.EM i Schweiz och Österrike är Sveriges femte raka fotbollsmästerskap.
Säg vad ni vill, tänk vad ni vill – det är ett fantastiskt facit.

Lagerbäck är mannen

Nu är frågorna vad vi har där att göra, om vi har nåt där att göra och om Lars Lagerbäck är mannen som ska se till att vi gör det.
Sista frågan först: ja, Lagerbäck är mannen, har han tagit oss dit är det också hans tankar och idéer, hans lag och hans förbannade skyldighet att se till att vi når ett bra resultat.
Om vi gör det går inte att svara på i dag.
 Jag hävdar att den här generationen spelare hade en gemensam formtopp i EM i Portugal 2004. Därefter har det gått framåt, men det har gått på en höft.
Men det är fem månader kvar till EM och mycket kan hända.
Eller också inte.
Den som tror sig få se nya, unga och kanske häftiga målgörare och anfallare som Johan Oremo och/eller Marcus Berg i EM-truppen kan fortsätta drömma.

Väldigt bra centrallinje

Det finns en stomme som Lagerbäck tänker utnyttja till absolut sista roten, och när den är använd fortsätter han gräva i samma hål för att se om det inte finns mer att rycka upp, om det inte finns mer att krama ut av det som redan är sönderkramat.
Jag har ingen aning om hur det här laget ser ut nästa sommar.
Det finns fem givna spelare, och det är en väldigt bra centrallinje:
* Andreas Isaksson – men han måste förstås få speltid
i sitt klubblag.
* Olof Mellberg – fortfarande helt outstanding i backlinjen.
* Tobias Linderoth – lagets hjärta, hjärna, lungor och mest elaka dobbar.
* Anders Svensson – har blivit en fältherre på mitten.
* Zlatan Ibrahimovic – kommentarerna är överflödiga.
 Förutom detta handlar det om form och att undvika skador.

Fjärrkontroll till ”Ljungan”

Mikael Nilsson hade inte ett rätt i går, och jag tror att han satt kvar i dopingprovrummet och vägrade pinka för att slippa möta oss. Jag ska börja min kampanj för honom mittfältare nästa år.
Kim Källström är ett mysterium. Som vanligt eller som så ofta tänd som en stubin, med överambition och passningar spridda över hela Solna som resultat.
Christian ”Chippen” Wilhelmsson var en besvikelse i höst, men han kan ursäktas med att han varit långtidsskadad.
Fredrik Ljungberg blev bättre och bättre
i går och – får han bara en jacuzzi med fjärrkontroll håller han säkert ett mästerskap till.
Marcus Allbäck är en osannolikt framgångsrik målgörare...Niclas Alexandersson blir som bäst när han fyllt fyrtio...Johan Elmander springer sönder vilka lag som helst...och, ja påläggskalvarna Mikael Dorsin och Matias Concha är 26 och 27.
 Ska Sverige nå framgångar i EM krävs att de bästa spelarna är friska och att alla i truppen har en formtopp samtidigt under fyra sommarveckor.

Svensson bäst – igen

Det lät inte som om spelarna var lika optimistiska inför EM som de var inför VM i Tyskland, då Zlatan startade allting med att säga: ”Vi kan vinna VM”.
Det hade vi säkert kunnat. Vi kan vinna EM 2008 också, men det känns som om det är otroligt mycket och ofantligt mycket som ska stämma på en och samma gång.
Anders Svensson var bäste svensk mot Spanien i lördags, ende svensk med lätta pigga fötter. Han var planens bäste i går, nu i en defensiv roll, som vanligt med känsliga fötter, men också med glidtacklingar, löpningar och hårdare fötter än vi varit vana vid att se.
Det var Anders som snodde en boll från en lett, passade ”Ljungan” som passade Zlatan som passade Allbäck som gjorde ett snyggt snabbt mål.
Anders Svensson utsågs till Sveriges bäste spelare och – blev utbuad.
 Ska den publikgrupp som kallar sig Camp Sweden bli trovärdig och viktig ska Lars-Åke skicka den till Nordirland för att lära sig hur man stöttar sitt lag.
Regel 1: man buar inte åt den bäste spelaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag