Domen på två matchers avstängning efter slaget mot Jon Jönsson har överklagats av HIF.
Domen på två matchers avstängning efter slaget mot Jon Jönsson har överklagats av HIF.

Mats Olsson: Henrik Larsson straffas bara eftersom han heter Henrik Larsson

Publicerad
Uppdaterad
Helsingborgs IF överklagar domen mot Henke.
Det gör HIF rätt i.
"Slaget" som träffade Jon Jönsson höll samma klass som en bortviftning av en geting och Henrik Larsson straffas av fotbollförbundet eftersom han heter Henrik Larsson.
Är det nån som ska straffas i den här veckans Henke-såpa är det HIF.
Det Henrik Larsson gjorde i cupmatchen mot Elfsborg är nåt som händer i de flesta matcher och det är upp till den som drabbas hur situationen reds ut. I förrgår kväll i Trelleborg gav Trelleborgs skicklige anfallare Michael Mensah Landskronas Anders Friberg nåt som liknade en örfil efter en het duell i straffområdet. Om Friberg varit en annan spelare än Anders Friberg hade han kunnat gripa sig om skallen och rulla skrikande på Vångavallens matta medan överåklagare Sven-Erik Alhem greppade telefonen och fotbollförbundet kallade till extra disciplinmöte. Men Friberg är Anders Friberg, de gruffade några sekunder, Friberg reste sig, de skakade hand och matchen fortsatte. Men fotbollförbundet vågade inte låta Henke slippa straff eftersom det då blivit både yl och hyl i nationen om att det "...gullas med Henke". Och i och för sig: det är precis vad HIF gör. Det var korkat av Henrik Larsson att ställa krav på vad Lasse Granqvist fick fråga om i Canal Plus efter matchen mot Hammarby.

Stjärnorna vill styra med medierna

Det var ännu mer korkat av HIF:s ledning att en dag senare gå ut och hota med bojkott av Canal Plus. Klubbdirektören Paul Myllenberg, den informationsansvarige Frederik Eriksson och sportchefen Bosse Nilsson anklagade Canal Plus och Granqvist för "svek". mm Det fria ordet är kanske inte så rent, så hyggligt eller så respekterat alla gånger längre men ska fanimej kämpa för dess frihet. Alla - från politiker till film-, musik- och sportstjärnor - försöker styra och ställa med medierna så att allt ni ska få se är en vämjeligt bullshittig tillrättaläggning. Så fasansfullt svårt hade det inte varit för Henrik Larsson att i tv säga att "den frågan kan jag inte svara på under pågående utredning". Kan Lars Lagerbäck kan han. Och visst har jag haft rätt hela tiden: visst hade Henkes liv varit så mycket enklare om han stannat i Barcelona! Det finns viktigare saker att behandla i svensk fotboll just nu. Det går fasansfullt dåligt för Jonstorp i division 5 Skåne norra. Efter sommaruppehållet åkte laget på en stjärnsmäll på 0-9 mot V Karup, Henrik Kurttila gjorde två mål när de slog hopplösa bottenlaget Ignaberga och i går - i en ljuvlig sensommarkväll på Kullaparken i Jonstorp - vann Klippan med 5-1.

Kompisgänget splittras

- Men det blev 0-0 i andra halvlek, det är väl sånt "man får ta med sig", som det heter nuförtiden, sa Rikard Wirén. Rikard vet inte säkert men tror att han har spelat över 600 A-lagsmatcher för Jonstorp och att han gjort ungefär 150 mål. Det är slut med det nu. - Borta mot Förslöv i sjunde omgången ... vi förlorade med 4-2 ... jag sprang rakt fram, vek av åt höger och benet följde inte med. Lars Wahlström i Ängelholm, mannen som opererade Kajsa Bergqvists hälsena, undersökte Rikard och sa att han skulle lägga av med fotbollen, knäet var slut. Och det som kallas generationsväxling har drabbat Jonstorp som en orkan. Det här händer överallt, hela tiden, i svensk fotboll. Ett kompisgäng bestämmer sig för att satsa, det går bra (Jonstorp kvalade till division 4 tre gånger utan att gå upp) men sen kommer nåt som heter livet: fru, barn, jobb - en helt annan tillvaro. - Jag hade ju trott att jag skulle hinna med det också, sa Rikard, 32 och snart tvåbarnsfar.

Värvat spelare på krogen

Det är Rikard som har spelat, som har hotat, som har tvingat och som har värvat ("mest på krogen, det är då man kan lura dem att komma") men när han nu själv inte är med börjar hans generationskamrater känna efter, få svårt med tid och även om det var ett hav av fotbollsspelande pojkar på Kullaparken i går kväll är det långt från ett pojk- eller juniorlag till A-laget, till och med i division 5. - I den här matchen använder jag årets femtionde spelare, det gäller att ha en bred trupp, sa tränaren Lars-Göran Persson med knappt märkbar sarkasm. Den femtionde spelaren var Thomas Nyman, 36, som varit borta från fotbollen i två år och som inte spelat i Jonstorp på fem år. Ola Persson spelar hockey, Tobias Blixt innebandy, Solo Hammar har gått till Höganäs, Christoffer Makelberge till suveräna serieledarna V Karup och kvar av Rikard Wiréns kompisgäng är Andreas "Nisse" Nilsson, Magnus "Norpan" Nilsson och Henrik Dahlberg.

Domen kom från läkaren: Sluta

Klippan tog snabbt ledningen i går, Magnus Nilsson kvitterade på en tjusig frispark men sen rann det bara bort till ointagliga 1-5 innan Jonstorp snyggade till det i andra. V Karup leder, Klippan är tvåa och Östra Ljungby trea. Jonstorp ligger på kvalplats ned mot division 6 och slåss med Ballingslöv i botten. De möts i sista matchen, den 1 oktober i Ballingslöv på Vångavallen. Ja, det finns en vångavall där också. - Jag har varit delaktig i fotboll i hela mitt liv och det som känns konstigt nu är att jag inte valt att sluta utan har fått en dom: aldrig mer fotboll, sa Rikard. Till skillnad från Henrik Larssons dom går inte Rikard Wiréns att överklaga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag