Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Matchfixning räknas inte som bedrägeri

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sergio Bolaãëos / CORDON PRESS BILDBYRÅN

Polis saknar vapen mot spelfusk. Enligt åklagare som utrett matchfixning kan det inte räknas som bedrägeri.

Spelare kan komma överens om en matchutgång och sedan hämta ut spelvinsten utan att det uppfattas som ett brott.

– Ja, det är den hemska konsekvensen av min bedömning, säger kammaråklagare Johan Lindmark i SVT:s "Uppdrag granskning".

Det är i kvällens avsnitt av SVT:s "Uppdrag granskning" som Johan Lindmark, kammaråklagare på korruptionsenheten, slår fast att det inte är olagligt att göra upp en fotbollsmatch i förväg för att satsa pengar på det i Sverige. Enligt åklagare som utrett matchfixning kan det inte klassas som bedrägeri. Det innebär att matchfixare - utan risk för polisingripanden eller påföljder - har kunnat vinna miljoner på uppgjorda matcher i Sverige. Johan Lindmark säger till SVT-programmet att en fysisk person måste bli lurad för att det ska vara bedrägeri. Spel sker i dag ofta via datorer och det innebär att det enligt svensk lag inte finns någon fysisk person som blir bedragen, enligt Johan Lindmark. För åklagaren råder det dock inget tvivel om att spelbolag, publik och idrottsklubbar luras.

– Definitivt. Men den som i så fall är lurad för bedrägeriet i den straffrättsliga bemärkelsen är ju spelbolagen, som är de som formellt sett är målsägare. Men i det här fallet gör jag bedömningen att de inte är målsägare och det är inget bedrägeri, säger Johan Lindmark till SVT.

Det krävs att någon blivit hotad eller tagit emot muta för att åklagare ska kunna komma åt uppgjorda matcher. Har matchfixningen förberetts i samförstånd står åklagare och polis maktlösa, enligt Lindmark. Åklagarmyndighetens tolkning av lagen innebär alltså att spelare kan komma överens om en matchutgång, satsa pengar på detta på ett spelbolag och sedan hämta ut vinsten utan att det uppfattas som ett brott.

– Ja, det är den hemska konsekvensen av min bedömning, säger kammaråklagare Johan Lindmark i "Uppdrag granskning"

Statliga spelbolaget Svenska Spel ifrågasätter åklagarens bedömning. De befarar att lagtolkningen innebär att de kommer förlora miljonbelopp.

– Jag tycker att det låter jättemärkligt. För Svenska Spels del så är det ganska uppenbart att om man manipulerar matcher och spelar man hos oss är det ett bedrägeri mot oss. Vi kan inte se det på något annat sätt, säger Jan Svensson, ansvarig för tillsyn på Svenska Spel till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.