Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Matchen ställs in efter hot om ny terrorattack

Det blir inget derby mellan Galatasaray och Fenerbahce på söndagskvällen. Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/SESKIM PHOTO IMAGO SPORTFOTODIENST

Terrorn fortsätter att skaka Turkiet – derbyt mellan Galatasaray och Fenerbahce ställdes in efter ett nytt terrorhot, rapporterar AP.

På torsdag spelar svenska landslaget mot Turkiet i Antalya.

Och i nuläget finns inga planer på att ställa in eller flytta matchen. 

– Vi har löpande kontakt, säger svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

 

Gillar du fotboll? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla fotbollsnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Under lördagen den 19:e mars dog fem personer och 36 skadades efter en explosion inträffat på en affärsgata i Istanbul.

Den 13:e mars skakades även Ankara av en terrorattack. Minst 28 personer dog i ett självmordattentat med en bilbomb och över 60 personer skadades.

Det är bara ett i raden av flera attentat som drabbat Turkiet den senaste tiden.

Under söndagen bekräftar AP och det turkiska fotbollsförbundet om ett nytt hot – riktat mot fotbollsarenan Türk Telekom Arena i Istanbul i samband med derbyt mellan Galatasaray och Fenerbahce, som var planerat att spelas under söndagskvällen klockan 19:00.

"Matchen har ställts in på order av Istanbuls säkerhetsansvariga på grund av ett hot mot säkerheten", skriver det turkiska fotbollförbundet i ett uttalande, något som AP också bekräftar.

Derbyt beskrivs som ett av världens hetaste, och ett nytt speldatum är ännu inte satt.

"Bollen ligger hos landslagsledningen"

Beskedet om den inställda matchen kommer endast fyra dagar innan Sveriges herrlandslag spelar mot Antalya för att spela en träningsmatch mot Turkiet.

– Vi följer hela tiden vad som sker nere i Turkiet och har löpande kontakt med konsulatet i Istanbul. Vi hade ett resonemang så sent som i går (lördag) och sedan har det inte hänt så väldigt mycket mer i dag. Bollen ligger hos landslagsledningen om man gör bedömningen om man ska åka eller inte, säger landslagets säkerhetschef Anders Sigurdson till SportExpressen.

Vad har ni fått för rekommendationer?

– De avråder inte från några resor till området där vi ska spela. Det är de rekommendationerna som vi skulle vi följa i sådana fall. Den information vi får gällande oroligheter är främst i Istanbul. Det är där det mesta sker just nu.

Planen är fortfarande att ni åker?

– Ja, det är den uppfattning som råder i dag. Definitivt. Det kan ändras fort om det händer någonting. Det här är en minutverksamhet.

Vad känner du – på ett personligt plan – för att resa till Turkiet?

– Nej, det kan jag inte att säga att jag gör. Vi har pratat väldigt mycket med turkiska fotbollsförbundet och fått försäkran om att säkerhetsnivån är oerhört hög.

"Väldigt allvarlig situation"

Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand:

– Vi värderar den information vi får löpande. Vi följer utvecklingen som sker där nere minutiöst. Samtidigt är det väldigt viktigt att vi jobbar metodiskt, analyserar och värderar all information vi får. Det gör vi ihop med våra säkerhetsansvariga.

Har ni haft samtal ikväll?

– Vi har löpande kontakt.

Är ni i kontakt med det turkiska förbundet?

– Ja, och med ambassader och konsulat där nere. Vi använder alla informationskanaler vi kan. Vi behöver göra det, situationen i Turkiet är väldigt allvarlig.

Har ni fått några indikationer på att spelarna är oroliga?

– Vi träffas på måndagen, och jag har inte haft den operativa kontakten med spelarna när det gäller det här. Det hanterar landslagsledningen.

Att matchen ställs in eller flyttas till Sverige menar Sjöstrand inte är aktuellt i nuläget.

– Idag ser vi ingen anledning att ompröva något beslut utifrån den information vi har. Situationens utveckling får vägleda oss i de beslut vi fattar framöver, säger han.

Har ni även analyserat den information som kommer från Turkiet och de beslut som fattats där under söndagskvällen?

– Det vi gör nu, utifrån det som har hänt idag, är att inhämta all information från de händelserna. Situationen idag är så pass färsk och ny, och vår avresa är ju på onsdag. Utifrån det behöver vi inhämta mer information. Hela det arbetet pågår. Vi jobbar aktivt med den här frågan.

UD om läget i Turkiet

På sin hemsida skriver det svenska Utrikesdepartementet, UD, att man uppmanar svenskar i landet till särskild vaksamhet och försiktighet vid allmänna platser, turistattraktioner och offentliga byggnader.

UD avråder i dagsläget svenskar från att resa till de delar av Turkiet som gränsar till Syrien.

Man avråder inte från att resa till Istanbul, Ankara eller Antalya.

– Det finns vissa områden som vi avråder från helt. Vi har också rådet att undvika folksamlingar och demonstrationer, följa händelseutvecklingen och vara uppmärksam på offentliga platser, säger Victoria Bell på UD:s pressjour.

Hur ser kontakten med landslaget ut?

– Det kan jag inte svara på.