Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator

”Måste ge upp väldigt mycket för att lyckas”

BORÅS. Han har redan tagit Danmark med storm och kallas ”den svenske Messi”.

Nu berättar stjärnskottet Roony Bardghji, 16, varför han valde FC Köpenhamn framför Malmö FF, sin pappas stöd, hur han behåller fötterna på jorden och sin målsättning.

– Mitt stora mål har alltid varit att bli bäst, säger Bardghji till SportExpressen.

Roony Bardghji
Roony Bardghji.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Det är en avslappnad 16-åring som kliver in i pressrummet på Borås arena efter U21-landslagets förlust i EM-kvalet mot Irland

Roony Bardghji fick förvisso se hela matchen från sidlinjen, men kan se tillbaka på några sensationella månader i sin fotbollskarriär.

Han försöker sätta ord på det han har varit med om:

– Det har hänt jättemycket! Jag är väldigt tacksam för det som händer och nu ska jag köra vidare, kämpa och ge hundra procent.

Roony Bardghji lämnade Malmö FF:s ungdomsakademi för FC Köpenhamns dito sommaren 2020 och har fått en närmast osannolik utveckling på andra sidan sundet. 

Han fick debutera i den danska ligan i november, inte långt efter att han passerat åldersgränsen, och har sedan noterats för två mål på sju matcher. Först blev han FCK:s yngste debutant genom tiderna och utsågs till matchens lirare mot Århus – sedan blev han Superligans yngste målskytt någonsin.

I början av mars hoppade han in för FCK i Europa Conference League. 16 år och 116 dagar gammal blev han därmed den nya turneringens yngste spelare någonsin och den danska storklubbens yngste spelare som spelat i Europacuperna.

Roony Bardghji efter U21-landslagets match mot Irland.
Foto: ADAM FRÖBERG

”Sprängde alla ramar”

Nyligen belönades han också med en plats i U21-landslagstruppen.

– Det har varit kul att komma in i ett nytt lag och träffa nya lagkamrater. De har varit jätteschyssta och tagit hand om mig. Det är en fantastisk grupp, med bra ledare och en bra stab, så det har varit jättekul, säger Roony när SportExpressen träffar honom i Borås.

Hur sugen var du på att få bli inbytt?

– Väldigt sugen! Jag värmde upp ganska länge, säkert 25-30 minuter, så jag var redo att komma in om det skulle behövas. Surt att inte få göra det, men man kan inte bestämma det. Det är coachen som bestämmer.

Roony Bardghji föddes i Kuwait, men har sina rötter i Syrien. Hans familj kom till Sverige 2012 när Roony var sju år gammal och sin tidiga fotbollsfostran fick han i Blekinge innan han flyttade till Malmö FF:s akademi.

Sedan vann alltså FC Köpenhamn, med dåvarande managern Ståle Solbakken i spetsen, dragkampen om supertalangens underskrift.

Enligt Ekstrabladet ”sprängde FCK alla ramar för vad ett ungdomskontrakt på de här breddgraderna kan innehålla”. Tidningen har uppgett att klubben erbjöd Bardghji en sign on-bonus i miljonklassen och en årslön i samma storlek.

Roony Bardghji i FC Köpenhamn-tröjan.
Foto: GASTON SZERMAN / AVALON / STELLA PICTURES

Därför lämnade han Malmö FF

Malmö FF:s dåvarande sportchef Daniel Andersson beskrev honom som ”en fantastisk talang” och sa att ”det kommer bli något stort av honom”. Han konstaterade samtidigt att ”det är jättetråkigt” att tappa honom.

Nu förklarar Roony Bardghji själv varför han valde att lämna MFF för FCK.

– Jag behövde utveckla några grejer i mitt spel och när jag tittar på spelet i Danmark så fokuserar de väldigt mycket på sakerna som jag behöver bli bättre på. Defensivt handlar det om presspel och sånt, det var det jag behövde. Sedan har jag alltid sagt att tempot i Danmark är lite högre och det har jag märkt nu. Det är det jag behöver för att utvecklas och ta nästa steg, säger han och utvecklar:

– Malmö hade också en bra plan för mig, men när Köpenhamn kom in i bilden tyckte jag att det var det rätta för mig.

Den flytten har 16-åringen hittills inte ångrat.

Trivs du i Köpenhamn?

– Ja, mycket! Med allting, det kan inte bli bättre. Jag bor kvar hemma med familjen i Malmö, det är jättenära och jag tar tåget, så det tar inte så lång tid. Det är perfekt, jag behöver inte flytta från hemmet.

Roony Bardghji under en träning med U21-landslaget i Borås i veckan.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Mitt mål är att bli bäst”

På frågan om han kunde föreställa sig att det skulle gå så här bra direkt svarar han:

– Det är svårt att säga, men jag har kämpat hårt och det är det här jag vill, att kunna spela A-lagsfotboll, spela matcher varje helg, viktiga matcher... det är något jag har drömt om. Jag har kört hårt och allt händer kanske för att jag har arbetat hårt. Det brukar löna sig. Det är alltid svårt att tänka på vad som kommer att hända, man får tänka på nutiden och bara köra.

Vad säger ledningen i FCK?

– Det är klart att de är glada, men det är inte bra om de kommer fram till mig och snackar (skratt). Jag försöker hjälpa laget så mycket som möjligt och ge tillbaka något till våra fans för de har varit väldigt bra. Vi ligger bra till i tabellen och vill vinna varje match för att ta hem titeln till Köpenhamn.

Vad är ditt mål som fotbollsspelare?

– Att spela i de största ligorna och de största lagen, men mitt stora mål har alltid varit att bli bäst. Det är det jag siktar på.

Är landslaget också en dröm?

– Ja, det är klart. Jag är väldigt tacksam över att vara här (med U21-landslaget) och nu blickar jag bara framåt.

Roony Bardghji och Amin Sarr.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Känner inte av pressen

För några veckor sedan hyllades Bardghji av den forne landslagsspelaren Per Frimann, numera tv-expert.

– Hans bollkontroll och hur han får med sig bollen... det är toppklass. Det är därför han är på den här nivån, det är därför vi pratar om 150 miljoner (213 miljoner svenska kronor). Det kommer stå stora klubbar och vänta på en sådan talang. Men han ska träna upp sin högerfot. Har han också en högerfot kan han vara värd 200 miljoner (284 miljoner svenska kronor), sa Frimann enligt Tipsbladet.

16-åringen själv verkar dock inte känna av någon större press – trots att han har jämförts med Leo Messi och nyligen fanns med på Goals lista med världens bästa spelare under 19 år.

– Nej, nej. Det är klart att den (pressen) finns, men det är inget jag tänker på. Jag känner inte så mycket press utan går bara ut och kör mitt eget race. Det har hänt så mycket de här månaderna redan, så jag är nästan lite van vid det (skratt). Det är inget nytt, säger han.

Bardghji spås en lysande framtid.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Pappas stöd: ”Därför jag är redo”

Han berättar att hans pappa Samir är ett stort stöd. Det är han som sett till att Roony behåller fötterna på jorden.

– Det är något jag har inuti mig. Min pappa har alltid hjälpt mig med det. Han har hjälpt mig att kolla framåt ända sedan jag var liten faktiskt. Han har sagt: ”Om det här händer dig i framtiden så ska du vara redo.” Därför är jag alltid redo för olika saker, det är sån jag är som människa nu. Jag tror att det är viktigt och jag tror även att det är därför jag är som jag är på planen.

Annars är risken stor att sväva i väg, medger han.

– Ja, det är klart att det är så, och det är nog olika från person till person. För vissa spelare är det säkert så, men jag tycker att det är viktigt att vara ödmjuk.

Vad är det egentligen som har hänt de senaste månaderna?

– Jag har mål i livet och jag går hundra procent efter dem. Jag gör allt för att nå mina mål. Det är väl det. Det handlar mycket om fokus, att bara tänka på fotboll och inte så mycket på allt runtomkring. Man måste ge upp väldigt många grejer för att lyckas och det har jag gjort. Det lönar sig.

https://www.instagram.com/p/CatvZyBsI5I/