Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marklund: ”Det skulle jag ha frågat Tina då”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN / © BILDBYRÅN

2002 valde Happy Lovesan (tidigare Tina Nordlund) att lägga fotbollskorna på hyllan. Hon hade drabbats av ätstörningen anorexi. 

18 år senare minns före detta lagkamraten Hanna Marklund tillbaka på den tiden. I Radiosportens podcast ”Matchen” reflekterar hon över om hon hade kunnat göra mer för att hjälpa sin vän. 

– Det skulle jag ha frågat Tina (Lovesan). När man är i den situationen, vad hade vi kunnat göra mer?, säger Marklund. 

Hanna Marklund stegar fram till straffpunkten. Det är den 27 april 2003 och Marklunds Umeå IK möter Frankfurt i semifinalen av Uefa Women's Cup. Året innan förlorade dem, men i år gick matchen både till förlängning samt en lång straffomgång. De stora målgörarna, som exempelvis Hanna Ljungberg, har redan slagit sina straffar. Nu är det Marklunds tur. 

Hon ser lugn ut, vet vilket hörn hon ska placera bollen i och slår till. Bollen sitter, och Umeå IK är i final för första gången. 

– Det är ju så fantastiskt, att faktiskt få bli hjälte och avgöra i det läget. Det har jag nog aldrig blivit varken före eller efter, minns Marklund tillbaka när hon gästar Radiosportens podcast ”Matchen”. 

Umeå IK hade sin storhetstid i början på 2000-talet men för laget, och Marklund personligen, var det inte bara en solskenshistoria. Sex månader innan semfinalen i Women's Cup valde Tina Nordlund, som numera heter Happy Lovesan, att lägga fotbollskorna på hyllan. Hon var då bara 25 år, och hade redan blivit utsedd till både ”Damallsvenskan mest värdefulla spelare” år 2000 och vunnit diamantbollen samma år.

Lovesan har tidigare berättat för SportExpressen om den ätstörning, vid namn anorexi, hon kämpade med på den tiden och som till slut fick henne att sluta med fotbollen. 

En sorg att inte kunna hjälpa sin vän i tid

Nu, drygt 18 år senare, väljer dåvarande lagkamraten Marklund att lyfta på locket kring den sorg och skuld hon burit med sig. 

Hanna Marklund och Happy Lovesan var nära vänner under tiden i landslaget och Umeå IK.
Foto: TOMMY HOLL
Foto: ANDREAS HILLERGREN / BILDBYRÅN HB

Marklund och Lovesan träffades i samband med ett läger i ungdomslandslaget. De blev nära vänner från första stund och följdes åt under tiden i Umeå IK. När Lovesan väl slutade så hade hon varit skadad under en längre period. 

Marklund har svårt att sätta fingret på om det var skadan eller ätstörningen som förekom den andra. I Radiosportens podcast ”Matchen” reflekterar Marklund om ifall hon hade kunnat göra mer för att hjälpa sin vän. 

– Det är klart, den sorgen i dag att inte då riktigt förstå eller veta vad som händer under den perioden med henne, när man ändå är nära kompis...

Hon sväljer. 

 – ... Och inte riktigt kan hjälpa eller heller stödja eller påverka tillräckligt mycket i positiv riktning. Utmaningen i Umeå IK just då var ju att vi att vi var någonstans alla och ändå tänjde på någon egen gräns om var skulle man befinna sig där man fortfarande kan träna så mycket, må bra men ändå maxprestera… Och jag kan inte… Alltså, jag har än inga svar… 

Det var inte bara Lovesan utan flera i laget som experimenterade med kosten och spelarna försökta hålla koll på varandra, både för att hjälpa varandra men också av rädsla efter det som hade hänt Lovesan. Marklund funderar kring vad som hände, om hon hade kunnat göra mer eller sagt till att Lovesan behövde en annan typ av hjälp. 

– Det skulle jag ha frågat Tina (Lovesan). När man är i den situationen, vad hade vi kunnat göra mer? Vilka varningstecken kanske man hade sett tidigare och kunnat stötta eller hjälpt till?

SportExpressen har sökt Happy Lovesan. 


Happy Lovesan tar emot Fotbollskanalens hederspris på Fotbollsgalan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.