Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mardröm för Sveriges U21-landslag – missar EM

Svenska protester efter att Italien fått straff.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Emil Holm var inte nöjd med domare Nathan Verboomen.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Sverige jublar efter att ha gjort 1-0 i matchen.
Foto: ANDREAS HILLERGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN /TT / TT NYHETSBYRÃÖN
1 / 7

HELSINGBORG. Sveriges U21-landslag missar EM – trots en pangstart.

En tveksam straff släckte drömmen.

– Om vi ska ha såna här domare så behöver vi verkligen VAR, säger Emil Holm.

Sverige var piskat att vinna mot Italien i den sista kvalmatchen för att nå EM. Men en tidig straff till Italien, i den andra halvleken, förstörde chansen.

En boll gick mot Fabiano Parisi i straffområdet. Emil Holm glidtacklade mittfältaren – som föll. Domaren blåste och efter lite förvirringen pekade han på straffpunkten.

– Jag tycker absolut inte det är straff. Det finns inte, han springer över benet på Emil Holm, säger C Mores expert Erik Edman.

Stor ilska efter domslutet

Huvudpersonen själv var märkbart arg över situationen efter matchen.

– Det är katastrof. Det här är det största tecknet på att vi behöver ha in hjälp till domarna. På den här nivån, om de gör såna här misstag, det ska inte hända. Jag begriper mig inte på straffen, det kan inte vara straff. Jag är först på bollen, den byter riktning. Att den översta linjedomaren tar straffen, det är katastrof. Det ska inte ske på den här nivån. Det är inte första gången vi får domslut emot oss i det här kvalet. Det är för dåligt, säger Emil Holm.

Nicolo Rovella tog hand om straffen och placerade den distinkt i Samuel Brolins högra hörn.

Sverige forcerade i slutet och tryckte på för att få in ett ledningsmål. Då blev Holm neddragen av Rovella på offensiv planhalva. 

Vill se VAR redan i U21

Domaren blåste frispark till Sverige – men reaktionen från Holm gav honom ett rött kort.

– Jag rör inte honom. Han drar mig i 30 meter. Sen är jag kanske på väg att göra något, men jag gör inte det, säger han.

Och ytterbacken var minst sagt kritisk till domarens insats överlag.

– För mig är det parodi att vi har såna här domare i såna här avgörande matcher. Då tycker jag verkligen de ska fundera på att ta in VAR. Om vi ska ha såna här domare så behöver vi verkligen VAR. Det är så avgörande nu, den här straffen är direkt avgörande och det är inte straff. Alla ser det. Jag tycker det är en klockren brytning, vad ska jag göra? Okej, jag kan stå upp, men när jag tar bollen så klockrent så ska det inte bli straff. Det är så jävla dåligt.

Även lagkapten Aiham Ousou, till vardags i Slavia Prag, vill se VAR redan i U21.

– Det tycker jag. Jag har det hemma i Tjeckien och jag tycker man ska ha det i all fotboll i dag. Där kan man se och granska det ordentligt, i stället för att lämna det till en domare som kanske står 30 meter bort, säger han.

Utslagna – trots drömstart

Innan straffen var det Sverige som fick den bästa starten.

I den nionde minuten fick de en hörna. Bollen gick fram och tillbaka i straffområdet innan den nådde Carl Gustafsson som kunde peta in ledningsmålet. Strax därefter hade han ett nytt bra läge, men skottet gick över.

Italien tog sig allt jämt in i matchen och var i slutet närmare segern än Sverige. 1-1-resultatet gör att Sverige nu missar EM-slutspelet, för tredje året i rad. 

Efteråt var det förlusten hemma mot Irland som spelarna främst grämde sig över.

– Vi kan se Irland hemma. Isak Jansson hade en solklar straff, men det blir inget. Jag tycker det är genomgående i hela kvalet, tyvärr, säger Emil Holm.

TV: Elanga efter debutmålet: ”Jag är hungrig”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.