Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maradona lämnar efter sig enorm skatteskuld

Foto: HAHN NEBINGER-ORBAN / STELLA PICTURES/DDP
Foto: DIEGO MARADONA PRESS OFFICE / AFP / T / TT NYHETSBYRÅN

Maradonas arv på planen är oförglömligt. 

Efter stjärnans bortgång ska nu hans familj fördela arvet utanför planen – ett snår av bilar, smycken och skatteskulder.

När sorgen har lagt sig börjar uppdelningen av arvet efter Diego Maradona.

Under sin tid som fotbollspelare i Napoli och Barcelona var han en av de bäst betalda i världen - totalt har han tjänat hundratals miljoner som spelare och ledare.

Har rätt till en två tredjedelar

Men Maradonas ekonomi är en snårig historia.   

Argentinska La Nacion menar på att löner och sponsoravtal med bland annat Coca-Cola och Puma lämnat Maradona med en förmögenhet på 75 och 100 miljoner dollar (mellan 630 och 850 miljoner kronor).

Vidare skriver tidningen att stjärnan äger fem hus och fyra bilar i Argentina och ytterligare två bilar en, BMW och en Rolls-Royce i mångmiljonklassen, i Dubai. 

Detta ska nu fördelas mellan Maradonas fem barn som enligt argentinsk lag har de rätt till minst två tredjedelar av arvet. 

Maradona ska dock ha utryckt sin motvilja mot att ge sina barn pengarna.

– Allt jag har att säga är att jag inte kommer att lämna efter mig någonting - jag kommer att skänka bort allting, sa han efter ett bråk med dottern Giannina 2019. 

Enligt Bild ska det finnas uppgifter om ett testamente, som ex-frun Claudia och hans två döttrar fick honom att sammanställa under den senaste sjukhusvistelsen.

Skatteskuld på hundratals miljoner 

Hur mycket pengar som tillfaller Maradonas närstående återstår att se. 

Storstjärnan har genom åren gjort av med pengar i både rättsprocesser och dyrt leverne. Dessutom har Maradona sig rejäla skulder, uppger Fox Sport.   

Störst är en skatteskuld i Italien på 375 miljoner kronor som Maradona har kvar sedan sina sju framgångsrika år som spelare i Napoli. 

Maradona själv menar att skulderna är felaktiga. 

– Jag är inte skyldig någonting. De har jagat mig orättvist de senaste 25 åren för 40 miljoner euro med 35 miljoner euro i avgifter för skattebrott som varje domare har sagt inte finns, sa Maradona i samband med att skulderna blev offentliga 2009.

Vidare skriver Fox Sport att Maradona inte dog som en rik man. Vid sin bortgång hade han ungefär 100 000 dollar (runt 850 000 kronor). Men förmögenheten kan alltså räknas som större, om man ser till exempelvis bilarna och fastigheterna. 

TV: Fans samlas utanför Maradonas barndomshem

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.