Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Många som är beroende av pengarna i fotbollen”

Foto: DDP SOCIALMEDIASERVICE / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP SOCIALMEDIASERVICE
Foto: LIEWIG CHRISTIAN/ABACA / STELLA PICTURES/LIEWIG CHRISTIAN/ABACA
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: ALBERTO GANDOLFO/PACIFIC PRESS/SHUTTERS / ALBERTO GANDOLFO/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTE

Coronapandemin fortsätter att ha stor inverkan på människors liv. 

Samtidigt pågår den internationella toppfotbollen för fullt med såväl liga- som landslagsspel. 

Klarar fotbollen av att hantera smittoläget i samhället eller väntar ett kaos runt hörnet?

Den europeiska toppfotbollen är i gång för fullt och har de senaste tio dagarna bjudit på landskamper av så väl vänskapskaraktär som EM-kval och Nations League. 

Samtidigt är världen fortfarande starkt präglad av coronaviruset och flera länder – där bland England och Frankrike – har den senaste veckan infört striktare restriktioner för sin befolkning.  

Nu väcks frågor kring om resande kors och tvärs i fotbollens namn är befogat och vilka risker det medför för fotbollen framöver?

”Det kommer aldrig att sluta vara löjligt att låta internationell fotboll spelas under en pandemi”, skriver The Athletics Adam Crafton på Twtitter

Protokoll främjar att matcherna ska spelas 

Ett tydligt exempel på att fotbollen och samhället inte alltid drar jämt är den så kallade ”spökmatchen” mellan Juventus och Napoli i början av oktober. 

Då Napoli spelat mot ett hårt coronadrabbat Genoa några dagar tidigare och hade två bekräftade fall av covid-19 i truppen avrådde de lokala myndigheterna laget från att resa till Turin och spela matchen, en rekommendation som man följde. Resultatet blev då att Juventus – som dök upp för att spela matchen – tilldömdes segern med 3-0 och Napoli drabbade dessutom av poängavdrag i Serie A för att inte ha dykt upp. 

Hur klubblag ska agera för att förhindra smittspridning regleras coronaprotokoll som upprättas i varje land. Dessa skiljer sig från land till land men generellt för protokollen är att det ska mycket till för att en match ställs in. 

Således spelas även lanskamper – enligt Uefas protokoll. 

– Uefa har sina regler klara. Har man 13 spelare och minst två målvakter så ska man spela i vilket fall. Det är så krasst att det måste snurra på. Fotbollen har blivit en sådan industri där det är många som är beroende av de här pengarna och då försöker man att ordna med det så gott det bara går. Det är ingen optimal situation men ingen hade kunnat drömma om den här pandemin, förklarar C Mores och Fotbollskanalens expert Olof Lundh. 

Viruset sprider sin inom fotbollen 

Samtidigt som matcher spelas i linje med rådande protokoll ser vi hur covid-19 sprids även inom fotbollen. 

Runt om i de europeiska ligorna har spelare och ledare drabbats av viruset och under höstens landslagsamlingar har flera spelare fått isolera sig eller lämna landslagsamlingarna på grund av positiva tester. För att nämna ett exempel så tvingades Island att isolera och byta ut hela sin ledarstab – däribland landets svenska förbundskapten Erik Hamrén – inför matchen mot Belgien i onsdags. 

I tisdags bekräftades det att storstjärnan Cristiano Ronaldo var smittad och vid förra Nations League-samlingen drabbades bland annat Frankrikes stjärna Kylian Mbappé och målvakten Steve Mandanda. 

Att Ronaldo bara timmar innan hans positiva provsvar kom lagt upp en Instagrambild på sig själv tillsammans med sina landslagskompisar väckte rädsla och frågor gällande om viruset skulle ha spridigt sig inom landslagstruppen och vidare till spelare i matchen mot Frankrike under söndagen. 

Portugals Premier Leagueproffs utryckte även en oro över att behöva sitta i karantän i England på grund Ronaldos positiva test. Men då olika länder har infört olika restriktioner kan portugiserna spela direkt – så länge de lämnat negativa tester efter återkomsten till England.   

Risken finns dock att smittan bryter ut i ett senare skede.   

Spelare tvingas till karantän – andra slipper 

Förutsättningarna är dock inte de samma för alla då olika länders regeringar har infört olika restriktioner.

En som drabbas hårt av detta är Arsenals skotske ytterback Kieran Tierney, 23. Ytterbacken tvingas nu till 14 dagars karantän efter att ha spelat tv-spel med landslagskompisen Stuart Armstrong som senare testade positivt. Detta trots att Tiereny enbart visat upp negativa tester. 

Även Irland har drabbats hårt av lokala regleringar då Norwichs Adam Idah och Brightons Aaron Connolly – trots negativa tester – uteblev från EM-playoff-matchen mot Slovakien då de suttit för nära en ledare som senare testat positivt. 

”Det är inte bara att folk rör sig och den blandning som det innebär som gör utbrottet svårare att hålla nere. Som irländarnas fall visar på är det även att olika länder har olika protokoll”, skriver Journalisten och skribenten Jonathan Wilsson i Sports Illustrated.  

Ännu ett fall är Nya Zeeland som i dagarna ställde in novembers träningsmatch mot England på grund av att de enligt rådande restriktioner inte kan genomföra matchen.

– En signifikant del av spelarna hade drabbats av karantän eller andra restriktioner när de återvände hem, det kan eventuellt äventyra deras proffskarriärer, säger vd:n för det Nya Zeeländska fotbollsförbundet, Andrew Pragnell, enligt tyska RTL.  

”Matcherna måste spelas”

Att mitt i en pandemi flyga spelare från sina inhemska ligor ut i världen för att spela landskamper – en del mer betydelsefulla än andra – och europamatcher är något som har väckt diskussion.

”De stora europeiska ligorna måste se över hur långt deras ”bubblor” kan sträcka sig. Det kaos som de senaste tio dagarna inneburit kan inte upprepas”, skriver Jonathan Wilson i Sports Illustrated. 

Wilson menar även att kommande landslagspel är hotat. 

”Med fall som ökar över hela Europa skulle det inte vara till stor förvåning om novembers landslagsuppehåll sköts upp eller ställdes in”, skriver han.

Olof Lundh pekar dock på komplexiteten i frågan. 

– Jag kan fatta de som har invändningar mot att det spelas, säger han och utvecklar:

– Det är svårt att säga att ligorna ska gå före landskamperna, det är svårt att avgöra tycker jag. Nu ska ju spelarna dessutom börja flyga till Champions League-matcher och Europa League-matcher så det blir ju flygresor ändå fram och tillbaka, tillägger han.

Varför är då landslagspelet så viktigt? 

Olof Lundh förklarar att det handlar det om att matcherna redan är sålda – skulle de inte spelas så skulle lämna ländernas fotbollsförbund med stora skulder.  

– Det är ett problem för Uefa och förbunden för att det är pengar man har fått och antagligen redan gjort av med, det är ingen som har önskat sig den här pandemin och då måste man spela de här matcherna. 

Kan det uppstå en konflikt mellan landslag och klubblag? 

– Jag vet att det funnits diskussioner och då framför allt att klubbar inte velat skicka i väg spelare till Sydamerika. Samtidigt är jag osäker på om man lyckas med det, säger Lundh. 

– Det är rätt många spelare som vill spela i landslaget och det är rätt komplext. Än så länge är regelverket så att man måste skicka spelare på de datum som Fifa satt. Däremot har Fifa infört ett par datum i januari som inte gäller i Europa, men det är en oerhörd dragkamp mellan spelare och klubbar och Uefa och Fifa. De flesta tänker bara på sitt och det blir problematiskt när man inte väger in något annat, förklarar han.

Ligafotbollen kan gå omkull 

Då alla tävlingar på såväl klubb- som landslagsnivå nu genomföras är spelschemat fullproppat med matcher och resor. Situationen är väldigt speciell menar Lundh. 

– Det finns ingen luft i spelschemat, bara härrom veckan spelade Tottenham tre matcher på en vecka. I ligacupen, Europa League och Premier League – det är bisarrt naturligtvis. 

Kommer det kunna fortsätta så här eller finns det en risk att fotbollen måste stoppas helt igen?

– Det är klart att risken finns där man kan hamna i en situation där vi inte spelar några matcher, den risken är inte att utesluta. Skulle matcher komma att ställas in så kan det slå hårt mot fotbollen. 

Vad skulle det innebära ?

– Det är ett hot mot ligorna de kan gå omkull. Den franska ligan är under tryck efter att de som köpte deras rättigheter hänvisar till coronan och inte har betalat som de ska. De franska klubbarna är under tryck, berättar Olof Lundh.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.