Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Man har press på sig..."

Varken Kevin, till vänster, eller Robert, till höger, har något emot att ha pappa Patrick Walker som tränare.Foto: Örnberg Christian
ÖREBRO. Många har pappa som fotbollstränare i unga år.
Kevin och Robert Walker har det - i allsvenskan.
- Man har press på sig som tränarens son, men det är bara att låta fotbollen tala, säger Robert.

FAKTA

Kevin Walker
Född: 1989. m Position: Mittfältare. m Klubbar: Varberg Bois, Gif Sundsvall, Örebro SK. m Meriter: 15 Pojklandskamper, två allsvenska matcher varav en från start.
”En väldigt speciell individ med en egen vilja. Han är alltid 100 procent fokuserad på det han gör vad det än gäller – skola, fotboll, allt.”

Pappa Patrick om yngste sonen Kevin

Patrick Walker
Född: 1960. m Position: Tränare. m Klubbar som spelare: Park Celtic, Gillingham, Häcken, Gif Sundsvall. m Klubbar som tränare: Varberg Bois, Kalmar FF, Örebro SK (tipselit), Gif Sundsvall (tipselit/A-lag), Örebro SK. m Meriter som spelare: 16 U18- och U21-matcher för Irland. m Meriter som tränare: U18 SM-guld med Gif Sundsvall, avancemang till allsvenskan med Örebro SK.
”Entusiastisk och har en otrolig passion för fotboll. En härlig irländare som gillar att sjunga. Han är bra på det också, även om Kevin är ännu bättre. I Kevin har du en som lätt skulle vinna Idol.”
Äldsta sonen Robert om pappa Patrick

Robert Walker
Född: 1987. m Position: Mittfältare. m Klubbar: Celtic, Kalmar FF, Varberg Bois, Gif Sundsvall, Örebro SK. m Meriter: Inbytt i 5 allsvenska matcher, 1 mål.
”En glidare. Väldigt teknisk och en mästare på att klura sig ur
svåra saker, att lösa problem. Han är smart, både på och utanför plan. Utnyttjar kanske titeln som storebror lite för mycket ibland.”

Yngre brorsan Kevin om äldre brorsan Robert

Andra fäder som tränat sina söner
Linderoth Anders och Tobias – i Elfsborg och Stabaek.
Björklund Kalle och Joachim – i Brann.
Baxter Stuart och Lee – i AIK.
Maldini Cesare och Paolo – i Milan och italienska landslaget.

Den 21 oktober 2006 tar ÖSK klivet tillbaka till allsvenskan.
Under segerfesten på Stadshotellet – mitt över gatan från slottet – går spelare efter spelare ut och dansar och sjunger med de firande fansen.
Men det är när Patrick Walker kliver ut som jublet stiger mest.
– Det var enormt. Jag har aldrig sett en sån passion, jag trodde inte det fanns i Sverige, säger Patrick.
Han kom till Örebro SK samtidigt som laget fick besked om tvångsnedflyttning till superettan. Två år senare är ekonomin stabil, laget tillbaka i allsvenskan – och med en historisk trio i truppen.

Håller på United

I Patricks lagbygge finns nämligen sönerna Robert, 20 år, och Kevin, 17 år. Två lovande mittfältare: Kevin med pojklandslagsmeriter, och båda numera med allsvenska matcher i benen.
– Folk säger det inte rakt ut, men det är klart att det går snack om att man är tränarens son. Gör jag är dålig match, då är det inte bara att jag gör en dålig match. Man har en del press på sig, säger Robert.
Trots det, och trots att andra klubbar ryckte i honom, valde han att följa med pappa till ÖSK.
– Jag tänkte på mig själv, min egen utveckling. Han har ju plockat fram en hel del spelare tidigare, säger Robert – och nickar mot Patrick.
– Vi trivs med honom som tränare. Han är skicklig, fyller Kevin i.
Men hur är det egentligen att ha just pappa som tränare?
– Inget speciellt egentligen. Han är tränare här och farsa hemma. Klart vi får en del feedback hemma också. Men det är ju bara positivt, säger Kevin.
– Och vi snackar aldrig om ÖSK hemma. Fotboll ja, men inte ÖSK, säger Robert.
Vad blir det i stället?
– Manchester United. Världens bästa lag, säger Kevin – och Robert och Patrick nickar instämmande.
När Patrick fick tränarjobb i Gif Sundsvall för sex år sen flyttade killarna med, medan mamma Anette på grund av arbete blev kvar i Örebro.
– Det var som ett militärläger för dem. Först skolan, sen träning, sen var det hem och fixa maten. Men de lärde sig mycket på det, säger Patrick.
Hur är det med konkurrensen mellan er då?
– Vi glädjs nog mer åt varandra. När Robert gjorde mål senast kändes det nästan som att det var jag som gjorde mål. Så glad blev jag, säger Kevin.
Målet är Europa
Och framtidsmålen har de också gemensamt.
– Jag ska kämpa för att få starta i allsvenskan i år, och göra fler mål. Sen är det ingen hemlighet att jag vill ut i Europa, säger Robert.
– Som brorsan: först allsvenskan, sen Europa, säger Kevin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.