Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö FF markerade i frågan om regnbågsbindeln

Anders Christiansen och Jo Inge Berget firade ett mål mot Varberg med att hålla upp den regnbågsfärgade hörnflaggan.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fifa förbjöd regnbågsbindlarna i VM.

Då gick Malmö FF ut på sociala medier och markerade i frågan.

– Det är bra, men den hade kunnat komma för en månad sedan, säger Jo Inge Berget.

Flera nationer planerade att spela med en kaptensbindel med regnbågsfärger och budskapet ”One Love”. Det satte Fifa stopp för och lät meddela att alla kaptener som bar den skulle få ett gult kort. 

När beslutet kom valde Malmö FF att visa var de står i frågan. På sina sociala medier publicerade de en bild på Anders Christiansen när han bar en regnbågsbindel och skrev ”Fotboll för alla. #OneLove”. 

– Det är bra, säger Christiansen.

https://twitter.com/Malmo_FF/status/1594642428627390466

Jo Inge Berget tycker också det är bra att Malmö FF gör en markering, men menar samtidigt att det kunde gjorts tidigare.

– Det är klart att jag gärna hade önskat att man gjorde den markeringen utan att man kände att man måste. Den hade kunnat komma för en månad sedan. Det känns som det är populärt att ta upp det nu och vara mot det. Sen var det inte alla som skrek lika högt för åtta månader sedan, säger han.

Tycker det är värt ett gult kort

När beslutet kom att kaptenerna som bar regnbågsbindeln i VM skulle få ett gult kort valde nationerna att backa.

– Det visar vad som är viktigast. Det är viktigare att ha van Dijk i alla matcher än att han ska visa att han är mot det, säger Berget.

Tycker du det är värt ett gult kort?

– Det är klart att jag kan tycka det, men Holland vill också vinna. Nu är det så fotbollsspelarna har det, det är mycket att lägga på dem. Det är inte de som har bestämt att det ska spelas här. 

Anders Christiansen är inne på samma spår som Berget. 

– Jag tycker att spelarna blir gisslan i spelet. Nu har de åkt ner och tagit ett beslut att spela VM. Att Fifa sen tar ett beslut som många tycker är mindre bra, det kan man inte ändra på under 90 minuter, säger han.

”Är så rädda i vår bransch”

Henrik Rydström tror han hade satt på sig regnbågsbindeln ändå – om han var lagkapten i VM.

– Det hoppas jag, säger han och fortsätter:

– Roy Keane sa det bra i sändning: ”Ja, men ta det gula kortet i första matchen då. Då har du markerat”. Men vi är så jävla rädda, inte minst i vår bransch, för att säga något som någon annan kan tolka och så blir det fel. Vi vill inte stöta oss med någon. Men till slut måste man ju också ta ställning mot saker som inte är okej.

Kan man ställa krav på fotbollsspelare att ta ställning?

– Jag tycker inte det. Det räcker att du säger någonting konstigt i en intervju så kan det bli en storm på sociala medier. Jag förstår att spelare och tränare inte alltid orkar. Det är synd att samhällsklimatet ser ut så.

– Men vi är ett lag och en förening som står för mångfald och det är jag glad för.

Tv: Se mer från VM i Qatar:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.