Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö FF heltidsanställer en huvudtränare för damlaget

Fredrik Jahnfors och Maxim Khalil fortsätter leda Malmö FF:s damer 2023 – men i ombytta roller.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Malmö FF tar nästa kliv i sin damsatsning.

Klubben heltidsanställer en huvudtränare: Maxim Khalil, i dag assisterande tränare.

Samtidigt blir den tidigare huvudtränaren, Fredrik Jahnfors, assisterande tränare.

– Jag själv har nått taket för den tid jag kan lägga på Malmö FF dagtid, säger Jahnfors.

– Personligen är jag exalterad och motiverad över att få den här rollen, säger Khalil.

Malmö FF:s damlag har på tre säsonger avancerat från division 4 till division 1, som väntar nästa säsong. Från start har klubben varit tydlig med att damlag så snabbt som möjligt ska klättra genom seriesystemet och längs vägen kommer organisationen bli större.

Nu tar klubben ett steg till i satsningen genom att heltidsanställa huvudtränaren för damlaget.

– I den långsiktiga plan som finns för Malmö FF:s damverksamhet fanns en heltidsanställd tränare med, men först från det år vi tagit oss upp i Elitettan. Med den här lösningen, som initierats av Fredrik Jahnfors, får vi möjlighet att ta det här steget tidigare än planerat vilket kommer betyda mycket för vår fortsatta utveckling, säger sportdirektör Daniel Andersson i ett pressmeddelande.

”En avgörande bit”

Fredrik Jahnfors har varit huvudtränare för laget sedan uppstarten för tre år sedan, men nu väljer han att ta ett kliv ner.

– Jag har hela tiden tänkt framåt för hur MFF ska kunna fortsätta utvecklas med målet att nå damallsvenskan så fort som möjligt. Under 2022 har det blivit allt tydligare för mig att en heltidsanställd huvudtränare är en avgörande bit i det bygget, säger han.

Vid sidan om tränaruppdraget i MFF jobbar Jahnfors som advokat. Ett jobb som gör att han inte har möjligheten att vara tränare på heltid för laget.

Blir även assisterande sportchef

I stället är det lagets nuvarande assisterande tränare, Maxim Khalil 28 år, som anställs som ny huvudtränare. Parallellt ska han även vara assisterande sportchef till Daniel Andersson på damsidan.

– Personligen är jag exalterad och motiverad över att få den här rollen. Det kommer att göra att damsatsningen blir tydligare. Vi får en snabbare väg till beslut och kan göra processen med att ta tankarna från kontoret till planen betydligt snabbare, säger Khalil.

Nästa säsong väntar bland annat IFK Göteborg och Örgryte IS för Malmö FF i division 1.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.