Malin Roos: Alla vet ju att fotboll inte är något för tjejer

Publicerad
Uppdaterad
Fotboll som spelas av män är inte till för kvinnor.
Inte i Saudiarabien och inte Sverige.

Jag skulle kunna

dra det ett varv till och jämföra med apartheid, frågat hur våra hyvens landslagskillar hade reagerat om det var svarta som skulle portas från matchen på Prins Faiilsal Bin Fahd-stadion och inte kvinnor (HADE de reagerat då?) Jag skulle kunna sälla mig till de gälla röster som kräver Sveriges assisterande förbundskaptens avgång. Men det tänker jag inte göra. Olof Lundh och de andra svenska reportrarna i Riyad behövde inte klä ut sig till shejker för att få Roland Andersson att fälla den numera klassiska kommentaren.
 • För det var ingen groda. Roland Andersson tycker så.
  Nej, han tycker inte att det är okej om muslimska kvinnor inte får gå på fotboll (det tror jag faktiskt inte), han hade nog hellre sett att alla kvinnor i hela världen fick gå på fotboll (då hade han ju sluppit det här rabaldret, inte minst). Men när nu de saudiska kvinnorna inte fick det, som det lät från början i alla fall, så var det... ingen big deal. För att - Roland Andersson, helt enkelt inte såg straffet.

  Jag kan tänka mig

  att Lasse Lagerbäcks kompanjon tycker att det är alldeles förskräckligt att kvinnor inte får köra bil i Saudiarabien, (herregud, det är ju förtryck!) men att kvinnfolk inte får gå på fotboll... nej, han gör helt enkelt inte den kopplingen. Och demaskerar därmed den syn, som än i dag 2006 genomsyrar världens största sport ÷ och dess ledare. Att innerst inne, det vet ju alla, egentligen - fotboll är inte till för tjejer (hö-hö). I alla fall inte den "riktiga" fotbollen. - Ronaldinho?!, du menar väl Birgit Prinz? Jag vet inte om det var Hanna Ljungberg eller vem av fotbollsdamerna som fick just den reaktionen när hon avslöjade sin förebild, men själv kan jag i alla fall efter över fem år på en av Sveriges största sportredaktioner konstatera att man som tjej, bör tassa med jävligt mjuka sockiplast när det kommer till fotboll. - Håll dig till hästar och mens, mejlade "Håkan Persson" när jag för några veckor sen skrev om fotbollstidningen Busters nedläggning. Ja, eller friidrott, alpint, simning, handboll och speedway. Dit blir man i alla fall inbjuden med mer än armbågen.
 • Fotboll, det kan jag se på teve.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

  Expressen
  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag